Van Hertog Jan kreeg ik een mooi Grand Prestige pakket thuisgestuurd om te ervaren hoe gerijpte Grand Prestige smaakt in vergelijking met de reguliere Grand Prestige. Daar ben ik natuurlijk wel benieuwd naar! Ik ontving een mooie ‘schatkist’ gekoeld en wel in huis. In de kist zaten twee flessen Hertog Jan Grand Prestige en een mooi Hertog Jan bierglas. De ene fles, stoffig en wel, uit 2012 en de andere fles uit 2018. Via de Speedcourse van Bierista had ik enige tijd geleden al wat meer geleerd over de verschillende bieren van Hertog Jan.
Waarom zou je bier rijpen?
Het rijpen van bier wordt steeds populairder onder bierliefhebbers. Het laten rijpen van wijn zal velen bekend in de oren klinken, maar met sommige bieren kan het ook prima. Donkere en wat zwaardere bieren zijn over het algemeen het meest geschikt om te rijpen. Door het rijpen van bier wordt de smaak anders, vaak voller en dieper. Zo verzwakt de bitterheid uit de Hertog Jan Grand Prestige en smaakt het zoeter na verloop van tijd. Het doet dan een beetje denken aan port.
Hoe smaakt Grand Prestige 2012 vs. 2018?
Om de smaken goed te vergelijken ben ik er eens goed voor gaan zitten. Omdat ik de smaken goed wilde vergelijken heb ik ik zowel de Grand Prestige uit 2012, als de 2018 editie open getrokken. Helen “offerde zich op” voor deze proeverij, want in mijn eentje 2 flessen Grand Prestige opdrinken zou wel eens een flink slaapmutsje kunnen worden haha 🙂
De Hertog Jan Grand Prestige uit 2012 heeft volle smaken met vooral zoete tonen van karamel en een licht gebrande smaak. Je krijgt er een heerlijk verwarmend gevoel van en de smaak blijft goed hangen. Het koolzuur is bijna verdwenen en er komt weinig schuim op het bier.
De 2018 editie van Grand Prestige is wat ‘harder’ van smaak (lastig om te omschrijven, minder ‘rond’ dan de 2012). In tegenstelling tot de 2012 editie plopte de kurk flink en merk je dat er wat meer koolzuur in zit. Ook heeft het bier een stevige schuimkraag en is de smaak iets meer bitter.
Online rijpingsproces
Bierliefhebbers die thuis Hertog Jan Grand Prestige gaan rijpen kunnen het proces van rijpen nu volgen via de online “Rijpingskelder”. Je kunt je eigen gegevens van de betreffende fles invoeren en vervolgens tips bekijken over de beste bewaarcondities. Op dit online platform houdt Meesterbrouwer Gerard de eigenaren van de flessen Grand Prestige op de hoogte van wat er precies gebeurt tijdens het rijpingsproces in de fles. Ook zie je een overzicht van het aantal flessen dat verspreid door Nederland en daarbuiten ligt te rijpen.
Meer informatie: Bekijk de online Rijpingskelder van Hertog Jan.
Heb jij al een gerijpte Hertog Jan Grand Prestige gehad?
Zo ja, wat vond je ervan en heb je er al eentje weggelegd om te rijpen? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen! Volg ook mijn bieravonturen via Untappd
Voor meer biernieuws kun je mijn bierpagina bekijken.
Ik kreeg dit pakket opgestuurd van Hertog Jan, de smaakervaring is mijn eigen beschouwing.
Wat een leuk cadeau om te geven! Zou mijn vriend heel erg blij van worden!
Mijn vriend zou dit heel leuk vinden! Die is helemaal weg van dit soort bier 🙂
Ja, dit is een heel fijn speciaalbiertje! 🙂
Dit is echt iets waar manlief heel blij van wordt. Die drinkt graag een biertje en is dol op speciaal biertjes.
Ja, dit is echt een hele fijne 🙂
Wat grappig zeg, hier heb ik meestal geen tijd om het te laten rijpen, ik drink het al op 🙂 Maar zeker niet verkeerd om eens te proberen.
lodi onlangs geplaatst…Recept: Kerstmacarons met Marlene vulling