De meeste bierliefhebbers zullen het al voorbij hebben zien komen, of misschien al geproefd hebben… Dit jaar heeft Hertog Jan een serie Grand Prestige uitgebracht welke gerijpt zijn op jenevervaten. Mij werd gevraagd of ik deze Grand Prestige vatgerijpt 2019 wilde testen, daar hoefde ik natuurlijk niet lang over na te denken! De Grand Prestige van 2018 beviel me namelijk ook uitstekend, dus ik offer me graag op 😉
Toen de flessen Grand Prestige werden bezorgd, viel de verpakking direct wel op. Het ziet er echt mooi en luxueus uit, gaaf gedaan! Elke fles heeft zijn eigen vormgegeven etiket en bijbehorende geschenkverpakking. In de verpakking zit naast het bier (duhhhh) een boekje met alle informatie over de betreffende vatgerijpte Grand Prestige.
Drie varianten Grand Prestige vatgerijpt 2019
Dit jaar heeft Hertog Jan de Grand Prestige laten rijpen op vaten van drie Nederlandse jeneverdistillateurs, namelijk Hooghoudt, Rutte en Zuidam. Het Grand Prestige bier van Hertog Jan wordt met vier verschillende mouten gebrouwen en door het lange rijpingsproces ontwikkelt het een smaak die doet denken aan een oude portwijn. Voor de edities van dit jaar zijn er per jeneverdistillateur 40 houten vaten aan Hertog Jan uitgeleend. In dezelfde vaten waar de Grand Prestige van Hertog Jan acht maanden op smaak is gekomen, hebben eerder de korenwijn, rogge jenever en gerstemoutwijn van Hooghoudt, Zuidam en Rutte gerijpt.
“De natuur haar gang laten gaan, dat is bij vatrijping het belangrijkste. Je moet niks willen forceren. Door de tijd gaan de smaken van het bier een huwelijk aan met de smaken van het houten vat. Daarbij verloopt de rijping in ieder vat op een eigen manier. Dat zorgt voor een stukje onberekenbaarheid in het rijpingsproces. Daarin schuilt een soort magie, wat vatrijping voor ons zo bijzonder en leuk maakt.”
Grand Prestige Vatgerijpt is verkrijgbaar in de brouwerij en online. Ook zijn de nieuwe vatgerijpte bieren in de horeca exclusief verkrijgbaar zijn bij de leden van Het Genootschap van Hertog Jan. De drie varianten van 2019 en de speciale Grand Prestige Jenever, zijn gelanceerd in de Hertog Jan brouwerij te Arcen.
Rutte, Hooghoudt en Zuidam
Alle drie de bieren zijn dus gerijpt op jenevervaten, maar wat zijn dan de verschillen qua smaak? Hertog Jan omschrijf het als volgt: De rijping op Ruttes gerstemoutwijn-vaten en de toevoeging van een extract van kruiden en fruit geven de Rutte Grand Prestige een bloemige en fruitige smaak. Rutte laat zijn jenever rijpen in gebruikte bourbonvaten, met onder meer kaneel, engelwortel en kalmoes. Dat zorgt voor een intense, aardse smaakbeleving.
De rijping op Hooghoudts korenwijnsherry-vaten en de toevoegin van een extract van kruiden en specerijen geven deze Grand Prestige een verfijnde, kruidige smaak. De vaten van Hooghoudt komen uit Andalusië. Daar leidden ze een eerste leven voor de rijping van oloroso, de meest geurige van alle sherry’s. Zo ontstaan nootachtige smaken, met tonen van gedroogd fruit.
De rijping op Zuidams roggegenever-vaten verrijkt deze Grand Prestige met een prachtige complexe smaak, vol mooie hout- en vanilletonen. De vaten van Zuidam zijn in Amerika speciaal gemaakt van wit eikenhout. Bij Zuidam heeft er meer dan een jaar roggegenever op gelegen. De smaken die dat geeft, gaan in de richting van vanille en kokos.
En hoe smaken ze dan?
Tijd om te proeven. Het mooiste is natuurlijk om ze alle drie tegelijk los te maken om goed te kunnen vergelijken. Toch vond ik dat een beetje zonde en heb ik ze apart geproefd, zodat ik er echt van kon genieten. De eerste fles die ik geproefd heb was de Grand Prestige Rutte. Bij het openen en inschenken ruik je duidelijk jenever. Qua smaak is er een lichte jeneversmaak aanwezig, maar niet zo sterk of ‘hard’ als dat je de jenever zelf drinkt. De jenevertonen doen het goed tegen de wat zoetige en fruitige tonen van het bier. Een mooie combinatie waar ik met mijn mede-proevers erg enthousiast over was.
De Grand Prestige van Hooghoudt was de 2e fles die ik open maakte. In de webshop van Hertog Jan is deze inmiddels uitverkocht. Wat opviel was de wat sterke jenevergeur. Qua smaak vond ik deze persoonlijk iets te ‘hard’ naar jenever smaken. Ik miste de wat zachtere tonen van de Grand Prestige, zoals bij de Rutte versie. Wel zijn er duidelijk wat kruidige tonen aanwezig, maar persoonlijk vond ik het iets teveel naar jenever smaken en miste ik wat zachtere smaken.
De laatste fles die ik in het Paasweekend geproefd heb is de Grand Prestige van Zuidam. Bij het openen ruik je een zachte jenevergeur, maar ook duidelijke zoete en fruitige tonen. Qua smaak vond ik hem vervolgens subtiel en zacht. De jeneversmaak is niet overheersend en gaat goed samen met de zoetige fruitige smaken. De afdronk is wat noot- of houtachtig, een prima versie!
De Rutte en Zuidam hebben mijn duidelijke voorkeur zoals je kunt lezen. Ik zou ze eigenlijk nog eens naast elkaar moeten proeven om te beslissen welke ik echt het lekkerste vind.
Meer informatie over Grand Prestige Vatgerijpt 2019
Op de website van Hertog Jan kun je veel meer informatie vinden over de verschillende Grand Prestige Vatgerijpt 2019 bieren. Daar kun je de bieren (m.u.v. de Hooghoudt versie, die is uitverkocht) ook bestellen. De flessen zijn niet goedkoop, want je betaalt er € 20,00 per fles van 75 CL voor. Toch krijg je voor dat geld wel een fijn biertje in huis. Mede door de mooie verpakking kun je het ook prima als cadeau geven.
Zie voor meer informatie: www.hertogjan.nl/vatgerijpt
Wat is jouw favoriet?
Wat vind jij de lekkerste Grand Prestige vatgerijpt 2019? Ik ben erg benieuwd! Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen! Volg ook mijn bieravonturen via Untappd
Voor meer biernieuws kun je mijn bierpagina bekijken.
Ik kreeg dit pakket opgestuurd, de smaakervaring is mijn eigen beschouwing.
Vandaag 2 flessen 2019 Grand prestige gehaald en vanmiddag gedronken. Wat een zoet laf bier, wrl cerl alcohol er in maar smaak van niks. Ik heb he laatste restje niet opgedronken, maar een felshe Chimay blauw ooengetrokken. Verl smakelijker.
Groet
Luc
Smaak is natuurlijk persoonlijk, de Rutte en Zuidam vond ik zelf erg lekker, maar een Chimay is dat zeker ook. Maar 2 flessen in je eentje? Dat tikt lekker aan…. 🙂