Grand Prestige vatgerijpt Whisky SeriesNet als bij de voorgaande edities, had ik het ook nu weer het genoegen om de nieuwe Hertog Jan Grand Prestige vatgerijpt 2020 – De whisky series te ontvangen. Deze editie heeft het paradepaardje van Hertog Jan dus gerijpt op de Schotse whiskyvaten van de Highlands, Lowlands, Speyside en Islay. Ik kreeg een super tof pakket opgestuurd met daarin natuurlijk de verschillende vatgerijpte Hertog Jan Grand Prestige bieren, maar ook biologische droge worst, het magazine “geduld is een schone zaak” en een shawl voor de koude wintermaanden. De bijbehorende proefglazen, die een combinatie zijn van het tulpvormige bierglas van Grand Prestige en een whiskyglas, maken het compleet. De branding van Hertog Jan is ook weer prachtig. Stuk voor stuk erg mooi verpakt met een luxe uitstraling.

Grand Prestige vatgerijpt – Whisky Series

Ook dit jaar heeft Hertog Jan haar paradepaardje weer laten rijpen op houten vaten. Na eerdere succesvolle edities, is dit jaar gekozen voor het rijpen op Whisky vaten uit Schotland. De vaten waarin de Grand Prestige heeft gerijpt, komen uit vier whiskystreken: de Highlands, de Lowlands, Speyside en Islay. De vier verschillende bieren uit Hertog Jan’s Vatgerijpt Whisky Series smaken daardoor allemaal anders. Van robuust en krachtig uit de Highlands tot zacht en subtiel uit de Schotse Lowlands, en van de fruitige aroma’s uit Speyside tot de kenmerkende, rokerige whiskysmaak van het turfeiland Islay.

‘Als wij de vaten binnenkrijgen, lijken ze leeg. Maar in het hout zit dan nog zeker tien liter van de drank,’ legt meesterbrouwer Gerard van den Broek van Hertog Jan uit. ‘Wij vullen de vaten met onze Grand Prestige om deze te verrijken met de smaak van het distillaat die in het vat heeft gezeten, en met de smaak van het vat zelf. Dat natuurlijke proces begint traditiegetrouw in het voorjaar, als de temperatuur stijgt en het bier de kans krijgt om alle aroma’s die in het hout liggen opgeslagen aan te spreken. Het mooie is dat je de smaken kan linken aan de regio’s. De Grand Prestige krijgt 9 maanden de tijd om te rijpen.

 

Maar, hoe smaken ze dan?

Tot nu toe heb ik twee smaken geprobeerd namelijk de Highland en Lowland. De Lowland probeerde ik tijdens een BBQ met vrienden om er samen van te genieten. En wauw wat was de smaak toch weer heerlijk! Ik proefde voornamelijk zoetige tonen en iets wat lijkt op boerenjongens. Daarna komt de kick van de whisky om de hoek, super!

Een paar dagen later trok ik bij een andere BBQ (jaja, je bent liefhebber of niet) de volgende fles open, te weten Vatgerijpt Highland. Toch mooi om het verschil in smaak te proeven. Bij de Highland vatgerijpt vond ik de whisky smaak direct naar voren komen, de nasmaak bestond uit wat zachte tonen van vanille. Ook weer heerlijk en toch echt anders.

De andere twee flessen laat ik voorlopig nog dicht zitten. Ik vind het altijd een bijzonder moment om er van te genieten. Ik kies daar dan het liefste weer een mooie gelegenheid voor uit.

Grand Prestige vatgerijpt 2020 Whisky Series - Lowland Hertog Jan Grand Prestige Highland

Grand Prestige vatgerijpt 2020 kopen?

Grand Prestige vatgerijpt wordt steeds populairder. De belangstelling neemt in rap tempo toe bij bierliefhebbers, waardoor je blij mag zijn als je een fles weet te bemachtigen. Bij het live gaan van de bestelwebsite was de belangstelling zo groot, dat niet alle bestellingen vlekkeloos verliepen. Dat is natuurlijk netjes opgelost door Hertog Jan, maar de bieren waren dus al snel uitverkocht. Heb je er eentje te bemachtigen, dan mag je de handjes dus dichtknijpen. De prijs van een fles Hertog Jan Vatgerijpt 2020 is € 20,00 inclusief een proefglas.

Meer weten, bekijk dan het dossier op de Hertog Jan website: www.hertogjan.nl

 

Heb jij hem al geproefd, of ga je hem proberen?  Laat het me dan weten in de comments of op FacebookInstagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen! Volg ook mijn bieravonturen via Untappd

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

CommentLuv badge