Hollandse Snert of Erwtensoep… Iedereen maakt het op zijn eigen manier, of de manier zoals het in de familie “hoort”. Belangrijkste is dat het lekker is natuurlijk! Nou, de reacties tijdens onze Sinterklaasavond waren alleen maar positief en iedereen schepte 2x op. Dus mocht je geen familierecept hebben, probeer dit recept voor Snert dan eens!
Vroeger werd er vaak alleen varkensvlees in gedaan, maar dat zorgt er toch vaak voor dat het wat zwaar op de maag komt te liggen. Daarom heb ik gekozen voor een combinatie van varkensvlees (hamschijf) en rundvlees (sukade) om de bouillon voor de snert mee te maken. Aangezien ik het zonde vind om het vlees niet te gebruiken, gaat dit nadat er bouillon van getrokken is, gewoon de soep in.
Mocht je nou niet zomaar een hamschijf of varkenspoot kunnen bemachtigen, dan kun je ook schouderkarbonades gebruiken.
Snert of erwtensoep?
Noem jij het trouwens Erwtensoep of ook Snert, zoals ik het gewend ben? Het schijnt dat als je de soep maakt je het erwtensoep is, maar dat je het de volgende dag Snert mag noemen. De volgende dag zal de snert of Oud Hollandse Erwtensoep aardig ingedikt zijn. Je kunt dan wat warm water gebruiken om de snert wat dunner te maken als je het gaat eten.
Ingredienten Hollandse Snert of Erwtensoep
- 1 hamschijf (mijne was 1.2 kg)
- 4-6 sukade lappen
- 750 gram spliterwten (let erop of ze van te voren geweekt moeten worden)
- 1 winterwortel
- 2 grote aardappelen
- 2 preien
- 1 knolselderij
- 3 uien
- 2 tenen knoflook
- 2 blaadjes laurier
- handje peterselie
- 2 blokjes bouillon
voor erbij
- roggebrood
- katenspek
Bouillon voor de snert of erwtensoep
Het maken van de bouillon voor de erwtensoep is natuurlijk helemaal niet moeilijk. Doe de hamschijf en sukade in een pan, samen met de bouillonblokjes en laurier. Voeg dan zoveel water toe, totdat het vlees onder water staat. Breng rustig aan de kook en laat het vervolgens zo’n 2 uur rustig trekken.
Schep dan voorzichtig het vlees uit de pan en verwijder het vel en botten van de hamschijf. Pluk daarna het vlees van de botten en zet even apart op een bord. Snijd ook de sukade in blokjes en zet apart. Zelf heb ik om de zeen van de sukade gesneden. Zeef de bouillon en zet klaar voor later gebruik bij de erwtensoep.
Bereiding erwtensoep
Mijn spliterwten hoefden niet geweekt te worden, maar alleen even gewassen te worden met water. Doe vervolgens de spliterwten in een grote pan en voeg zoveel bouillon toe dat ze ruim onder staan. Breng vervolgens rustig aan de kook. Schep regelmatig even door elkaar, zodat je zeker weet dat de boel niet aan de bodem blijft plakken.
Schil de aardappel en de knolselderij en snijd in blokjes. Was de prei grondig, zodat er geen zand tussen de bladeren zit en snijd deze in halve ringen. Snij de uien in halve ringen en pers de tenen knoflook. Hak dan ook de peterselie fijn en voeg alles toe in de pan. Schep alles weer even goed door elkaar en laat het geheel rustig doorkoken voor zo’n 2 uur, totdat de spliterwten uit elkaar vallen. Schep regelmatig met een schuimspaan het schuim van de soep.
Als de soep zo goed als klaar is, voeg je het vlees van de bouilon toe, samen met de in plakken gesneden rookworst. Vervarm alles even mee en breng naar wens verder op smaak met peper en zout.
Dat was het alweer, serveer de Hollandse Snert met een lekkere plak roggebrood met katenspek.
Eet smakelijk!
Hollandse snert of erwtensoep gemaakt?
Heb je dit recept voor Hollandse Erwtensoep of snert gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen! Volg ook mijn bieravonturen via Untappd
Meer Comfort food?
Op zoek naar meer comfort food recepten? Er staan er ondertussen aardig wat op de website, zie: Comfort food recepten.