Iberico Rib Fingers van de BBQ was een gerecht dat al een tijdje op mijn wensenlijstje stond. Eigenlijk zijn er 2 manieren om rib fingers klaar te maken: hot and fast of low and slow. Ik koos ervoor om de ribfingers van de BBQ low and slow te bereiden. Ik zorgde er dus voor dat de barbecue op een lage temperatuur van 120 graden opgestookt werd om het vlees daarna indirect te garen. Het is echt super eenvoudig om te maken, met een heerlijk resultaat. Ik heb ze op een plank geserveerd met wat BBQ saus ernaast om in te dippen, maar zonder saus zijn ze ook al heerlijk.
Wat zijn Iberico rib fingers?
Makkelijk gezegd is het spareribvlees van Iberico varkens, maar dan zonder bot. Dit komt doordat er een andere manier van slachten gebruikt wordt, zoals dat hier gebeurt. Het vlees wordt dus tussen de botten uitgehaald, nadat de filet weggesneden is. De Iberico varkens zijn afkomstig uit het zuiden van Spanje en wordt als één van de lekkerste varkensrassen beschouwd. De Iberico varkens leven buiten en eten daar onder andere eikels, kruiden, wortels en grassen. Het vlees van deze varkens is wat kruidig en vettig, echt even anders dan standaard.
Of gebruik Beef Rib Fingers
Wist je dat er tegenwoodig ook Beef Rib Fingers verkrijgbaar zijn? Ook echt een aanrader! Ik maakte met mooi Iers rundvlees heerlijke “Beef Rib Fingers taco’s“. Ook zeker het proberen waard!
Ingrediënten Iberico ribfingers van de BBQ
- circa 800 gram Iberico ribfingers
- dry rub voor varkensvlees
- olijfolie
Bereiding Rib Fingers op de BBQ
Al even in de inleiding genoemd, maar zorg ervoor dat de barbecue een temperatuur van zo’n 120 graden heeft en dat je het vlees kunt garen op indirecte hitte. Het is ook lekker om wat extra rookhout, zoals kersenhout, toe te voegen.
Dep de rib fingers droog met keukenpapier en doe ze in een schaal. Schenk er een scheut olijfolie over en strooi dan jouw favoriete BBQ rub over de rib fingers. Ik gebruikte de “dry rub varken” van Van Beekum Specerijen. Schep alles goed door elkaar, zodat alle rib fingers bedekt zijn met kruiden.
Leg de rib fingers vervolgens op de indirecte kant van de barbecue. Gaar het vlees zo’n 1.5 uur en kijk hoe gaar ze zijn. Vind je ze nog niet gaar genoeg? Laat ze dan rustig nog een half uurtje liggen tot ze wel de gewenste bite hebben.
Iberico rib fingers van de BBQ gemaakt?
Heb je dit recept voor Iberico rib fingers van de BBQ gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Meer BBQ inspiratie?
Op zoek naar meer recepten voor de BBQ? Er staan er ondertussen aardig wat op de website, zie: BBQ recepten.