Ben jij ook zo dol op een fijne stoofpot? Vaak worden stoofpotten gemaakt als het wat frisser wordt, maar hier eten we eigenlijk het hele jaar door wel lekker ‘suddervlees’ in verschillende varianten. Je verwacht het niet bij mij :), maar vaak gebruik ik bier bij de bereiding van een klassieke stoofpot. Tijd voor een nieuw recept: Een Ierse stoofpot met Guinness. Dit bier uit Ierland zullen de meeste mensen wel kennen, want het is eigenlijk wereldberoemd. In de donkere smaken proef je tonen van koffie en chocolade. Erg geschikt om ook mee te koken! Het is altijd makkelijk zeggen, maar dit recept is echt een aanrader. Met een mooi stuk Iers rundvlees en de Guinness heb je een heerlijk comfort food gerecht.
Als ik thuis een lekkere stoofpot maak, gebruik ik altijd mijn slowcooker. Een ideaal apparaat waar je geen omkijken meer naar hebt. Als je dit recept in een stoofpan klaarmaakt, laat je het voor dezelfde tijd lekker op laag vuur garen met een sudderplaatje eronder.
Smakelijk en veelzijdig Iers rundvlees
Dit recept maakte ik in het kader van een toffe samenwerking met Irish Beef / Bord Bia. Deze periode hoop ik je te inspireren met lekkere recepten en daarnaast meer te vertellen over de smaak en veelzijdigheid van Iers rundvlees. Iers rundvlees is uniek dankzij de extensieve wijze waarop het vee gehouden wordt. Op uitgestrekte weides grazen de dieren minimaal 220 dagen van het jaar buiten. Zowel smaak als malsheid van rundvlees wordt deels bepaald door het ras, maar belangrijker is goede voeding en beweging. Omdat de Ierse runderen zoals gezegd veel buiten lopen eten ze daar lekker vers gras. Deze combinatie zorgt voor mals vlees met een heerlijke smaak. Lees hier verder over deze samenwerking en Iers rundvlees.
Onderstaand recept is geschikt voor ongeveer 4 personen
Ingredienten Ierse stoofpot met Guinness
- ongeveer 1 kilo Ierse runder riblappen
- 1 blik Guinness
- 300 ml runderfond
- 2 winterpeen (of handje kleine wortelen)
- 2 uien
- 3 tenen knoflook
- 2 stengels bleekselderij
- 150 gram spekblokjes
- 2 eetlepels (appel)stroop
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 blaadje laurier
- takje rozemarijn
- paar takjes tijm
- worcestershiresaus
- peper en zout
- bloem
- olijfolie en/of roomboter
Bereidingswijze Ierse stoofpot met Guinness
Zet een koekenpan op het vuur en bak de spekblokjes uit. Snijd ondertussen het vlees in blokjes van ongeveer een dobbelsteen groot. Bestrooi het vlees met peper, zout en bloem. De bloem zorgt ervoor dat het vlees mooi kleurt en daarna voor binding van de saus.
Als de spekblokjes zijn uitgebakken schep je ze uit de pan en bak je het vlees in het achtergebleven vet. Eventueel kun je er nog wat olijfolie of boter bij doen. Snipper ondertussen de ui en was en snijd de wortel + bleekselderij in plakjes. Bak het vlees rondom mooi bruin aan in zo’n 5 minuten en schep het vervolgens op een bord.
Voeg dan de uien toe in de pan en bak ze even aan totdat ze beginnen te kleuren. Doe vervolgens de wortel en bleekselderij erbij, pers de tenen knoflook uit boven de pan en voeg de tomatenpuree toe. Bak het geheel zo’n 5-10 minuten, totdat het wat zachter begint te worden en schep het regelmatig om.
Stoven maar, geduld is een schone zaak!
Schep het mengsel in de slowcooker en voeg ook de spekjes toe. Roer met wat runderfond de eventuele aanbaksels in de pan los en schenk het in de slowcooker. Voeg vervolgens ook de Guinness, runderfond, stroop, een flinke scheut worcestershiresaus en de kruiden toe. Voeg daarna het vlees toe en roer alles even rustig door elkaar. Tijd om te relaxen, laat de slowcooker zijn gang gaan voor zo’n 4 uur op de stand medium of low. Op de stand high heb je zo’n 2,5 – 3 uur nodig. Begin op tijd, want je wilt echt lekker zacht en mals vlees. Geeft het gerecht dus gerust wat meer tijd om het echt perfect te maken.
Als je een stoofpan gebruikt roer je dus even de aanbaksels los en voeg je alles toe in de pan en laat je het rustig garen op een sudderplaatje.
Bij deze Ierse stoofpot kun je wat aardappelpuree of stamppot eten, maar ook de roerbakschotel met spruitjes die ik erbij at. Hierbij bak je wat geblancheerde spruitjes met ui, paddenstoelen en spekjes. Simpel en lekker!
Ierse stoofpot met Guinness gemaakt?
Heb je dit recept Ierse stoofpot met Guinness, ook wel Irish Stew genoemd, gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Meer Comfort Food?
Op zoek naar meer heerlijke Comfort Food recepten? Er staan er ondertussen aardig wat op de website, zie: Comfort Food recepten.
Ha Thomas,
De Ierse stoofpot staat sinds een half uurtje te pruttelen dus hij moet nog een paar uurtjes. Bestemd voor tweede kerstdag. Ik vind dat stoofpotten, soepen en stamppotten beter smaken als je ze een of twee dagen na bereiding pas eet. Zal j e nog laten weten hoe de restanten de familie en aanhang de stoofpot vinden smaken. Fijne feestdagen!
Met hartelijke groet,
Richard van der Ven
Hallo Ricard, leuk om te lezen! Daar ben ik het wel mee eens, lijkt vaak net wat meer diepgang te hebben een dagje later he? Fijne dagen nog!
Hallo Thomas, kun je dit gerecht ook één of twee dagen van tevoren maken?
Hallo Wim, zeker! Je kunt het na bereiding nog prima 2 dagen in de koelkast bewaren, zodat je het alleen nog even goed hoeft op te warmen. Mocht je het langer willen bewaren kan het (mits goed afgekoeld) ook ingevroren worden. 🙂
Hoi Thomas, Ik ben in maart in Ierland geweest en heb toen genoten van de Irish stew. Ik bedacht me gisteren om het zelf eens te maken, en kwam zo bij je recept uit. Ik heb geen sociale media vandaar dat ik mijn reactie hier achter laat. Het is een heerlijk recept, bedankt daarvoor. Er zijn natuurlijk veel verschillende manieren/smaken om het te maken, maar ik waande me voor even terug in Ierland, complimenten!
Ha Stefan, wat leuk om te lezen dat je mede door dit recept weer even “a trip down memorylane” hebt gemaakt! 🙂