Voor Fifty Shades of Men schreef ik een gastblog met daarin een recept voor in bier gepekelde kip met daarbij een IPA van Brouwerij ’t IJ. Ik had al vaker via Social Media contact gehad met Bas (The Dutch Beer Dad) en het leek hem leuk om een lekker recept op de site van FSOM te plaatsen. Ik vond dat het niet al te moeilijk moest worden, gewoon een fijne snack voor bij de borrel. Maar natuurlijk wilde ik er wel een leuke twist aan geven. Ik had al vaker gelezen dat het pekelen van vlees voor een extra goed resultaat kan zorgen. Tijd om dat zelf eens te testen! Ik heb de kip gepekeld in bier en zout. Door het pekelen houdt het vlees extra vocht vast, wat zorgt voor extra sappigheid. Klinkt goed toch? Ook proef je een lichte biersmaak terug in de kip. Experiment geslaagd!
Na het pekelen wordt de kip ingesmeerd met droge kruiden (ook wel dry rub genoemd) en in de oven gegaard. Het kan natuurlijk ook op de barbecue, de bereiding verschilt niet zoveel en neem ik ook even mee in dit recept.
Door het gebruik van diverse kruiden en een pittige saus vind ik een combinatie met een goede IPA altijd wel geschikt. Ik heb gekozen voor de IPA van Brouwerij ’t IJ en de combinatie van fruitige smaken met een goede hopbitterheid boden goed weerstand tegen de kruidige smaken van de kip en saus.
Ingrediënten Kip gepekeld in bier
- 12 Kippenvleugels of kipkluifjes
- 1 flesje bier (ik heb bokbier van Bavaria gebruikt)
- 20 gram zout
Voor de dry rub
- 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 2 theelepels bruine suiker
- 2 theelepels gemberpoeder
- 1 eetlepel kerrie
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- Een flinke snuf zwarte peper
- Snufje zout (pas op i.v.m. gebruikte zout tijdens pekelen)
BBQ saus (optioneel)
- 3 eetlepels ketchup
- scheutje sriracha saus (sambal of tabasco kan ook prima)
- 2 eetlepels honing
- Scheutje citroensap
- Scheutje worcestershire saus
Voorbereiding
Doe allereerst de kip met bier en zout in een ziplock zak en laat 2 tot 3 uur staan. Doe dit niet langer, want dan kan het te zout gaan smaken en dat wil je niet. Haal de kip daarna uit het vocht en dep goed droog met keukenpapier.
Meng alle kruiden goed door elkaar en smeer de kip vervolgens rondom in met het kruidenmengsel en zet de kip minimaal een uur op een rooster in de koeling. Door de gekruide kip in de koeling te zetten wordt het geheel wat gedroogd en daardoor krijg je een mooi knapperig velletje.
Ook de BBQ saus kun je prima van te voren maken, zodat je het later alleen nog even hoeft te verwarmen. Doe daarvoor alle ingrediënten in een pannetje en kook het een beetje in. Breng het dan naar wens verder op smaak. Wil je wat meer zoet? Doe er dan nog wat honig bij. Kan er nog wel wat pit bij? Dan voeg je nog wat sriracha toe.
Bereiding gepekelde kip in de oven
Verwarm de oven op 200 graden en gaar de kip voor 20-30 minuten op een rooster. Draai de kip halverwege. Zet dan de grillstand aan en rooster de kip nog even tot het een mooi krokant velletje krijgt.
Bereiding gepekelde kip op de BBQ
Op de BBQ heeft de kip ongeveer een half uur nodig op indirecte hitte bij een temperatuur tussen de 160-200 graden. Grill de kip op het laatst nog even op directe hitte voor een extra krokant velletje.
Als je de kip aan het grillen bent kun je de saus nog even verwarmen. Is de kip klaar? Serveer het dan met de saus apart erbij.
Eet smakelijk!
In bier gepekelde kip gemaakt?
Heb je dit recept voor in bier gepekelde kip gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Meer recepten met bier?
Dat kan hoor! Er staan er best wat op de website ondertussen, je kunt ze bekijken via het overzicht recepten met bier.