Laatst was ik bij de slager en zag ik varkenswangen liggen. Deze stonden al een tijdje op mijn lijstje om eens te proberen, van de zomer wil ik er ook op de BBQ mee aan de gang, dus een goede reden om het vlees eens te testen. Bokbier doet het altijd goed in stoofgerechten, daarom koos ik ervoor om in bokbier gestoofde varkenswangen uit de slowcooker te maken. De slowcooker blijft een heerlijk apparaat om mee te werken. Een klein beetje voorbereiding en daarna heb je er weinig omkijken meer aan, ideaal! Natuurlijk kun je dit gerecht ook gewoon in een braadpan maken, dan moet je het alleen wat beter in de gaten houden.
onderstaand gerecht is geschikt voor twee personen
Ingrediënten varkenswangen uit de slowcooker
- 4-6 varkenswangen
- 1 fles bokbier
- 1 winterwortel, in plakjes gesneden
- handje champignons, in plakjes gesneden
- 1 paprika, in blokjes gesneden
- 2 uien, in ringen gesneden
- ongeveer 100 gram spekblokjes
- 1 teen geperste knoflook.
- 4 eetlepels zilveruitjes
- 2 à 3 grote aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
- 1 eetlepel appelstroop
- runderfond of runderbouillon
- bloem
- peper en zout
- olijfolie
Zorg ervoor dat alle (gesneden) groente en ingrediënten klaar staan, dat werkt toch prettiger vind ik dan dat je alles nog bij elkaar moet zoeken en snijden.
Zet de slowcooker aan op de medium stand of op een temperatuur van 85 graden en laat hem rustig opwarmen. Dep ondertussen de varkenswangen droog met wat keukenpapier en bestrooi met peper, zout en bloem. Zet een koekenpan op het vuur en bak de varkenswangen in een scheutje olijfolie rondom bruin.
Haal de varkenswangen uit de pan en bak hierna in het bakvocht de wortel, champignons, paprika, uien, spekblokjes en knoflook een paar minuten even aan.Voeg het daarna toe in de slowcooker samen met de varkenswangen, zilveruitjes, appelstroop, bokbier en een glas runderfond of bouillon. Het is de bedoeling dat alles net onder het vocht staat. Voeg eventueel wat meer runderfond of bouillon toe als dat nodig is.
Laat het geheel zo’n 4 tot 6 uur stoven, totdat het vlees mooi zacht is. Voeg het laatste uur de aardappelblokjes toe en laat ze zacht worden. Persoonlijk vind ik het lekker als de aardappelen nog wel een bite hebben.
Breng het gerecht voor het opdienen verder op smaak met peper en zout. Geniet van de smakelijke, malse en zachte varkenswangen, je drukt ze zo uit elkaar, heerlijk toch!
Varkenswangen uit de slowcooker gemaakt?
Heb je dit recept voor in bokbier gestoofde varkenswangen gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Meer recepten met bier?
Op zoek naar meer recepten waarin bier centraal staat? Ondertussen staan er behoorlijk wat op de site: overzicht bier recepten.
Vandaag gemaakt, in de SC, wat een heerlijk en botermals gerecht is dit!
Mijn slager heeft overigens ook kalfswangen, lijkt me minstens zo lekker!
Wat leuk om te lezen Monique. Zo’n recept met kalfwangen zal ook vast heerlijk zijn! 🙂
Varkenswangen zijn super voor dit soort gerechten.
ja, heerlijke stukkies vlees als ze goed klaargemaakt zijn 🙂
Als ik aan varkenswangen denk, denk ik niet meteen hmm lekker haha. Slowcooker lijkt me wel ideaal
haha snap ik op zich wel hoor. Het schrikt toch wat af…. Maar echt zeker de moeite waard, het is een heerlijk stukje vlees om te stoven.
Ik ben me al tijden aan het voornemen om een slowcooker aan te schaffen. Toch maar eens serieus gaan kijken welke ik wil!
Simone onlangs geplaatst…Kunstplanten voor binnen op mijn wishlist!
ja het zijn echt fijne apparaten. Heel nauwkeurig in te stellen en je hebt er weinig omkijken meer naar.
Heel apart gerecht. Kan je het vlees ook door iets anders vervangen? Ik eet geen varkensvlees.
zeker, je kunt natuurlijk ook runder riblappen gebruiken. Je zou het zelfs met kippendijen kunnen maken.