Op de Smoke en BBQ Facebookgroep kwam ik een bericht tegen over de “Butchery Burger Battle”. Het leek mij een toffe uitdaging om mee te doen en ik besloot deze Japanse burger van de BBQ te maken. De toppings bestaan uit wakame, zoetzure wortel, komkommer en radijs. Daarnaast gaat er nog gebakken shiitake en wat taugé op. De ‘kroepoek’ van gebakken rijstvel met furikake en de wasabimayonaise maken het helemaal af. Hoewel ik niet helemaal tevreden ben over de foto’s, was hij wel echt heerlijk, waardoor ik het toch de moeite waard vond om te plaatsen. Misschien een goede reden om hem binnenkort nog eens te maken 🙂
Het blijft leuk om lekkere burgerrecepten in thema’s te ontwikkelen. Zo maakte ik eerder al eens een Mexicaanse burger, ook al net even anders dan de gangbare burgers.
Wat is de Butchery Burger Battle
Online slagerij The Butchery heeft een burger Battle opgezet, waarmee deelnemers kans maken op toffe prijzen. Zo maak je onder ander kans op een Ofyr tafelmodel, Wagyu ribeye, een messenset en nog veel meer. Het idee is dat deelnemers uit het brede assortiment burgers van The Butchery een keuze maken en hier vervolgens thuis lekker mee aan de slag gaan. Iedereen deelt zijn of haar creatie op Instagram of Facebook en gebruikt daarbij #butcheryburgerbattle. Op Instagram kun je al veel mooie creaties bekijken via de hashtag #butcheryburgerbattle
Voor meer informatie over de Butchery Burger Battle kun je kijken op www.butchery.nl
Onderstaand recept is geschikt voor 2 broodjes
Ingrediënten Japanse burger
- 2 Black Angus burger Japanse ketjap
- 2 hamburgerbroodjes
- wakame salade
- 2 wortelen
- halve komkommer
- 2 radijsjes
- handje gebakken shiitake
- handje taugé, kort geblancheerd
- 2 rijstvellen
- furikake
- wasabimayonaise
- natuurazijn
- suiker
- water
Voorbereiding zoetzure groente
Maak een mengsel van een flinke scheut water en natuurazijn met een halve eetlepel suiker. Gebruik vervolgens een mandoline om de radijs, wortel en halve komkommer in dunne plakjes/linten te snijden. Als je geen mandoline hebt, kun je ook een kaasschaaf gebruiken. Leg de groente in het mengsel en laat even staan, zodat de smaak erin kan trekken.
Furikake Kroepoek
Zet een wok op het vuur met een laagje zonnebloemolie. Zorg ervoor dat de temperatuur rond de 180 graden is. Pak dan een rijstvel en leg deze in de olie. Binnen enkele tellen zie je de rijstvellen vervormen. Schep ze met behulp van een schuimspaan uit de olie op een vel keukenpapier. Strooi er dan direct wat furikake over.
Bereiding Black Angus burger op de BBQ
Zorg ervoor dat de barbecue een direct en indirect gedeelte heeft met een temperatuur van rond de 200 graden. Smeer beide kanten van de burger in met iets olijfolie en bak de burgers aan elke zijde op directe hitte aan. Als ze mooi gekleurd zijn, schuif je ze naar de indirecte kant van de barbecue om verder door te garen. Haal de burgers van de BBQ en laat ze even rusten op een bordje.
Snijd de burgerbroodjes ondertussen doormidden en grill de snijkanten even kort op directe hitte. Dit zorgt ervoor dat het broodje niet zo snel zompig wordt als het ‘volgebouwd’ wordt.
Stapelen maar!
Leg allereerst wat van de wakame salade op de broodjes en leg er dan de Black Angus Burgers bovenop. Daarna schep je er wat van de zoetzure groenten over, gevolgd door de taugé. Het is al een aardige stapel lekkers, maar er kan nog meer bij! Leg de gebakken shiitake op de stapel en voeg wat wasabimayo toe. Als laatste leg je er dan wat van de Furikake kroepoek op en kan de andere helft van het burgerbroodje erop gezet worden. Even aandrukken en aanvallen maar! Een goede training voor de kaken 🙂
Eet smakelijk!
Japanse burger van de BBQ gemaakt?
Heb je dit recept voor black angus Japanse burger van de BBQ gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Meer BBQ inspiratie?
Op zoek naar meer recepten voor de BBQ? Er staan er ondertussen aardig wat op de website, zie: BBQ recepten.