Spiesjes doen het altijd goed tijdens een barbecue. Je kunt er eindeloos mee variëren en bijna iedereen lust het wel. Met dit recept voor Japanse Yakitori spiesjes van de BBQ zal je zeker vrienden maken. Ik zou er maar rap bij zijn, want de schaal is zo leeg 😉
Swiep Swoep Swap
Dit recept maakte ik in het kader van de Swiep Swoep Swap challenge. Dit is een initiatief van foodblogger Mandy (www.mandyandmore.nl). Het is de bedoeling dat foodbloggers het recept van een andere foodblogger maken en omgekeerd. Je meld je dus aan en krijgt een foodblogger “toegewezen” waar je die ronde een recept van gaat maken. Je kunt hier je eigen draai aan geven, dus een erg leuke manier om creatief mee bezig te zijn. Ik ben deze ronde gekoppeld aan Hanneke van foodblog Culinea. Dit is een foodblog die ik al sinds het begin volg en waar ik regelmatig de meest heerlijke recepten van voorbij zien komen. Genoeg lekkers om uit te kiezen en ik besloot om aan de slag te gaan met de Japanse Yakitori kipspiesjes. Een mooi gerecht om klaar te maken op mijn gewonnen Duvel D-Fire die deze week thuisbezorgd werd 🙂
Onderstaand recept is geschikt voor zo’n 10-15 spiesjes, afhankelijk van hoeveel kip je aan elk spiesje rijgt.
Ingrediënten Yakitori spiesjes van de BBQ
- 800 gram kippendijfilet
- peper en zout
- sesamzaad (optioneel)
- lente ui (groene blaadjes, schuin gesneden, optioneel)
voor de Yakitori saus
- 100 ml soja saus
- 100 ml mirin
- 75 ml sake
- 2 tenen knoflook, geperst
- 2 à 3 centimeter verse gember, geraspt
- 1 eetlepel bruine suiker
Bereiding
Leg de saté prikkers in een bak met water, zodat ze het vocht op kunnen nemen. Dit zorgt ervoor dat de stokjes niet zo snel verbranden.
Doe de ingrediënten voor de Yakitorisaus in een pannetje en laat het op laag vuur inkoken. Na een half uurtje zal ongeveer de helft ingekookt zijn. Schenk de Yakitori saus in een kommetje en zet weg voor later gebruik.
Als de saus staat in te koken, snijd je de kippendij in kleine blokjes. Doe het vlees in een kom en bestrooi vervolgens royaal met peper en zout. Rijg dan alle kip aan de spiesjes.
Zorg ervoor dat de barbecue goed heet is, of in mijn geval de kookring van de vuurschaal flink heet is. Grill vervolgens de Yakitori spiesjes rondom gaar en bestrijk regelmatig met de Yakitori saus. Als het wat te hard gaat schuif je de spiesjes gewoon even naar een koeler gedeelte van jouw BBQ. Haal de spiesjes van de BBQ en strooi er wat sesamzaad en lente ui over.
Eet smakelijk!
Japanse Yakitori kipspiesjes van de BBQ gemaakt?
Heb je dit recept voor Yakitori spiesjes van de BBQ gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Meer BBQ inspiratie?
Op zoek naar meer recepten voor de BBQ? Er staan er ondertussen aardig wat op de website, zie: BBQ recepten.