Afgelopen weekend weer eens lekker in de keuken aan de slag geweest en kabeljauw uit de oven met parelgortsalade gegeten. Ik had nog nooit parelgort gegeten, dus had ik dat in huis gehaald om een gerecht mee te maken. Om het gerecht wat op te fleuren heb ik wat zeewiersalade en een kaaskoekje als garnering gebruikt.
Ingrediënten kabeljauw uit de oven met parelgortsalade
- 1 Kabeljauwhaas
- 1 theelepel Paprikapoeder
- 1 theelepel Kerriepoeder
- 1 theelepel Oregano
- 1 theelepel Gemberpoeder
- Mosterd
- Parelgort
- 1 paprika
- 1 tomaat
- Halve rode ui
- Zeewiersalade als garnering (kant en klaar te koop bij Albert Heijn)
- Kaas (het liefst Parmezaanse kaas)
- Olijfolie
- Peper en zout
Bereidingswijze parelgortsalade
Kook de parelgort volgens de aanwijzingen op de verpakking in gezouten water. Ik heb 1 deel parelgort met 3 delen water gebruikt. Laat de parelgort goed uitlekken in een vergiet als het klaar is. Bak het dan even aan in een scheutje olijfolie, zodat het wat knapperig wordt.
Snipper de rode ui fijn en snijd de paprika in kleine blokjes. Halveer de tomaten en verwijder het vruchtvlees. Snijd dan de tomaat in blokjes van gelijke grootte als de blokjes paprika. Meng de gesneden groente met een theelepel mosterd door de parelgort. Eventueel kun je nog wat peterselie of dragon toevoegen.
Bereidingswijze kaaskoekje
Verwarm de oven op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak enkele hoopjes geraspte kaas en spreid ze een beetje uit. Zet voor ongeveer 10 minuten in de oven tot de kaaskoekjes een mooie kleur hebben. Laat ze afkoelen, zodat je ze (indien nodig) kunt breken.
Bereidingswijze kabeljauw uit de oven
Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak een mengsel van het paprikapoeder, kerriepoeder, gemberpoeder en oregano. Strooi het mengsel over de kabeljauw. Smeer dan een laag (grove) mosterd over de kabeljauw. Vet een ovenschaal in met olijfolie en zet dan met de kabeljauw voor ongeveer 15 minuten in de oven.
Opmaak
Gebruik een kookring of schaaltje om een mooi rond torentje van de parelgortsalade te maken. Leg dan de kabeljauw op de parelgortsalade. Leg ter garnering wat zeewiersalade rond het gerecht en zet dan het kaaskoekje tegen de salade aan.