Een lekker eenvoudig recept voor kip souvlaki van de BBQ. Souvlaki is simpel gezegd niets anders dan een spies met gegrild vlees. Ik plaatste ooit al een recept voor Souvlaki van varkenhaas op de website, vandaag is een variant met kip aan de beurt. Door de kip in yoghurt te marineren, wordt het extra mals. Met de heerlijke kruidenmix hapt zo’n stokkie van de BBQ zo heerlijk weg! Natuurlijk mag bij zo’n gerecht de zelfgemaakte tzatziki niet ontbreken.
Ik gebruikte grote spiezen voor de kip, natuurlijk kun je hier ook meerdere kleinere spiezen voor gebruiken.
Ingrediënten Kip Souvlaki van de BBQ
- 4 kippendijen
- 1 paprika
- 1 ui
- 2 á 3 eetlepels Griekse yoghurt
- 2 eetlepels olijfolie
- citroensap
- eetlepel paprikapoeder
- 1 theelepel korianderpoeder
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel kardemom
- 2 theelepels gedroogde peterselie
- 1 theelepel mosterdzaad (plet ze een beetje)
- 1 theelepel cayene
- snuf gemalen kruidnagel
- flinke snuf peper en zout
voor de tzatziki
- 1 komkommer
- 2 tenen knoflook
- 3 flinke eetlepels Griekse yoghurt
- scheut olijfolie
- citroensap
Tzatziki maken
Pers allerleerst 2 tenen knoflook boven een kom. Verwijder de zaadlijsten van de komkommer en rasp de komkommer met een grove rasp. Laat de geraspte komkommer uitlekken in zeef of handdoek. Probeer zoveel mogelijk vocht eruit te knijpen.
Voeg de komkommer samen met de Griekse yoghurt, knoflook, scheutje citroensap en olijfolie in een kom en meng het vervolgens goed door elkaar. Breng naar wens verder op smaak met peper en zout.
Voorbereiding kip souvlaki
We beginnen met de kippendij. Verwijder de wat dikkere stukken vet en loszittende stukjes en snijd de kipfilet vervolgens in stukken. Maak daarna een marinade door alle kruiden in een kom te mengen met de yoghurt. Hierna voeg je de kip toe in de kom en schep je alles vervolgens goed door elkaar. Laat de kip minstens een uur marineren.
Snijd voor het rijgen van de spiezen de paprika en ui in stukken. Haal de kip uit te marinade en rijg het samen met de ui en paprika aan de spiezen. Stook de BBQ vast op en ga voor een keteltemperatuur van circa 180 graden.
Bereiding kib kebab op de BBQ
Is de barbecue lekker op temperatuur? Dan kunnen we aan de slag. Grill de kip souvlaki op directe hitte even aan en rondom bruin. Gaar het daarna op indirecte hitte rustig verder tot de kip gaar is. Afhankelijk van de hitte van jouw barbecue ben je met zo’n 5-10 wel klaar. Als kerntemperatuur kun je 72-75 graden aanhouden.
Serveer de spiezen met de zelfgemaakte tzatziki en geniet ervan!
Eet smakelijk!
Mijn recept gemaakt?
Heb je dit recept voor kip souvlaki van de BBQ gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Meer BBQ recepten?
Zoek meer BBQ inspiratie? Bekijk het overzicht met alle BBQ recepten op de website.