Vroeger stond bij ons thuis tijdens Kerst vaak wild op het menu. In een grote braadpan werd bijvoorbeeld konijn, haas of fazant gemaakt. Leuk om de traditie in aangepaste vorm voort te zetten en dit recept voor konijn met bier uit de slowcooker, te delen. Het is geen moeilijk gerecht om te maken, wel zo lekker als je een Kerstdiner aan het maken bent. Het belangrijkste ingrediënt, zoals bij de meeste stoofpotten, is tijd. Doordat konijn een kerstklassieker is, past het dus prima bij het Kerstmenu, maar natuurlijk smaakt het op andere dagen of bij andere gelegenheden ook prima 😉
Dit recept heb ik dus gemaakt in de slowcooker, maar natuurlijk werkt het met een stoofpan ook prima. Als je het gerecht maar genoeg tijd geeft, zodat het konijnenvlees heerlijk mals is. Het moet bijna van het bot vallen. Je kunt het gerecht ook een dag van te voren maken. Dan hoef je het alleen nog even op te warmen en de saus af te maken.
Swiep Swoep Swap
Dit recept maakte ik in het kader van de Swiep Swoep Swap challenge. Dit is een initiatief van foodblogger Mandy (www.mandyandmore.nl). Het is de bedoeling dat foodbloggers het recept van een andere foodblogger maken en omgekeerd. Je meld je dus aan en krijgt een foodblogger “toegewezen” waar je die ronde een recept van gaat maken. Je kunt hier je eigen draai aan geven, dus een erg leuke manier om creatief mee bezig te zijn. Ik ben deze ronde gekoppeld aan Francine van Heerlijke Happen. Francine plaatst heerlijke recepten op haar website en is op Instagram ook bekend van haar #rondjemethethondje. Ook verzorgde Francine de organisatie van de BBQ Meat-up waar ik bij aanwezig mocht zijn. Tijdens het bekijken van haar recepten stuitte ik op haar “In bier gestoofde hazenbout“. Nou, daarna hoefde ik natuurlijk niet verder te zoeken. Hier stond mijn naam op haha.
Bij het konijn uit de slowcooker past een lekkere knolselderij puree. Ook pompoenpuree of rode kool gaat goed samen met konijn.
Onderstaand recept is geschikt voor 2 personen
Ingrediënten konijn met bier uit de slowcooker
- 2 konijnenbouten, op kamertemperatuur
- 2 flesjes bruin bier (ik gebruikte Brand Oud Bruin)
- circa 400ml wildfond
- 150 gram spekblokjes, uitgebakken
- 3 sjalotten, fijngesneden
- bakje kastanje champignons
- een winterpeen of handje wortels
- 3 tenen knoflook, fijn gesneden
- 2 blaadjes laurier
- paar takjes tijm
- eetlepel grove mosterd
- peper en zout
- bloem
Optioneel voor knolselderij puree
- halve knolselderij
- 2 a 3 aardappelen
- paar takjes tijm
- knoflook
- peper en zout
Bereiding konijn met bier uit de slowcooker
Zorg er allereerst voor dat de konijnenbouten op kamertemperatuur zijn. Zet de slowcooker aan op de stand medium, of 85 graden. Snijd de sjalotten in halve ringen, de champignons in parten en de wortel in plakjes.
Bestrooi het konijnenvlees met zout en peper en bestuif met bloem. Laat een koekenpan goed heet worden en bak de konijn in wat olie en eventueel boter, rondom bruin aan. Haal de konijnenbouten uit de pan en zet even apart. Bak in het achtergebleven vet de ui, knoflook, champignons en wortel op hoog vuur aan.
Schenk de wildfond en het bier in de slowcooker en leg daarna de konijnenbouten erin. Voeg vervolgens het gebakken mengsel uit de pan in de slowcooker. Voeg vervolgens de mosterd, laurier en tijm toe en schep het geheel voorzichtig door elkaar.
Nu komt het aan op geduld. Zet de timer op 2,5 uur en geniet van de heerlijke geur die van je stoofpot afkomt.
Check na 2,5 uur of de konijnbouten mals zijn. Zelf vind ik het lekker als ze het vlees bijna van het bot valt. Geef het konijn gerust wat meer tijd als je nog niet tevreden bent over de gaarheid. Schep het vlees voorzichtig uit de slowcooker en zet even apart.
Schep ook de champignons, wortels en spekjes uit de pan en serveer het bij het konijn.
Saus voor bij de konijn
Het is natuurlijk zonde op hem achtergebleven vocht zomaar weg te doen. Er zit zoveel smaak aan, daar kun je een heerlijke saus van maken. Giet (een gedeelte van) de saus door een zeef in een steelpan. Kook wat in en voeg een plakje ontbijtkoek (in stukjes) toe. Gebruik een garde om alles goed door elkaar te kloppen en laat de saus binden. Mocht je de saus dikker willen maken, kun je eventueel ook een maizena papje gebruiken. Serveer de jus bij het konijn uit de slowcooker.
Bereiding knolselderij puree
Ik vind de smaak van knolselderij soms wat overheersend. Daarom heb ik voor deze puree ook aardappel gebruikt om een milde smaak van knolselderij te krijgen. Snijd de knolselderij door de helft en schil het. Snijd het vervolgens in blokjes ter grote van een dobbelsteen ongeveer. Zet een pan op het vuur en laat heet worden. Bak de blokjes knolselderij in een scheutje olijfolie aan. Ris de blaadjes van de takjes tijm en voeg het samen met een teen geperste knoflook toe in de pan. Bak alles voor zo’n 5 minuten, terwijl je de aardappels schilt.
Snijd de aardappels in blokjes en voeg deze, samen met gekookt water toe aan de pan. Kook het geheel voor ongeveer 20-25 minuten. De knolselderij en aardappel moeten zacht zijn. Giet het af en stamp of pureer het geheel tot een mooie puree. Breng op smaak met peper en zout.
Konijn met bier uit de slowcooker gemaakt?
Heb je dit recept voor konijn met bier uit de slowcooker gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Meer recepten uit de slowcooker of met bier?
Op zoek naar meer recepten waarin bier gebruikt wordt, of de slowcooker het meeste werk voor je doet? Ondertussen staan er behoorlijk wat op de site: overzicht bier recepten en slowcooker recepten.
hoi ik heb dit recept met veel plezier gemaakt! Het was heerlijjk! De knolselderij heb ik gemaakt met zoete aardappel en een klein schepje creme fraice! was ook heerlijk bij de konijnenstoof! groet Wil
Hallo Wil, wat super om te lezen! Heel fijn dat het gesmaakt heeft, fijne feestdagen nog! 🙂