Een bijzonder recept voor Koreaanse bibimbap met ribeye. Bibimbap, dat klinkt toch leuk?! Het is een Koreaans gerecht en betekend “gemixte rijst”. De naam zegt het dus eigenlijk al, in het gerecht mix je rijst met diverse andere groente en eventueel vlees. Voor dit gerecht heb ik ribeye gekozen, gecombineerd met spinazie, shiitake, tauge, zure komkommer en wortel. Het resultaat is een heerlijke kom comfort food. Het lijkt misschien een uitgebreid gerecht met al die ingrediënten, maar het is erg eenvoudig om te maken.
Oorspronkelijk wordt BIbimbap met een rauw ei geserveerd. Doordat het kommetje zo heet is, gaart het ei als het bij het gerecht gedaan wordt. Dat is hier wat minder gebruikelijk en daar is niet iedereen fan van. Daarom heb ik het ei even kort gebakken. Daarnaast wordt oorspronkelijk Gochujang gebruikt. Gochujang is een Koreaanse chilipasta. Dat is niet overal even goed verkrijgbaar, daarom heb ik een mix van hoisinsaus en sambal gebruikt. Dat maakt het Bibimbap recept iets toegankelijker.
Dit Bibimbap recept is geschikt voor twee personen.
Ingrediënten Koreaanse bibimbap met ribeye
- 1 ribeye
- 200 gram rijst
- 1 wortel
- bakje shiitake
- bakje tauge
- 2 handjes verse spinazie
- halve komkommer
- 2 theelepels rijstazijn
- 2 theelepels suiker
- water
- 2 eetlepels hoisinsaus
- 2 eetlepels sojasaus
- sambal
- honing
- sesamzaad voor de garnering
Bereiding Bibimbap
Allereerst kook je de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat je het vlees op kamertemperatuur komen. Snijd hierna de wortel in mooie dunne reepjes en blancheer ze kort in kokend water met zout. Snijd hierna de komkommer in mooi dunne plakjes. Als je een mandoline hebt, kun je daar echt super dunne plakjes mee snijden.
Meng in twee aparte kommetjes een theelepel rijstazijn met een theelepel suiker en een scheutje water. Doe de komkommer en wortel in aparte kommetjes, schep het vervolgens even om en zet apart om de smaak in te laten trekken.
Bereiding Ribeye
Maak allereerst een mengsel van twee theelepels honing, twee theelepels sesamolie en een eetlepel sojasaus.
Zet een koekenpan op het vuur en laat goed heet worden. Dep de ribeye droog met keukenpapier. Bestrooi de ribeye vervolgens met peper en zout. Bak de ribeye op hoog vuur aan elke zijde aan voor ongeveer twee tot drie minuten. Zet het vuur lager en voeg het sojasausmengsel toe. Bak nog enkele minuten door aan beide kanten. Haal de ribeye uit de pan en laat het rusten onder aluminiumfolie. Gebruik het bakvocht voor de shiitake en spinazie.
Bereiding shiitake, spinazie en ei
Bak in het achtergebleven bakvocht van de ribeyes, de shiitake gaar en haal ze uit de pan. Bak daarna in dezelfde pan de spinazie tot het slinkt. Breng op smaak met peper en zout.
Bak in een klein pannetje het ei en bestrooi naar wens met iets zout.
Opmaak Koreaanse Bibimbap
Pak een mooie kom en schep er een flinke lepel rijst in. Strijk het een beetje plat.
Snijd de ribeyes na het rusten in mooie dunne plakjes en leg er een aantal op de rijst. Leg vervolgens wat van de shiitake, komkommer, wortel, taugé en spinazie er naast. Strooi er nog wat sesamzaadjes over en serveer de Bibimbap met de saus en de rest van de ingrediënten. Zo kun je lekker wat bij pakken onder het eten 🙂
Meng de hoisinsaus met de sambal en serveer het in een klein schaaltje bij het gerecht.
Eet smakelijk!
Meer Aziatische recepten?
Ben je na dit recept voor Koreaanse Bibimbap nog op zoek naar meer inspiratie uit de Aziatische keuken? Kijk dan eens naar mijn overzicht: Aziatische recepten.
Koreaanse Bibimbap recept gemaakt?
Heb je dit recept voor Koreaanse bibimbap gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!