Het is weer tijd voor een nieuw bavette recept op de site! Voor deze Koreaanse bowl met steak, gebruikte ik dus bavette, kimchi, wortel, broccoli, radijs, rijst en een spiegeleitje. Ik zie de laatste tijd regelmatig van die geinige TikTok komkommertjes voorbij komen. Dus dat leek me leuk om te proberen. Ze zien er leuk uit en ze smaken ook nog erg lekker! Heb je geen snack komkommer, dan kun je natuurlijk ook gewoon een normale komkommer in plakjes snijden en dan de smaak meegeven.
Heb je geen Gochujang? Dan kun je ook sambal of Sriracha gebruiken. Smaak wordt dan iets anders, maar het kan prima!
Grasgevoerd Iers rundvlees
De bavette van dit recept is afkomstig van het Ierse Angus ras en zijn te bestellen via de webshop van BBQuality. Ik koos dit vlees in het kader van een toffe samenwerking met Irish Beef. De komende periode hoop ik je weer te inspireren met lekkere recepten. Daarnaast zal ik je meer vertellen over de smaak en veelzijdigheid van Iers rundvlees.
Iers rundvlees staat bekend om haar kwaliteit, malsheid en heerlijke, intense smaak. Het geheim? In Ierland is geen gebrek aan dat ene speciale ingrediënt dat voor geweldig rundvlees zorgt: gras. Tel daar de ruimte en de liefde die de runderen krijgen bij op en je krijgt gewoon buitengewoon rundvlees. Op uitgestrekte weides grazen de dieren gemiddeld 220 dagen van het jaar buiten. Zowel smaak als malsheid van rundvlees wordt deels bepaald door het ras, maar belangrijker is goede voeding en beweging. Omdat de Ierse runderen zoals gezegd veel buiten lopen eten ze daar lekker vers gras. Deze combinatie zorgt voor mals vlees met een heerlijke smaak. Lees hier verder over deze samenwerking en Iers rundvlees.
Onderstaan recept is geschikt voor 2 personen
Ingrediënten Koreaanse bowl met steak
- 500 gram bavette
- 400 gram gekookte rijst (ongekookt zo’n 75 gram per persoon)
- 2 spiegeleitjes (evt mooi uitgestoken met een kookring)
- een kleine broccoli geblancheerd
- circa 6 radijsjes, in dunne plakjes gesneden
- 2 flinke eetlepels kimchi
- 2 handjes wortels, geraspt
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetelepels sojasaus
- 1 theelepel bruine suiker
- 1 theelepel Gochujang (of evt sambal/sriracha)
- 1 teen geperste knoflook
- 2 theelepels sesamolie
- scheutje citroensap
- lente ui (garnering)
- sesamzaadjes
Voor de komkommers
- 4-6 snack komkommers
- eetlepel sesamolie
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 theelepel suiker
- 1 eetlepel rijstazijn
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 theelepel Gochujang
- sesamzaadjes
- 2 eetstokjes om op te snijden
voor de saus
- een flinke eetlepel pindakaas (ik gebruik de 100% pindakaas van de Appie)
- een theelepel Gochujangpasta
- eetlepel rijstazijn
- eetlepel sojasaus
- scheutje citroensap
- water
Voorbereiding bavette en toppings
Laat de bavette op kamertemperatuur komen en dep het vlees droog met keukenpapier. Snijd het vlees dan ‘op de draad” in repen van circa 2 centimeter breed. Maak een marinade door de olie, sojasaus, suiker, Gochujang, knoflook, sesamolie en citroensap in een schaaltje goed te mengen. Doe het vlees vervolgens in een ziplock-zak en voeg de marinade toe. Druk de lucht uit de ziplock zak en sluit het. Masseer vervolgens de marinade in het vlees en laat een uurtje marineren. Masseer het vlees onder het marineren nog een paar keer in de zak, zodat de marinade goed verdeeld is over het vlees.
TikTok komkommertjes
Tijd om de TikTok komkommertjes te maken. Bekijk de ook vooral even het TikTok filmpje genoemd bovenin de handleiding, dan spreekt het eigenlijk wel voor zichzelf. Maak de dressing door alle ingredienten goed met elkaar te mengen. Pak dan 2 eetstokjes (het liefste geen ronde) en leg er een snack komkommer op. Snijd de ene kant dan schuin tot op het eetstokje. De stokjes zorgen ervoor dat je de komkommertjes niet helemaal doormidden snijd. Draai vervolgens de komkommer om en snijd ook de andere in plakjes. Trek de komkommertje voorzichtig wat uit elkaar en wentel ze door de dressing. Zet klaar voor later gebruik bij het opdienen. Wentel het ondertussen wel een paar keer nog even door de dressing.
Koreaanse pindasaus
Meng alle ingrediënten in een kommetje. Zoals gezegd gebruik ik zelf de 100% pindakaas van de Albert Heijn. Deze is al best vloeibaar. Gebruik je een wat vastere pindakaas, dan kun je wat extra water gebruiken om het mengsel te verdunnen naar een gewenste dikte. Zet de saus klaar voor later gebruik.
Bavette bakken en bowl samenstellen
Zet een (grill)pan op het vuur en laat goed heet worden. Bak eventueel de spiegeleitjes in een andere pan, terwijl je verder gaat met het vlees. Laat overtollige marinade van het vlees lopen en bak het vervolgens op hoog vuur aan. Doordat het vrij dunne reepjes vlees zijn is het zo gaar. Bak elke zijde maximaal een minuut en zet het vuur lager. Voeg dan de rest van de marinade toe en bak nog een minuutje mee. Haal het vlees uit de pan en leg even apart op een bord. Strooi er dan wat sesamzaadjes over.
Tijd om de bowl samen te stellen. Schep allereerst een portie rijst in een mooie kom. Verdeel vervolgens de gebakken bavette, kimchi, broccoli, radijsjes, wortel en 2 TikTok komkommertjes over de rijst. Lepel vervolgens wat van de pindasaus over het gerecht en leg als laatste het spiegeleitje erop.
Eet smakelijk!
Koreaanse bowl met steak gemaakt?
Heb je dit recept voor Koreaanse bowl met bavette gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Meer recepten met bavette?
Op zoek naar meer recepten met Bavette? Er staan er ondertussen best wat op de site en het einde is nog niet in zich hoor 🙂 Bekijk hier alle recepten met bavette.
Ik probeer momenteel om de dag nieuwe komrecepten uit om uit te vinden welke ik het lekkerst vind. Dit recept heb ik gisteren geprobeerd en ik vond de smaak echt lekker! Ik had nog niet eerder radijsjes gebruikt als ingrediënt voor een bowl en vind ze meestal niet bijzonder lekker, maar hier vond ik ze tot mijn verrassing echt lekker.
Leuk dat je een reactie achterlaat om te laten weten dat mijn recept in de smaak valt! Met ‘bowls’ kun je zo lekker variëren, leuk idee om er zoveel te proberen en te ontdekken welke je erg lekker vindt.