Een heerlijk gerecht voor de zondag: lamsbout uit de oven met Provençaalse kruiden. Dit gerecht heb ik eenvoudig en klassiek bereid door het op smaak te brengen met kruiden en daarna in de oven te schuiven. De lamsbout wordt in de oven gegaard met een kernthermometer heb je er geen omkijken meer naar. De ideale temperatuur van de kern is zo’n 65 graden. Het vlees van de lamsbout mag iets roze zijn.
De samenstelling van Provencaalse kruiden kan verschillen. Vaak hebben mensen ze kant in klaar in een potje zitten, je kunt ze ook zelf samenstellen. Provencaalse kruiden kunnen onder andere tijm, rozemarijn, marjolein, bonenkruid, oregano, basilicum, peteselie, salie en laurier bevatten.
De lamsbout uit de oven smaakt heerlijk met gebakken aardappelen en gegrilde groenten.
Ingrediënten lamsbout uit de oven
- een lamsbout (deze was 700 gram, genoeg voor 3 personen)
- 2 theelepels tijm
- 2 theelepels peterselie
- 2 theelepels oregano
- 2 theelepels rozemarijn
- peper
- zout
- olijfolie
- boter
Bereidingswijze lamsbout uit de oven
Laat allereerst de lamsbout goed op kamertemperatuur komen, voordat je met de bereiding begint.
Verwarm de oven vast voor op 160 graden. Dan kan de lamsbout na het bakken direct de oven in. Het werkt het beste als je een rekje in een ovenschaal of braadslee zet, zodat het vet van de lamsbout kan lopen.
Zet een pan op het vuur met een scheut olijfolie en laat goed heet worden.
Bestrooi de lamsbout rondom royaal met peper en zout en de kruiden. Druk de kruiden vervolgens een beetje aan.
Zet dan het vuur hoog en braad de lamsbout rondom aan. Voeg na enkele minuten een goede klont boter toe, zodat de lamsbout mooi bruin van kleur wordt.
Haal hierna de lamsbout uit de pan en leg hem op het druiprek op de bakplaat en schuif het dan de oven in. De lamsbout is klaar als de kerntemperatuur zo’n 65 graden is. Dit zal afhankelijk van de grootte zo’n 35-40 minuten duren. Bij sommige voorverpakte lamsbouten wordt een popup thermometer bijgeleverd, deze laat precies zien wanneer het lamsvlees gaar is.
Haal de lamsbout uit de oven en laat enkele minuten rusten. Snijd hierna de lamsbout met een scherp vleesmes in mooi dunne plakken.
Eet smakelijk!
Lamsbout uit de oven gemaakt?
Heb je dit recept gemaakt? dan vind ik het leuk als je me dit laat weten in de comments of tagt op Social Media en/of #thomasculinair gebruikt.
Meer lamsvlees?
Op zoek naar meer recepten met lamsvlees? Kijk dan eens naar mijn andere lamsvlees recepten.
Dit ziet er lekker uit zeg. Ga ik eens proberen. Mvg Hanneke
Ik weet dat het hypocriet van me is, maar ik vind het altijd een naar idee om een lammetje te eten…
nicole onlangs geplaatst…Ben jij een piekeraar? Dat heeft ook goede kanten!
haha ik vind het op zich ook wel zielig als men kuikentjes voert in de dierentuin, terwijl haringen oid niets uitmaakt… het is toch iets met dat “knuffelgehalte” of zo denk ik 🙂
Top gerechtje Thomas
Ziet er goed uit lijkt me lekker !
Dat ziet er weer heerlijk uit zeg!