Het is weer zondag, tijd dus om lekker in de keuken aan de slag te gaan 🙂 Vandaag heb ik een gerechtje rondom lamsrack met kruidenkorst uit de oven bedacht. Heb wel wat nodige inspiratie opgedaan via internet (o.a. dankzij enkele Twittertips). Uiteindelijk heb ik bij de lamsrack een aardappel-knoflookmousseline, gegrilde asperges en gekarameliseerde wortelen gemaakt. Als saus heb ik een koffiesausje gemaakt. Het klinkt misschien gek, maar het sausje smaakte heerlijk bij het lamsvlees!

Onderstaand recept van lamsrack met kruidenkorst uit de oven is geschikt voor 2 personen.

Lamsrack met kruidenkorst uit de oven

 

Ingrediënten lamsrack met kruidenkorst

 • 1 lamsrack van 8 koteletten
 • 2 sneetjes witbrood
 • een flinke hand verse peterselie
 • 5 tenen knoflook
 • 1 takje salie
 • 2 tot 3 aardappelen
 • Melk
 • Een bosje groene asperges
 • 6 Wortelen
 • 100 ML groentebouillon
 • Honing
 • Suiker
 • 1 kopje koffie
 • Boter
 • Olijfolie
 • Peper en zout
 • Tuinkers ter garnering (of gesneden peterselie)

Bereidingswijze aardappel-knoflookmousseline

De aardappel-knoflookmousseline heb ik al eens eerder gemaakt bij mijn recept van kruidige rosbief, maar had er nu ook wel weer eens zin in en het past er prima bij.

Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Pel de tenen knoflook en kook ze samen met de aardappelen in een pan met water op het vuur. Voeg wat zout toe. Giet de aardappelen af als ze klaar zijn, maar bewaar wat van het kookvocht. Laat ze even droogstomen. Maak een puree van de aardappelen en voeg al roerende wat melk toe. Schenk er wat olijfolie bij tot een smeuïge puree ontstaat en breng op smaak met peper. Als de puree wat te dik is, kun je wat van het kookvocht gebruiken om de puree wat dunner te maken. Dek het geheel even af, zodat het warm blijft.

 

Gekarameliseerde wortelen

Schraap de wortelen schoon en snijd ze als ze erg groot zijn doormidden. Laat het groen eraan zitten, dat staat wel leuk bij het opdienen. Smelt een klontje boter in een pan en voeg de wortelen toe. Schep het enkele keren om, zodat ze allemaal onder wat boter zitten. Voeg dan een eetlepel honing toe en 100 ml groentebouillon. Doe een deksel op de pan en laat het zo’n 8 minuten doorkoken. Haal dan de deksel van de pan, zet het vuur hoog en laat flink wat vocht verdampen. Breng op smaak met zout en peper.

 

Gegrilde asperges

Het is aan de raden om de asperges voor het grillen enkele minuten te blancheren in kokend water. Zet een grillpan op hoog vuur en laat de pan goed heet worden. Bestrijk de groene asperges met wat olijfolie en leg ze in de grillpan. Bak enkele minuten aan elke zijde, tot er mooie grillstrepen op de groene asperges zitten.

 

Bereidingswijze lamsrack met kruidenkorst

Doe twee sneetjes witbrood, 1 teentje knoflook, een flinke bos peterselie, een takje salie en een klontje boter in de keukenmachine en maal alles fijn. Breng op smaak met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Zet een pan op het vuur en voeg boter en olijfolie toe. Breng de lamsrack op smaak met peper en zout en braad dan de lamsrack aan beide kanten even aan. Zet het vuur uit en haal de lamsrack uit de pan. Verdeel dan het mengsel voor de korst over de lamsrack en druk een beetje aan. Zet de lamsrack in een ovenschaal en zet voor 13 tot 15 minuten in de oven om de lamsrack medium gaar te krijgen.

Laat de lamsrack enkele minuten rusten voordat je het vlees gaat snijden.

 

Bereidingswijze Koffiesaus

Karameliseer de suiker, voeg de koffie toe en laat de saus dan inkoken tot het wat dikker wordt. Afhankelijk van hoe sterk je koffie is, kun je het met honing nog wat zoeter maken. Breng op smaak met peper en zout.

 

Opdienen

Gebruik een kookring om de aardappel-knoflookmousseline in een mooie vorm op het bord te krijgen. Leg dan enkele lamskoteletten op het bord. Je kunt de mousseline gebruiken om het lamsvlees ‘vast te zetten”. Leg de wortelen en groene asperges op het bord. Sprenkel dan met een lepel wat van de koffiesaus over het bord en maak af met wat garnering. In mijn geval heb ik tuinkers gebruikt, maar je kan natuurlijk ook nog wat peterselie fijn snijden en hiervoor gebruiken.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

CommentLuv badge