Lamsrack vind ik een heerlijk stukje vlees om klaar te maken. Ik vind het ideaal om lekker op zondag te maken, laatst maakte ik deze lamsrack met Salsa Verde. Als bijgerechten aten we geroosterde tomaatjes uit de oven en wat gebakken spruitjes met champignons en spek. Het kan slechter hoor! 🙂
Het kan lastig zijn om alleen op tijd te koken of door op het vlees te drukken en dan een perfecte garing te krijgen. Daarom is het echt aan te raden een goede kernthermometer aan te schaffen. Dan weet je precies hoeveel garing jouw stukje vlees heeft gehad en kan je het op het juiste moment van het vuur halen. Een kerntemperatuur van zo’n 55 graden vind ik het lekkerst. Het vlees is dan medium rare. Voor iets meer medium/rosé kun je 60 graden aanhouden.
Ingrediënten Lamsrack met salsa verde
- 1 lamsrack (schoon, dus zonder dikke vetrand)
- 2 flinke eetlepels Franse mosterd
- 1 eetlepel honing
- 2 tenen knoflook
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel gedroogde rozemarijn
- peper en zout
- olijfolie
voor de salsa verde
- bosje peterselie
- bosje basilicum
- 2 tenen knoflook
- 2 sjalotjes (of 1 grote ui)
- theelepel kappertjes
- peper en zout
Bereiding salsa verde
Salsa Verde maken is echt super simpel en snel te doen. Pluk de blaadjes van de basilicum en doe het in een maatbeker of keukenmachine. Doe het zelfde met de peterselie, dunne stengeltjes kun je gewoon gebruiken. Hak de sjalotjes en knoflook fijn en voeg het samen met een theelepel kappertjes toe aan de kruiden. Maal alles dan fijn met de staafmixer of keukenmachine. Schenk er beetje bij beetje de olie bij, zodat een mooie groene saus ontstaat. Breng naar wens op smaak met peper en zout.
Marinade voor de lamsrack
Hak allereerst de tijm en rozemarijn goed fijn. Mix het door de mosterd en honing, samen met 2 tenen geperste knoflook. Giet er dan ongeveer 2-4 eetlepel olijfolie bij en een snuf zout en peper. Roer vervolgens de marinade goed door elkaar en bestrijk de lamsrack rondom met de marinade.
Leg de gemarineerde lamsrack in een schaal en zet het afgedekt in de koeling. Laat de lamsrack minimaal een uur marineren.
Bereiding lamsrack
Zet een pan op het vuur en laat goed heet worden. Bak daarna in een scheut olijfolie de lamsrack op hoog vuur rondom aan. Als alle zijdes mooi bruin gebakken zijn zet je het vuur lager en gaar je de lamsrack naar de gewenste gaarheid. Ik vind medium rare de fijnste garing en dat is voor lamsrack op een temperatuur van zo’n 55 graden. Wil je iets meer medium, ga dan voor ongeveer 60 graden. Haal het vlees van het vuur en laat ongeveer 10 minuten rusten, voordat je het gaat aansnijden.
Wil je de lamsrack liever in de oven garen na het aanbakken? Zet de oven dan op 200 graden en gaar de lamsrack in een ovenschaal voor zo’n 20 minuten. Ook hier geldt dat het meten met een kernthermometer echt aan te raden is.
Lamsrack met salsa verde gemaakt?
Heb jij dit recept voor gebakken lamsrack met salsa verde gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Meer recepten met bier?
Op zoek naar meer recepten met lamsrack? Kijk dan eens naar mijn recept voor lamsrack met kruidenkorst of gebakken lamsrack van de BBQ.