Op uitnodiging van Hertog Jan reed ik gisteren naar de Betuwe om bij het Betuws Wijndomein in Erichem aanwezig te zijn bij de lancering van  de Grand Prestige Vatgerijpt Hollandse Wijn Editie. Na eerdere succesvolle introducties van Grand Prestige Vatgerijpt introduceerde Hertog Jan een nieuw speciaalbier, gerijpt in wijnvaten van het Betuws Wijndomein. Het is de eerste keer dat de bierbrouwer een wijneditie in de Grand Prestige Vatgerijpt-serie uitbrengt. Uit de maandenlange rijping op de Betuwse wijnvaten zijn 1700 flessen Grand Prestige Vatgerijpt 2019 Hollandse Wijn Editie voortgekomen.

Twee werelden komen samen in de nieuwste variant Grand Prestige Vatgerijpt 2019. Diederik Beker en Arina van Leenen van Betuws Wijndomein werkten samen met meesterbrouwer Gerard van den Broek en zijn team aan deze eerste Vatgerijpt wijneditie. Hiervoor werden negen eikenhouten vaten vanuit de Betuwse wijngaard naar de brouwerij in Arcen gebracht. Vervolgens kreeg deze Vatgerijpt-variant tien maanden de tijd om tot zijn volle smaak te komen. De eikenhouten vaten waarop de Grand Prestige heeft gerijpt, zijn eerder gebruikt voor het maken van LingeRood Cuvée Barrique. Dit is een rode wijn van druivenrassen Regent en Pinotin.

Wijngaard van het Betuws Wijndomein in Erichem  Tabouleh van quinoa met lijnzaad, eendenborst en structuren van biet - Betuws Wijndomein

Bier- en wijn spijscombinaties

We werden verwend met een heerlijke lunch gekookt door Chefkok Tim. Biersommelier Fiona de Lange had bij elk gerecht een mooie wijn of bier combinatie bedacht. Nadat Diederik en Arina het nodige over hun wijngaard hadden verteld, kregen we het eerste gerecht opgediend. We begonnen met een tabouleh van rode en witte quinoa met geroosterd lijnzaad. Daarop eendenborst van de barbecue vergezeld met verschillende bereidingen van biet. Hierbij dronken we een LingeRood Cuvée Baririque. Het wat zurige van de wijn ging mooi in tegen het vettige van de eend, een goed begin!

Tijd voor meesterbrouwer Gerard van den Broek om de aanwezigen meer te vertellen over de Grand Prestige. Fiona vertelde vervolgens hoe ze het gerecht bij het bier gecombineerd had. Het 2e gerecht wat we voorgeschoteld kregen was rosé gebraden hertenrug. Hierbij wat gepofte koolraap, crumble van blauwschimmelkaas en crème van mais. De jus met cassis en lavas olie maakte het gerecht af. Ook hier weer een heerlijk samenspel van smaken en texturen wat goed paste bij de tonen van de Grand Prestige. Halverwege het gerecht bedacht ik me dat ik geen foto gemaakt had… beetje jammer…

Het spektakelstuk: Grand Prestige Vatgerijpt Hollandse Wijn Editie

Op naar het spektakelstuk van de middag waar het allemaal om draaide: de Grand Prestige Vatgerijpt Hollandse Wijn Editie. Gerard vertelde ons meer over hoe deze samenwerking tot stand gekomen is. In het begin was het spannend of de smaak in de wijnvaten invloed zou krijgen op het bier. Een tijd lang leek er weinig te gebeuren, maar gelukkig kwamen de smaken uit de wijnvaten toch nog los om een mooi samenspel met de Grand Prestige aan te gaan.

Diederik Beker, Gerard van den Broek en Arina van Leeuwen  Grand Prestige Vatgerijpt Hollandse Wijn Editie

Terwijl Gerard en Fiona verder vertelden over het bier en het laatste gerecht werden alle borden ondertussen opgediend. Tijd voor Diederik, Gerard en Arina om te proosten op deze mooie samenwerking. Ook wij kregen dan ‘eindelijk’ de Wijn Editie ingeschonken. Voor ons stond een gerecht van Tartalette met rendang van Hollandse geitenbok, gembergel, groene appel en een crunch van gesuikerde noten en radijs. Echt een heerlijk kruidig gerecht. Geitenvlees heeft toch een imago dat het sterk van smaak is, maar de rendang was heerlijk zacht en lekker kruidig. Dat ging weer prettig samen met het frisse van appel en radijs.

Tartalette met rendang van geitenbok  Grand Prestige Vatgerijpt Hollandse Wijn Editie

Tijd om te proeven hoe de gerijpte Grand Prestige smaakt. Het mooie vind ik dat er veel smaakaccenten zijn die je na elkaar proeft als je een slok neemt. Je proeft duidelijk de donkere tonen van de Grand Prestige, maar er komen ook mooie frisse en zurige accenten van de wijn naar voren. Samen met het gerecht komen net weer wat andere smaken naar voren, heel mooi gedaan! Ik vind het knap dat ze weer een prachtig bier hebben gebrouwen.

Thuis nog eens genieten

Na de lunch konden de liefhebbers nog een kijkje nemen in de wijnkelder. Om thuis nog eens uitgebreid van deze Grand Prestige te kunnen genieten kregen we een fles mee naar huis. Wel zo fijn, want ik was met de auto en heb het vooral bij proeven gehouden. Daar zoek ik nog even een mooi moment voor 🙂

Over het Betuws Wijndomein

Het Betuws Wijndomein maakt met passie en vakmanschap wijnen en andere gastronomische producten van druiven. De druiven worden het hele seizoen nauwkeurig verzorgd en zijn met de hand geoogst. Eigenaren Diederik Beker en Arina van Leenen hechten veel waarde aan duurzaamheid tijdens het werk in en rondom de wijngaard in Erichem. Alle druiven worden gebruikt, van de ‘groene oogst’ tot aan de druivenschillen na het druivenpersen.

Meer informatie: https://www.betuwswijndomein.nl/

 

Exclusief verkrijgbaar

In tegenstelling tot de vorige edities is de Grand Prestige Vatgerijpt Hollandse Wijn Editie niet online te bestellen. Doordat de oplage met 1700 flessen beperkt is kun je alleen bij de Hertog Jan Brouwerij in Arcen en bij het Betuws Wijndomein terecht om de Wijneditie aan te schaffen. Je kunt als klant maximaal 2 flessen kopen, dus je moet wel snel zijn wil je hier van genieten. Een fles is niet goedkoop, maar dan heb je wel iets bijzonders. Een fles Grand Prestige Vatgerijpt Hollandse Wijn Editie kost namelijk € 25,00 per fles.

Heb jij hem al geproefd, of ga je hem proberen?  Laat het me dan weten in de comments of op FacebookInstagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen! Volg ook mijn bieravonturen via Untappd

6 reacties

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

CommentLuv badge