Broodje Pulled Pork van de BBQ - Thomas CulinairEens moet de eerste keer zijn… Dat is zeker van toepassing op deze Low & Slow bereidde Pulled Pork van de BBQ. In totaal was ik (nou ja, de BBQ voornamelijk) zo’n 9 uur bezig om dit stukje vlees te garen. Het resultaat was echt de moeite waard. Het vlees had een mooie kleine rookring en ook de rooksmaak van het rookhout was erg lekker. Van de Pulled Pork maakte ik een heerlijk klassiek broodje met coleslaw en Whiskey BBQ saus. Daarnaast maakte ik op een andere dag er ook nog een tortizza met Pulled Pork mee. De recepten heb ik voor het overzicht op aparte pagina’s gezet. De linkjes vind je hieronder:

Dit is geen BBQ recept wat je even snel in elkaar flanst. Neem er de tijd voor, bereid je goed voor en begin op tijd! Of zorg voor een back-up maaltje als het allemaal toch te lang duurt en je bijna omkomt van de honger 😉

Je kunt Pulled Pork zo’n 3 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt het eventueel ook in kleinere porties invriezen, mocht je zoveel overhouden.

 

Ingrediënten Pulled pork van de BBQ

 • Een stuk procureur (varkensnek) of boston butt/varkensschouder (mijn procureur woog 1.3 kilo)

Voor de rub

 • 4 eetlepels paprikapoeder
 • 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
 • 1 eetlepel komijnpoeder
 • halve eetlepel zout (dat lijkt misschien veel, maar dat valt mee bij zo’n groot stuk vlees)
 • 2 eetlepels zwarte peper
 • 1 eetlepel chilipoeder
 • 1 eetlepel knoflookpoeder
 • 1 eetlepel uienpoeder

Voor de whiskey BBQ saus

 • 4-6 eetlepels ketchup
 • 2 eetlepels bruine suiker
 • 1 eetlepel honing
 • flinke scheut whiskey
 • scheutje azijn
 • 2 theelepels Franse mosterd
 • scheutje worcestershiresaus
 • snuf chilipoeder
 • 2 geperste tenen knoflook
 • 1 ui
 • 1 of 2 tomaten
 • 2 theelepels gerookt paprikapoeder
 • zwarte peper en zout
 • olijfolie

Low & Slow Pulled Pork van de barbecue - Thomas Culinair

Voorbereidingen Pulled Pork

Het vlees

Indien nodig kun je wat overtollig vet van het vlees snijden. De rub die er straks op gaat trekt namelijk niet in het vet. Dep het vlees daarna goed droog met wat keukenpapier en mix de kruiden voor de kruidenrub goed door elkaar. Bestrooi het vlees dan royaal met de rub. Dek het af in een schaal en laat het marineren in de koeling. Ideaal gezien doe je dit een dag van te voren, maar enkele uren geeft ook al echt een goed resultaat.

De barbecue voorbereiding voor Low & Slow

We gaan de barbecue zo voorbereiden dat hij Low en Slow aan de bak kan op een temperatuur tussen de 90 en 120 graden. Je kunt gebruik maken van de minion- of snake methode. Simpel gezegd komt het erop neer dat je de briketten niet tegelijk aansteekt. Door een klein gedeelte in de brikettenstarter aan te steken en op de koude briketten te leggen, zorg je ervoor dat de rest langzaam aangestoken wordt. Hierdoor kun je lange tijd op lage temperatuur smoken. De mannen van BBQ Helden leggen je perfect uit hoe je van een ketelbarbecue een smoker kunt maken. Kijk daar dus maar even als je meer uitleg nodig hebt.

Zet een aluminiumschaal met een laagje water aan de indirecte kant, zodat het sap wat uit het vlees komt in deze schaal terechtkomt. Daarnaast zorgt het water ervoor de lucht in de barbecue wat vochtig blijft.Voeg wat rookhout toe aan de barbecue en daarna kun je de procureur gaan halen om aan het smoken te gaan!

De whiskey barbecuesaus

Als het vlees rustig ligt te genieten in een warme barbecue (de volgende stap), heb je genoeg tijd om de barbecuesaus voor te bereiden. Deze kun je na het pullen door de Pulled Pork doen om het wat smeuïger te maken. Daarnaast smaakt het natuurlijk ook super bij het broodje Pulled Pork. Het maken van de barbecuesaus is super eenvoudig. Snipper de ui en fruit deze even aan in een scheutje olijfolie. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe en laat het rustig pruttelen voor een kwartiertje. Je kunt de barbecuesaus verder helemaal naar wens op smaak brengen. Zo maak je hem net wat zuurder, zoeter of pittiger naar eigen inzicht door wat extra ingrediënten toe te voegen.

 

Pulled Pork Texas Crutch - Thomas CulinairPulled Pork bereiden op de BBQ

Alle voorbereidingen zijn getroffen, tijd om het vlees op de BBQ te leggen! Leg de procureur op het indirecte deel van de barbecue. Ik gebruikte 2 digitale thermometers om de temperatuur van de ketel en het vlees te volgen op de telefoon. Dit kan natuurlijk prima zonder, maar dan moet je het vlees en de temperatuur wat vaker checken.

Zorg ervoor dat er niet teveel schommelingen in de temperatuur van de barbecue zijn. Dit kan in het begin wat finetunen zijn met de schuiven. Als het vlees een kerntemperatuur van 70 graden heeft bereikt haal je het even kort van de barbecue. Als het nodig is kun je nog wat briketten bijvullen, dat kan per keer verschillen.

Pak de procureur in met stevig aluminiumfolie, of gebruik gewoon 2 lagen. Leg het vlees vervolgens weer terug op het indirecte gedeelte van de barbecue (met de eventuele kernthermometer erin geprikt) en gaar het verder door tot een kerntemperatuur van zo’n 92 graden. Als het vlees de juiste temperatuur heeft bereikt prik je het even in met een metalen spies. Voel je niet teveel weerstand, dan is je vlees klaar.

Haal het vlees van de barbecue, maar laat het in het folie voor minimaal een half uur rusten in een braadslede. Het vlees kan op deze manier best lang warm blijven, dus als je vroeg klaar bent en het is nog geen etenstijd… geen probleem! Wikkel dan wat extra theedoeken o.i.d. om het vlees en leg het weg in een afgesloten (koel)box.

Afmaken van de pulled pork

Heeft je vlees de tijd gehad om te rusten, dan is het tijd om het af te maken. Pak het vlees uit het folie en vang het eventuele vrijgekomen vocht op. Gebruik twee vorken om het vlees uit elkaar te trekken. Persoonlijk vind ik het wel lekker om het niet te fijn uit elkaar te trekken. Zo heb je nog wat grotere stukken vlees over, errug lekker! 🙂 Giet daarna wat van het vocht bij de barbecuesaus en roer het even goed door elkaar. Schenk vervolgens wat van de barbecuesaus bij de Pulled Pork om het iets smeuïger te maken. Doe dit naar wens, ik vind het lekker als de Pulled Pork niet te ‘nat’ is.

Rookring Pulled Pork - Thomas Culinair

Geniet van je Pulled Pork. Beleg het bijvoorbeeld op een broodje of maak er een snelle pizza van op een wrap: Tortizza met Pulled Pork.

Eet smakelijk!

 

 

 

Pulled Pork van de BBQ gemaakt?

Heb je dit recept voor Low & Slow Pulled Pork van de BBQ gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op FacebookInstagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!

Meer BBQ recepten?

Op zoek naar meer recepten voor op de barbecue? Ondertussen staan er behoorlijk wat op de site: overzicht BBQ recepten.

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

CommentLuv badge