De Smokey Goodness reeks begint inmiddels serieuze afmetingen te krijgen in mijn boekenkast en ik kan terugvallen op flink wat inspiratie. Afgelopen maand is weer een nieuw boek verschenen: Lowlands BBQ. De titel verraad het natuurlijk al een beetje, maar deze keer staat het BBQ boek in het teken van de BBQ cultuur in Nederland en België. Of zoals Jord Althuizen het zegt:
“Dit boek is een ode aan vuurverslaafde enthousiastelingen zoals jij, die samen de Nederlandse en Belgische culinaire cultuur al bbq’end een smakelijke uppercut hebben gegeven en verrijkt hebben”
De indeling van het boek is weer logisch opgebouwd, zoals je dat mag verwachten van deze reeks BBQ boeken. Naast recepten wordt er ruim aandacht besteed aan onder andere bbq essentials, technieken en leveranciers. Natuurlijk ontbreken de stijlsuggesties met bier niet en er wordt uitgebreid aandacht besteed aan BBQ competities.
Een mooie twist in dit boek is zijn de Smokey Style foto’s van iconische Nederlandse en Belgische schilderijen, onder andere van het melkmeisje van Vermeer, de anatomische les van Rembrandt van Rijn en het zelfportret van Vincent van Gogh.
Smokey’s Snackbar
In eerste instantie lijkt dit hoofdstuk een ode aan de vetpan te zijn. Dat klopt wel, maar veel gerechten uit dit hoofdstuk krijgen toch nog een lading vuur of rook mee, zodat het past bij Smokey Goodness. Zo kunnen de “fiery vlammetjes” gevuld worden met brisket of pulled beef en wordt de “BBQ Berenlul speciaal” lekker gegrild op de barbecue. Een spetterend gerecht is ook de “XXL Berenklauw” die gemaakt wordt aan een spit van 1.5 meter, daar ga je wel indruk mee maken op jouw gasten.
Dutch Weed burger en Yankee style witlof
Als er iets typisch Nederlands is, zijn het natuurlijk onze wereldberoemde groene plantjes met een verdovend effect. De white whidow in de “herbal ketchup” maakt het feest compleet. Ik ging zelf ook aan de slag met dit gerecht, maar hield het bij de suggestie om oregano te gebruiken in plaats van wiet haha 🙂 De toppings van dit heerlijke broodje bestaan uit o.a. Zeeuws spek, Hollandse sla en Amsterdamse uitjes, met daarbij dus de Herbal ketchup. Ook ging ik aan de slag met de Yankee style witlof. Geen grijs gaargekookt prutje witlof, maar met kaas gevulde witlof met bacon en BBQ rub. Echt een heel fijn gerechtje om weer eens een andere groente op de BBQ te bereiden.
Mijn favorieten
Ik heb weer de nodige gerechten op mijn ’to cook’ lijstje kunnen zetten uit Lowlands BBQ. Als Nederlander moet de Smokey Goodness variant van het bekende AVG’tje wel op de lijst. Met deze versie bak je de aardappels in baconvet en grill je de andijvie op de barbecue. Een goede flat iron steak maakt dit gerecht af. Toch even anders dan je gewend bent, toch? 🙂 Paling in het groen is zo’n gerecht wat ik ooit eens wil eten. Het is een streekgerecht uit de Vlaamse Scheldestreek en krijgt in Lowlands BBQ natuurlijk zijn eigen twist door bereiding op de barbecue.
In het hoofdstuk “Better BBQ Buffet” springt de “Smokey’s kind of Huzarensalade” er voor mij wel uit. Geen plastic emmertje uit het koelvak van de buurtsuper op tafel gedumpt… Nee, gewoon zelf aan de slag met rundertong en procureur op de barbecue, als basis voor deze vers gemaakte salade. Wie is er als BBQ liefhebber niet begonnen met het cremeren van wat speklappen? Met het recept “speklappen done right” ga je met beleid aan de slag met dit vlees, zonder het zwart te laten worden in de vlammen.
BBQ Masterpieces
Natuurlijk komen er ook weer wat toffe “Meesterwerken” aan bod. Zo lijkt mij de gemarineerde en gerookte lamsbout tof om te maken. Ook staat een hele zalm al langer op mijn lijstje. Het recept voor “Hay smoked Salmon” spreekt mij daarom ook erg aan. In dit boek ontbreken ook de nagerechten niet en worden recepten gedeeld voor onder andere “Zeeuwse bolussticks”, “Dutch Apple pie” en Luikse wafels.
Een aanrader?
Door dit boek leer je toch weer anders naar je eigen keuken/herkomst te kijken. We grijpen al snel naar allerlei exotische producten, terwijl dicht bij huis ook genoeg moois verkrijgbaar is. We hebben de beschikking over prachtige producten, lekkere klassiekers en het is dan ook zonde dat we er zo weinig mee doen. Daarom vind ik de insteek van dit boek echt weer goed gevonden. In tegenstelling tot de andere boeken in de reeks heb ik iets minder een wauw gevoel, maar ik denk dat het komt omdat het veel “eigen/bekende” producten zijn. Toch staat er heel veel inspiratie in en ga ik er zeker een paar recepten van maken. Als je meer kookboeken uit de Smokey Goodness reeks in huis hebt, gaat deze je ook zeker bevallen.
Over Lowlands BBQ
Auteur: Jord Althuizen
ISBN: 9789021577852
Prijs: €29,99
Verschijningsdatum: 28 april 2021
Uitgever: Kosmos Uitgevers
Het boek is op vele plaatsen te koop. Je kunt het bijvoorbeeld aanschaffen via Bol.com.
Noot: De uitgeverij Kosmos Uitgevers stuurde een recensie exemplaar van Smookey Goodness Lowlands BBQ naar me op. De beschouwing van het boek is mijn eigen mening.