Heerlijk die zomer, hét seizoen om de BBQ uit de schuur te halen en lekker aan de slag te gaan. Een vast stukje vlees van de meeste BBQ’s zijn spareribs. IN de winkel kun je vele soorten en maten vinden, maar niet altijd is het resultaat even smakelijk. Met een beetje moeite maak je zelf heerlijke malse spareribs van de BBQ. De voorbereiding is eenvoudig, maar neemt wat tijd in beslag, maar kun je prima een dag van te voren doen. Op de dag zelf hoef je dan alleen nog maar de spareribs even af te maken op de BBQ. De spareribs zijn zo mals, dat je de botten er zo schoon uithaalt. Je kunt de spareribs ook in de oven bereiden als je wilt.
Onderstaand recept is geschikt voor ongeveer 5-6 personen. Ieder heeft dan ongeveer twee stukken spareribs, zoals op de foto.
Ingrediënten malse spareribs van de bbq
- ongeveer 2 kilo spareribs
- 3 tenen knoflook
- 1 grote ui
- 6 eetlepels ketjap
- 3 theelepels gemberpoeder (geraspte verse gember kan ook)
- 2 theelepels komijnpoeder
- 2 blokjes runderbouillon
- 1 of 2 blaadjes laurier
- zout
voor de marinade
- 6 eetlepels ketjap
- 4 eetlepels honing
- een klein blikje tomatenpuree
- 3 theelepels gemberpoeder
- 1 theelepel sambal
Voorbereiding malse spareribs
De voorbereiding kun je heel goed een dag van te voren doen.
Allereerst moet je bij de meeste spareribs het vlies aan de onderzijde verwijderen. Je kunt dit meestal met een mesje iets los snijden en vervolgens met je handen gemakkelijk van het bot trekken. Afhankelijk van de grootte van de spareribs, snijd ik ze meestal in kleinere delen. Dat werkt wat makkelijker.
Zet een grote (soep)pan op het vuur en voeg gekookt water toe (1 liter om te beginnen). Hak de ui en de knoflook grof en voeg het toe in de pan. Daarna voeg je de bouillonblokjes, ketjap, komijn, gember en laurierblaadjes toe. Roer alles even goed door, zodat de bouillonblokjes opgelost zijn.
Hierna voeg je de spareribs toe in de pan. Voeg daarna zoveel water toe, zodat de spareribs onder staan.
Breng aan de kook en laat de spareribs zo’n 2 uur rustig door garen. De spareribs zijn klaar als je de botten al aardig loszitten en je ze er zo uit zou kunnen trekken.
Zet het vuur uit en schep de spareribs voorzichtig uit de pan op een bord en laat afkoelen. Als de spareribs zijn afgekoeld kun je ze afgedekt in de koelkast bewaren, totdat je de spareribs op de BBQ gaat bereiden.
Marinade voor spareribs
Dit is makkelijk. Doe alle ingrediënten voor de marinade in een kommetje en meng goed door. Gebruik een kwastje om de spareribs in te smeren.
Spareribs bereiden op de BBQ
Het mooiste is als je een beetje de temperatuur van de BBQ kunt beheersen. Hiervoor kun je bij veel barbecues schuifjes en/of deksels gebruiken. Daarnaast is het fijn als je de temperatuur van de barbecue kunt aflezen. Mocht je een simpele barbecue hebben, zonder al teveel toeters en bellen… geen probleem! Maar let even goed op en loop niet direct weg bij het vlees. De marinade kan bij hoge temperaturen en onoplettendheid gemakkelijk aanbranden 😉 Is de temperatuur wat lastig te beheersen en is het echt heel warm, dan kun je de spareribs ook afdekken in aluminiumfolie en ze dan op de bbq bereiden.
Smeer allereerst spareribs aan beide kanten in met de marinade en zet ze klaar. Ik vind het zelf het makkelijkste om de spareribs in te smeren en vervolgens direct op de bbq te leggen.
Zorg ervoor dat je een stuk hebt met directe hitte (boven de kolen) en indirecte hitte (een stuk zonder kolen). Het fijnste is als je de bbq op een temperatuur van ongeveer 150 graden kunt krijgen.
Leg de spareribs met de bovenkant naar onder op de directe hitte, voor ongeveer 1 à 2 minuten. Let erop dat het niet te heet is, want dan kan de marinade verbranden. Draai de spareribs dan om en schuif ze naar de kant van de indirecte hitte. Verwarm ze door en bestrijk ze tussendoor nog een keer met de marinade.
De spareribs zijn lekker opgewarmd na zo’n 10 minuten. Haal de spareribs van de bbq en bestrijk ze eventueel nog met wat marinade.
Eet smakelijk!
Malse spareribs van de BBQ gemaakt?
Heb jij dit recept voor malse spareribs van de BBQ gemaakt? Ik lees graag hoe het gesmaakt heeft. Laat gerust je comment achter of gebruik @thomasculinair of #thomasculinair.
Ook wij zijn dol op de op deze wijze gemaakte spareribs, altijd een groot feest wanneer ze weer aan gasten worden voorgeschoteld, uiteraard zorgen wij zelf ook dat we niets tekort komen. Tot dusver altijd een succes geweest. De spareribs alweer in huis gehaald voor weer een keer BBQ dit jaar, we kijken er naar uit. Top recept!!
Hallo Johan, super leuk om te lezen! 🙂 Geniet ervan!
Ik heb dit recept nu meerdere keren gebruikt en echt altijd heerlijk. Ook andere recepten hebben bij ons een kans gekregen maar vallen in het niet bij dit recept
Hoi Madelinde, bedankt voor je bericht. Tof om te lezen dat het zo in de smaak valt! 🙂
Dag Thomas,
Je geeft in je receptuur aan dat de BBQ 150 graden moet zijn. Bedoel je hiermee de directe of indirecte hitte?
Groet,
D
Hallo Dirik, Bedankt voor je reactie:) Ik grill ze eerst even aan op de vleeskant op directe hitte (boven de kolen), daarna gaar ik ze met de vleeskant naar boven verder op het indirecte gedeelte. De 150 graden is de keteltemperatuur. Dus boven de kolen zal het iets warmer zijn, dan aan de indirecte zijde. Op zich kan er niet veel fout gaan hoor, alleen bij het grillen boven de kolen zou ik het even goed in de gaten houden. De marinade kan soms wat hard gaan. Hopelijk duidelijk zo, succes! 🙂
Hoi, ik heb deze spare-ribs nu meerdere keren gemaakt en iedere keer een groot succes! Echt ontzettend lekker! Andere spare-ribs komen er niet meer in! Dank voor het goede en duidelijke recept!
Wat leuk om te lezen Anne-Fleur! Daar doe je het toch een beetje voor 🙂
Heerlijk recept, ik woon in het buitenland en maak deze ribs minimaal 1x per maand. Iedereen die ze eet is altijd laaiend enthousiast. Dank voor het delen.
Hallo Amy, wat tof om te lezen dat dit recept zo in de smaak valt! Leuk dat je het even deelt 🙂
Hoeveel water gebruik je? Als ik je recept leest denk ik aan ca. 1 liter?
Wel een leuk recept om snel wat lekkers op tafel te krijgen
Sander onlangs geplaatst…Japanse Yakitori spiesjes van de BBQ
Hoi Sander, ik doe dat meestal op gevoel, maar daar heb je niet zoveel aan haha. Het is in ieder geval de bedoeling dat de ribs (net) onder water staan, maar het is ook afhankelijk van hoe groot je pan is en hoeveel vlees erin gaat. Maar een liter heb je wel nodig minimaal inderdaad. Een (flinke) scheut meer of minder maakt voor de smaak en malsheid niet heel veel uit, als ze zoals gezegd maar wel onder water staan 🙂
Hallo Thomas.
Wat een klasse recept.
Echt heerlijke spaire ribs.
De lekkerste die ooit gehad heb.
Mvg chris
Ha Chris, bedankt voor de complimenten. Erg leuk om te lezen en fijn dat je er van genoten hebt! 🙂
Erg lekker recept vooe het hele gezin.
Niet pittig oid maar gewoon erg smaakvol
Leuk om te lezen Gideon! 🙂
Hallo Thomas,
Gisteren hebben we voor de 4e keer dit recept klaargemaakt. De spareribs zijn echt perfect en staan met stip in de lijst van onze lievelingsgerechten. En dan heb ik het over het hele gezin, dus leeftijden variërend van 12 tot 48 jaar. We verheugen ons er nu al op om in de zomer onze vrienden hiermee te kunnen verwennen en zo een heerlijke vriendenavond te kunnen houden, Super Tip!!
Wat tof om te lezen Mariëlle, fijn dat ze zo in de smaak vallen! 🙂
hallo daar kan men deze spareribs ook in een hetelucht oven klaar maken grtjs mike
ja hoor, de laatste “tik” kun je ze ook geven in de oven. Ik heb zelf een electrische oven, maar ik zou zo’n 180 graden aanhouden. Even bestrijken met de marinade, 10 minuten erin en dan nog eens bestrijken voordat je ze de laatste 10 minuten in de oven zet. Succes!
Hoi Thomas, ik heb gisteren de ribs gegaard zoals in het recept, prima gelukt, alleen: kan ik nog iets met de bouillon waar de ribs in gegaard zijn? Lijkt me zo zonde om weg te doen… Verder ga ik ze in de oven doen, heb je nog tips of tricks? Groeten Marja
Leuk om te lezen dat het recept in de smaak valt Marja. Je kunt de bouillon eventueel een stuk inkoken en als basis voor de marinade gebruiken die je er later over doet.
Dit is zowat mijn vaste recept geworden, gebruik in de bouillon verse gember????. Is echt overheerlijk. Hier in Oss is er friettent die als specialiteit spareribs heeft en was/ (is op luie dagen????) ons vaste adres. Dit recept vinden wij zo lekker dat ik ze nu meestal zelf maak tot enthousiasme van de rest van de familie.
Niet zo’n goed nieuws voor de lokale ondernemer ???? Wel voor ons????
Bedankt voor je reactie Rob, wat tof om te lezen! Lekker makkelijk gewoon halen op z’n tijd is toch ook lekker, hoewel zelf maken het mooiste is natuurlijk ????????
Heeeeeerkije spareribs Thomas!
Zo van het botje idd, mijn gasten wilde graag weten waar ik ze vandaan had…
Thxxman, voor dit geweldige recept!
Groet, Ab
Bedankt voor je reactie! 🙂 Altijd leuk om te lezen dat een recept zo in de smaak valt!
Hoi Thomas,
Ik heb de spareribs ook gemaakt en ze waren heerlijk! Ik heb wel een vraagje over het recept; er staat bij het lijstje wat je nodig hebt voor het water waarin je ze kookt dat er ook 6 eetlepels ketjap in moeten. Die ketjap komt daarna alleen niet meer terug. Pas weer bij de marinade, maar bij het receptenlijstje voor de marinade staat daar de ketjap opnieuw. Staat het er dus verkeerd in, of moet je toch wel ook de ketjap er bij gooien als je de spare ribs kookt?
Hoi Karen, bedankt voor je leuke reactie! Fijn om te lezen dat ze gesmaakt hebben. De ketjap zou inderdaad in de bouillon moeten, wat stom dat dit er niet stond! Dat heb ik er gelijk even bijgezet, fijn dat je dit opgevallen 🙂
Ik heb hem vorige week gemaakt, heb ze gekookt en de volgende dag al in de marinade gedaan.
Omdat BBQ (onverwacht) een dag later werd hebben ze een hele dag in de marinade gelegen.
Ze waren heerlijk! bedankt voor recept.
Gaan dit zeker vaker zo klaar maken.
Top om te lezen, fijn dat het gesmaakt heeft!
Heeeerlijk, echt top spareribs. Ik heb de eerste keer de tomatenpuree vervangen door ketchup ( we hadden het niet in huis) was ook zeker geen straf.
Leuk om te lezen Marc! 🙂 De ketchup zal iets zoeter zijn geweest, maar dat is natuurlijk ook lekker 🙂
Wauw…. deze waren superlekker, ik had ze een uurtje in de snelkookpan gedaan!
Tof om te lezen Jacqueline, fijn dat het recept je goed bevallen is!
Het recept klinkt goed. Meteen maar aan de slag dan.
Nu wachten. Moet 2 u koken.????
BBQ-en doen we morgen!
Volgens mij een recept wat voor iedereen zal smaken. Groot en klein!
Leuk dat je dit recept maakt Marja. Het gaat vast smaken, succes!:)
Ik heb ze deze week gemaakt. Op de bbq bereid. Ze waren heerlijk maar konden wat mij betreft wat pittiger zijn en wat meer smaak hebben door en door. Maar daar ga ik volgende keer aan werken. Maar een prima recept.
leuk dat je ze gemaakt hebt Marly. Je zou nog wat pit in de bouillon kunnen doen door een rode peper mee te koken en voor de saus nog wat extra sambal te gebruiken. Dit gerecht is wat dat betreft wel wat veilig, maar daardoor erg toegankelijk (toch?) 🙂
Ziet er weer super uit! Volgende BBQ maak ik deze!
Kristof onlangs geplaatst…Griekse Hamburgers op de BBQ
Ik heb nu al zin om te gaan barbecuen, de spareribs klinken echt super lekker!
Weer een heerlijk recept! Dit weekend gaat de bbq aan en ik kan niet wachten om dit te proberen!
Ik eet al even geen vlees. De tijd dat ik dat wel at kon ik altijd erg genieten van spareribs. Dus ik begrijp heel goed dat dit een prettig gerecht kan zijn!
Het is veelte vroeg, maar ik krijg trek en zin in bbq. Zelf heb ik het door het gekluif nooit zoveel zin in spare ribs, dit zou een goed recept zijn om het weer eens te beginnen.
Bianca Schrijft onlangs geplaatst…Boekenaanschaf juni 2017
Dit ziet er zo lekker uit!
Hm, ik zie het al voor me. De vrouw mag de marinade maken maar de man legt natuurlijk het vlees op de BBQ 🙂 Maarre… jouw spareribs zien er verdomd lekker uit!
hahaha, ik heb er beeld bij! Maar als het op vlees aankomt heb ik zelf liever de regie in handen… dat dan weer wel 🙂
Krijg er meteen zin in! Overzichtelijk geschreven, fijn!
Ik heb deze spare ribs al 3 keer op deze manier bereid. Er wordt nu zelfs gevraagd of ik spare ribs wil meenemen als we ergens gaan barbecueën.. groot succes dus! Spare ribs om je vingers bij af te likken…
Dank je wel @thomasculinair voor het delen van dit recept!
Ik heb wel nog een vraag over het garen. Kan ik de spareribs ook van te voren in de slowcooker garen? Zo, ja hoe lang moeten ze dan? En hoe hoog?
Groet Carola
Wat leuk om te lezen Carola! 🙂
Garen in de slowcooker kan zeker. Ik heb een spareribs uit de slowcooker recept op de site staan. Natuurlijk kun je ook de bouillon gebruiken zoals in dit recept. Ik heb dat zelf niet geprobeerd, maar het zou moeten werken lijkt me. Ik denk dat je op stand medium 3-4 uur nodig hebt, de eerste keer even een beetje proberen…
hoor graag of het gelukt is! 🙂