Sinds kort heb ik een sous-vide/slowcooker apparaat in huis en daar kan ik natuurlijk weer wat leuke gerechten mee op tafel zetten. Om de slowcookfunctie te testen heb ik Marokkaanse lamsschenkel uit de slowcooker gemaakt. De typische ingrediënten uit de Marokkaanse keuken zoals ras el hanout, koriander, kaneel, komijn en abrikozen geven een heerlijke smaak aan het lamsvlees en de saus. En ook je keuken gaat er zo lekker van ruiken!
Het is zo handig om ’s ochtends even het gerecht voor te bereiden, vervolgens zet alles voor zo’n 8 uur in de slowcooker en heb je er bijna geen omkijken meer naar. Een uitvinding hoor! 🙂
Wat is lamsschenkel?
Lamsschenkels zijn afkomstig uit het onderbeen van het lam. Lamsschenkel bestaat uit vlees en een bot (met merg). Per lam kun je dus vier lamsschenkels gebruiken. Dit lamsvlees is ideaal om te stoven en je kunt er vele kanten mee op.
Afhankelijk van de grootte van de slowcooker kun je de lamsbout nog enkele keren omdraaien. Bij grote slowcookers kun je eventueel wat extra bouillon toevoegen, zodat de lamsbout goed onder het vocht staat.
Ingrediënten Marokkaanse lamsschenkel uit de slowcooker
- 2 lamsschenkels
- 5 tomaten, in stukken gesneden
- 300 ml kippenbouillon
- 1 paprika, in blokjes gesneden
- 3 tenen knoflook, geperst
- 2 rode uien, in halve ringen gesneden
- 3 theelepels gemalen koriander
- 3 theelepels gemalen komijn
- 2-3 theelepels ras el hanout
- een handje gedroogde abrikozen
- een flinke snuf kaneel
- 125 gram couscous (bereid volgens de aanwijzingen op de verpakking)
- verse peterselie (garnering)
Voor de saus
- 250 gram Griekse yoghurt
- verse peterselie
- harissa
Bereidingswijze Marokkaanse lamsschenkel uit de slowcooker
Zet allereerst de slowcooker aan op de stand low en laat op temperatuur komen. Als je het handmatig moet instellen, kun je kiezen voor 80 graden.
Bestrooi de lamsschenkels met peper en zout. Zet een pan op het vuur met een scheut olijfolie en laat het heet worden. Bak de lamsschenkels op hoog vuur aan tot ze bruin van kleur zijn. Haal ze vervolgens uit de pan en zet apart.
Bak in het achtergebleven braadvocht de ui en knoflook aan tot ze glazig zijn. Leg daarna de lamsschenkels in de slowcooker en voeg de overige ingrediënten toe. Roer alles even goed door.
Het is de bedoeling dat de lamsschenkel zoveel mogelijk onder het vocht komen te staan. Gaar de lamsschenkels voor ongeveer 7 uur. Dan is het vlees zo mals dat je het bot er zo uithaalt.
Opdienen
pak een mooi bord en schep de couscous erop. Leg dan de groenten uit de slowcooker op de rijst (tip: gebruik een schuimspaan). Leg daarna de lamsschenkels op je bord.
Meng wat Griekse yoghurt met fijngesneden peterselie en schenk er wat harissa over. Schep wat van het mengsel op het vlees en strooi er wat gesneden peterselie over.
Saha! Oftewel: Eet smakelijk!
Meer inspiratie?
Op zoek naar meer gerechten uit de Mediterraanse keuken? Bekijk dan het overzicht via: overzicht Mediterraanse recepten.
Marokaanse lamsschenkel uit de slowcooker gemaakt?
Dit recept voor Marokkaanse lamsschenkel uit de slowcooker gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Heb het gemaakt in de slowcooker je eet je vingers erbij op ga het zondag weer maken
Leuk om te lezen Marja, geniet ervan! 🙂
Voor hoeveel personen is dit? Als dit voor 2 is en ik wil het voor 4 maken denk je dan dat het nog past in crockpot van 4,7 liter?
Het is geschikt voor 2 personen. 4 Lamsschenkels nemen wel wat ruimte in. Ik heb een ovale slowcooker van 6 liter en daar past het wel in gok ik, maar vind het lastig om in te schatten of het in een crockpot past. Ik zou denken van wel.
Hmm dat ziet er wel super smakelijk uit. Ik heb geen slowcooker maar lijkt me heel handig.
Klinkt heerlijk! Ik heb nog nooit een slowcooker gebruikt, maar zeker het proberen waard
Staat ook nog op mijn lijstje: een slowcooker. Liefde voor dit recept. Het klinkt heerlijk (en dat smaakt het vast ook)
Ik heb al heel wat goede dingen gelezen over een slowcooker. Het lijkt me dan ook erg leuk om hier mee te koken. Dit gerecht ziet er top uit!
Soms denk ik dat ik echt direct een slowcooker moet hebben, zoals nu. Met dit recept zou ik iemand in huis erg blij maken namelijk.
Kimberly onlangs geplaatst…Keuzestress, welke outfit moet ik aan naar een event?
Van marrokaanse recepten loopt het water altijd in mijn mond. Ik ben niet heel dol op lam, maar het ziet er smakelijk uit, lekker hoor!
Klinkt goed zo’n slowcooker. Is dat ook beter voor behoud van vitamines of weet je dat niet?
durf ik niet met zekerheid te zeggen Ellen, maar je gaart het vlees wel langzaam dus dan worden voedingsstoffen beter behouden lijkt me.
Dit lijkt me echt een super lekker recept! Ik heb alleen geen slow cooker, maar ik neem aan dat dit ook wel kan in een gietijzeren pan? Klinkt in ieder geval goed 🙂
ja dat kan zeker, je moet het alleen dan wat meer in de gaten houden en de bereidingstijd kan wat verschillen.
De Marokkaanse keuken kan zo ongelooflijk lekker zijn! Ik moet binnenkort toch écht onze tajine inbreken, want dat blijf ik maar uitstellen …
Jessica J. onlangs geplaatst…In bad met Lush | Madame President Bath Bomb
Klinkt heerlijk! 🙂 zou ik ook wel willen, zo’n slowcooker 😀
Lekker recept! Ondanks dat het flink wat (wacht)tijd kost is het relatief eenvoudig te maken 🙂
Aniek onlangs geplaatst…Het geothermisch gebied van Parco naturalistico delle Biancane