Laatst werd ik uitgenodigd om een Masterclass Orval bij te wonen in de Bourgondische Bierkelder in Breda. Daar had ik natuurlijk wel oren naar dus tijd om een tripje Breda te plannen met Helen. Maar het bleek dat er elke zondag aan het spoor gewerkt werd bij Nijmegen. Dus er zat helaas niets anders op dan via 10 miljoen miljard tussenstops naar Breda af te reizen 🙂 Vanaf het station in Breda is het via het stadspark zo’n 10 minuutjes lopen naar de Foodhall Breda, waar de Bourgondische Bierkelder in gevestigd is. We hadden nog ruim de tijd om even lekker te lunchen in Foodhall Breda, dus daar maakten we natuurlijk graag gebruik van! Na de lunch werd het tijd om naar de Bourgondische Bierkelder te gaan waar we hartelijk werden ontvangen door Bas Schampers, de oprichter van de Bourgondische Bierkelder en afgelopen maand 2e geworden bij het NK Biersommelier 2023.
Wat is de Bourgonische bierkelder
Voordat de Masterclass Orval begon vertelde Bas natuurlijk het e.e.a. over de bourgonische bierkelder. Bij de Bourgondische Bierkelder draait het eigenlijk maar om 1 ding; de rijping van bier beleven. Kort gezegd kun je bij de Bourgondische bierkelder een lade huren om jouw favoriete bier onder perfecte condities te laten rijpen. Maar er worden ook regelmatige diverse events georgraniseerd zoals een Grand Prestige jaargangen proeverij, de bierexperience met Nevel Wild Ales en natuurlijke de Masterclass Orval. Voor meer informatie kun je natuurlijk terecht op de site van de Bourgondische bierkelder. Tijd om het over Orval te hebben, want daar kwamen we natuurlijk voor!
Wat is er bijzonder aan Orval?
Orval is een uniek Belgisch Trappistenbier, bekend om zijn funky karakter. Door een samenspel van subtiele hoppigheid en de zogenaamde wilde nagisting op fles, beleeft het bier een enorme smaakevolutie en zeer diverse rijping. De gekozen vergistingsmethode maakt een lange lagering noodzakelijk. Kenners raden aan dit bier niet binnen drie maanden na het bottelen te drinken. Beter is tenminste zes maanden of nog langer te wachten dit bier te degusteren. Orval is een erkend trappistenbier dat het logo Autentic Trappist Product mag voeren. Het was voor mij alweer een tijd geleden dat ik Orval had gedronken, dus tijd om daar verandering in te brengen tijdens de Masterclass Orval.
Wat is de Masterclass Orval?
Na een introductie van Arvid Bergström over Orval werd het al snel tijd om de eerste Orval in te schenken. Ik wil natuurlijk niet teveel over deze Masterclass vertellen, want dit moet je echt zelf ervaren. In een aantal rondes ga je Orval proeven, elke keer van een andere leeftijd. Hierbij krijg je uitleg en toelichting van Biersommelier en absolute Orval kenner Arvid Bergström. Nu lijkt het misschien saai om 1 bier te proeven, maar door de verschillende leeftijden proef je echt duidelijke verschillen. Heel interessant om te ervaren! Naast Orval kwamen er nog andere bieren op tafel om te proeven in combinatie met Orval. En het voordeel als je in de Foodhall Breda zit, is dat er een aantal lekkere hapjes “van boven” geserveerd werden. Wij hebben in ieder geval een hele toffe middag gehad en de Masterclass Orval is dan ook zeker te moeite waard om mee te maken.
Vind jij Orval lekker?
Ben jij bekend met Orval en de rijping ervan? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook of Instagram. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen! Volg ook mijn bieravonturen via Untappd