Kun je ooit genoeg verschillende burger recepten op je website hebben staan? Tuurlijk niet! Dus vandaag deel ik een recept voor een Mexicaanse BBQ burger. Een lekkere smokey burger van de barbecue met spicy guacamole, afgetopt met cheddar, jalapeño en krokante tortilla chips. Dat is echt elke keer genieten hoor! Een heerlijke smaakcombinatie met verschillende texturen en lekker simpel om te maken.
Natuurlijk kun je er een koude desperados met limoen bij drinken, maar ik combineerde het met de IPA van Lagunitas. De hop van de Lagunitas IPA gaat goed samen met de kruidige smaken van de burger. Fijne bier-spijs combi hoor!
onderstaand recept in geschikt voor 4 broodjes Mexicaanse BBQ burger
Ingrediënten Mexicaanse BBQ burger
- 600 gram gehakt (bij voorkeur half om half)
- 4 burgerbroodjes
- 4 plakken cheddar
- 2 á 3 eetlepels jalapeño plakjes
- handje tortilla chips
- paprikapoeder
- komijnpoeder
- korianderpoeder
- 1 teen knoflook, geperst
- halve (grote) ui, gesnipperd
- peper en zout
voor de guacamole
- 1 avocado
- 5 snoeptomaatjes
- halve (grote) ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook, geperst
- chipotle in adobe saus (of tabasco chipotle, of bv sriracha)
- komijnpoeder
- korianderpoeder
- citroensap
Voorbereiding BBQ burgers en guacamole
Snipper allereerst de halve ui en voeg deze samen met een uitgeperste teen knoflook, een theelepel komijn, paprikapoeder en koriander toe in een schaal. Voeg dan het gehakt toe en pers er wat verse peper en zout over. Mix alles vervolgens goed, maar kort door elkaar.
Verdeel het gehaktmengsel in 4 gelijke delen (ongeveer 150 gram per burger) en pers er mooie burgers van met een hamburgerpers. Of gebruik je handen, dat kan natuurlijk ook gewoon 🙂 Zet de burger vervolgens voor ongeveer een half uur in de koeling. Haal ze later, vlak voor bereiding op de BBQ, uit de koeling.
Tijd om de guacamole voor te bereiden. Snipper de ui, pers de knoflook en snijd de tomaat in kleine blokjes en schep het in een kommetje. Voeg daarna een theelepel chipotlesaus toe (of tabasco/sriracha naar smaak), met een theelepel komijnpoeder, snuf korianderpoeder, peper, zout en een scheutje citroensap. Ik voeg zelf altijd vlak voor gebruik pas de geprakte avocado toe, zodat ik zeker ben dat het mooi groen van kleur blijft. Doordat er citroensap in zit, zou het goed moeten gaan, maar better safe than sorry. Breng de guacamole naar wens nog even op smaak met peper en zout.
Tijd om de Mexicaanse burgers te grillen op de BBQ!
Mexiaanse Burgers grillen op de BBQ
Stook allereerst de BBQ op en zorg voor een direct- en indirect gedeelte. Een keteltemperatuur van zo’n 200 graden is prima.
Haal de burgers uit de koeling en sprenkel er wat olijfolie over. Leg ze vervolgens met op de BBQ, op directe hitte. Grill de burgers voor ongeveer 1 á 2 minuten per kant en schuif ze daarna naar het indirecte gedeelte. Hier gaar je ze rustig verder, voor zo’n 5-8 minuten tot ze de gewenste gaarheid hebben.
Snijd de burgerbroodjes door midden en grill elke zijde even kort op de BBQ. Let op, het kan snel gaan, je wilt geen gecremeerde broodjes! Als de burgers bijna klaar zijn leg je op elke burger een plak cheddar. Sluit de deksel van de BBQ en laat de cheddar lekker smelten. Daarna is het tijd om op te dienen!
Lepel wat guacamole op de onderzijde van het burgerbroodje en schep daarna de Mexicaanse burger erop. Leg vervolgens nog wat plakjes jalapeño op de cheddar en maak de burger af door wat tortilla chips erop te leggen.
Schenk een lekker biertje in en aanvallen maar, eet smakelijk!
Mexicaanse burgers van de BBQ?
Heb je dit recept voor Mexicaanse burgers van de BBQ gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Meer BBQ recepten?
Zoek meer BBQ recepten? Bekijk dan het overzicht met alle BBQ recepten op de website.
Super nice recept! Was opzoek naar een goede hamburger en kwam bij jou uit, tof!
Zelf heb ik het vlees vervangen voor Jackfruit, maar dit was ook erg lekker.
Als je ook een keer een jackfruitburger wilt maken, ben ik benieuwd naar je recept. 😉
Jackfruit is niet zo goed vindbaar, ik heb hem via Fruit uit zuid gekocht.