Ben de laatste tijd inspiratie aan het op doen om verschillende soorten burgers te maken. Vandaag deel ik een nieuw burgerrecept met je, namelijk een Mexicaanse burger met guacamole, jalapeño, cheddar en nacho chips. Deze werd door Helen gebombardeerd tot nieuwe favoriet en dat zegt wat, want eerst was deze burger favoriet.
Veel burgers zijn gecombineerd met toppings zoals sla, tomaat, bacon en bijvoorbeeld augurk. Dit is wel echt wat anders. Ik was zelf ook echt positief verrast door de verschillende smaken. Ik heb er best wat pit in gedaan, kun je daar wat minder tegen dan gebruik je gewoon wat minder jalapeño en Tabasco Chipotle peper saus.
Onderstaand recept is geschikt voor 2 Mexicaanse burgers.
Ingrediënten Mexicaanse burger
- 300 gram gehakt (half om half)
- 2 burgerbroodjes
- 1 teen knoflook
- 2 plakken cheddar
- een flinke hand nacho chips
- ongeveer 10 jalapeño pepertjes
- cayennepeper
- gerookt paprikapoeder
- paprikapoeder
- komijnpoeder
- tabasco chipotle peper saus
- zout
voor de guacamole
- 1 rijpe avocado
- 1 tomaat
- halve ui
- 1 teen knoflook
- cayennepeper
- Tabasco Chipotle peper saus
- limoensap
- zout
Bereiding guacamole
Guacamole maak je het liefst zo vers mogelijk, zodat het niet snel bruin wordt. Je schijnt het goed te kunnen bewaren door de avocado pit erin te doen en het af te dekken met vershoudfolie, maar dat heb ik zelf niet getest.
Snijd allereerst de avocado in de lengte doormidden, totdat je op de pit zit. Je kunt de helften nu splitsen met een draaiende beweging. Verwijder de pit door er met een mes in te ‘hakken’ en dan blijft de pit vervolgens goed aan je mes zitten. Gebruik daarna een lepel om de avocado uit de schil te verwijderen. Doe het vervolgens in een kom en prak het grof met een vork.
Snijd de tomaat in blokjes en snipper een ui. Voeg deze daarna toe aan de avocado en doe er een flinke scheut limoensap bij. Naast smaak, zorgt de limoensap er ook voor dat de avocado minder snel bruin wordt. Voeg hierna een flinke scheut Tabasco Chipotle peper saus toe, een snuf cayennepeper en een geperste teen knoflook. Roer alles goed door elkaar en breng naar wens op smaak met zout. De toevoeging van Tabasco lijkt misschien dubbel in combinatie met cayennepeper, maar de Tabasco geeft ook smaak aan gerechten.
Bereiding Mexicaanse burger
Doe allereerst het gehakt in een kom en pers een teen knoflook boven het gehakt uit. Voeg daarna een snuf gerookt paprikapoeder, cayennepeper, komijnpoeder en normaal paprikapoeder toe. Ik gebruik beide soorten, omdat gerookt paprikapoeder soms wat overheersend kan smaken en je wilt juist een subtiele rooksmaak. Voeg nog een scheut Tabasco Chipotle peper saus toe en een snufje zout.
Meng het gehakt en de specerijen met je handen door elkaar en vorm er (eventueel met behulp van een burgerpers) 2 burgers van. Zet even in de koeling om iets steviger te laten worden.
Als je de burgers gaat bakken kun je ondertussen de broodjes even doorsnijden en een paar minuten in de oven bakken op 200 graden. Daar worden ze lekker krokant van.
Zet een pan op het vuur en laat goed heet worden. Voeg iets olijfolie toe en bak de burgers op hoog vuur gaar in ongeveer 5 minuten. Draai de burgers halverwege om. Leg aan het eind van de baktijd een plak cheddar kaas op de burgers en zet het vuur uit. Leg daarna een deksel op de pan, zodat de kaas kan smelten. Tijd om het broodje samen te stellen!
Leg de Mexicaanse burger met cheddar op een broodje en schep er lekker wat guacamole op. Schep er als laatste een stuk of 5 jalapeño pepertjes op en leg er wat nacho chips op.
Eet smakelijk!
Mexicaanse burger gemaakt?
Heb je dit recept voor Mexicaanse burger met guacamole, jalapeño, cheddar en nacho chips gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Lijkt me heel lekker!
Damn die ziet er goed uit Thomas ga ik zeker eens proberen
Thanks Michael! Vanaf de BBQ natuurlijk ook heerlijk 😉
Dat lijkt mij een hele lekkere burger om eens uit te proberen!
Eline onlangs geplaatst…Budgetteren met YNAB
super
Op de kaas na vind ik deze burger er heel lekker uitzien! Heb je toevallig ook een recept van een burger zonder kaas?
MC Kleuver onlangs geplaatst…‘Het valt helemaal niet op dat je autisme hebt!’
Ik gebruik eigenlijk (bijna) altijd wel cheddar op mijn burgers. Maar bij de Mexicaanse variant kan het prima zonder dat het dan flauw wordt. De guacamole, jalapeño en nacho geeft namelijk ook veel smaak. Denk echt het proberen waard 🙂
Niet alleen ziet het er erg lekker uit van de foto, door de jalapeño lijkt het mij ook nog eens erg lekker
Linda Meester onlangs geplaatst…YouTube Kids vanaf vandaag gratis in Nederland!
Ik krijg er gewoon honger van haha, ziet er heerlijk uit deze burger!
Danielle onlangs geplaatst…De Human Library Tilburg in de Bibliotheek LocHal
Dit ziet er echt uit als een lekkere zondagsmaal! Zeker een keer maken 😀