Het tweede recept wat ik maakte in het kader van mijn Princes Ambassadeurschap zijn deze makkelijke mini broodjes makreelburger. Deze mini broodjes met een burger worden ook wel sliders genoemd. Heerlijk om bij de borrel te serveren of tijdens een tapasavondje. Op het broodje makreelburger gaat verder nog sla, tomaat en een frisse yoghurt-dillesaus. Het andere gerecht wat ik op deze borrelplank serveerde was een Vitello Tonnato hapje.
Met onderstaand recept kun je ongeveer 6 broodjes serveren, afhankelijk van de grootte van je burger natuurlijk.
Ingrediënten broodje makreelburger
- 6 afgebakken mini hamburgerbroodjes
- 1 gekookte aardappel
- een blikje makreel
- 1 tomaat, in 6 plakken gesneden
- 1 krop baby romaine sla
- paar takjes dille
- gerookt paprikapoeder
- 1 teentje knoflook, geperst
- halve ui
- theelepel kappertjes
- peper en zout
- olijfolie
voor de saus
- verse dille
- yoghurt
- halvanaise
- peper en zout
Laat allereerst de makreel goed uitlekken, prak het vervolgens fijn en doe hetzelfde met de aardappel. Snijd hierna een halve ui, de kappers en wat plukjes dille fijn en voeg het samen met de makreel en aardappel toe in een kom. Strooi er vervolgens wat gerookt paprikapoeder over en meng alles goed door elkaar. Het moet geen natte zachte massa zijn, dus voeg naar inzicht paneermeel toe, zodat je stevige makreelburgers kunt maken.
Verdeel het makreelmengsel in 6-8 gelijke porties en vorm er mooie ronde makreelburgers van. Leg ze op een bord en laat ze even opstijven in de koeling voor een half uurtje.
Maak nu de saus door wat plukjes verse dille fijn te snijden en vervolgens te mengen met 3 eetlepels yoghurt en een eetlepel halvanaise. Breng verder op smaak met peper en zout. Zet klaar voor later gebruik.
Zet een koekenpan op het vuur het laan heet worden. Voeg een scheut olijfolie toe en doe vervolgens de makreelburgers in de pan. Bak de makreelburgers op redelijk hoog vuur voor ongeveer 5 minuten. Draai halverwege de burger even om. Beide zijdes moeten lekker krokant en gekleurd zijn.
Snijd de mini burgerbroodjes doormidden en beleg daarna de onderkant met een blaadje Romaine sla. Leg de makreelburger erop en vervolgens leg je een plakje tomaat op de burger. Lepel er daarna wat saus over en leg de bovenkant van het burgerbroodje erop. Gebruik eventueel een prikker om het broodje bij elkaar te houden.
Eet smakelijk!
Meer hapjes?
Op zoek naar meer recepten voor hapjes? Bekijk dan eens het overzicht: recepten voor hapjes en amuses.
Broodje makreelburger gemaakt?
Heb jij dit recept voor een broodje makreelburger gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Ik eet graag gerookte makreel. Ben dus heel benieuwd naar dit broodje. Het ziet er alvast lekker uit
Dat ziet er lekker uit! Ik wil in het gezin meer vis gaan serveren, deze onthou ik!
Leuk Hilde, dit gerecht ziet er ook niet direct ‘vissig’ uit voor degene die afschrikt van een vis op z’n bord 🙂
Ik ben dol op vis! Een broodje hamburger doet me niet zoveel, maar dit is zeker het proberen waard!
Leuk Nadia, ben benieuwd of het smaakt! 🙂
waar zit die tonijn dan ? Ik zie dat ik een blikje markreel moet gebruiken. Het lijkt me een heel lekker gerecht, maar zou het noet nog lekkerder worden als ik gerookte markreel gebruikte? Of is dat niet lekker als je die bakt? Dan een broodje koude markreelburger?
In ieder geval doe ik in het vervolg een aardappel door de markreel salade, dat lijkt met lekkerrrrrr
Er zit geen tonijn in het recept. Sommige makreel krijgt een erg overheersende rooksmaak als je het verwarmd, maar dat is vaak het geval bij vis van rokerijen. Gerookte makreel uit de supermarkt is vaak milder en zou prima moeten werken. Kwestie van proberen 🙂
Ziet er wel lekker uit!
Apart……een makreelburger met tonijn als enige vis-ingrediënt! ????
haha oepsie! Dat krijg je ervan als je 2 visgerechten tegelijk online zet! Thanks voor de opmerking, direct aangepast 🙂