MOINK Balls van de BBQ, dit is weer zo’n gerecht wat je waarschijnlijk vaker gaat maken als je het geprobeerd hebt. Eenvoudig gezegd zijn het gehaktballen met bacon en barbecuesaus. De saus maken we zelf, al kun je eventueel een kant-en-klare BBQ saus gebruiken. Barbecuesaus hoort voor mij wat zoet van smaak te zijn met een rokerig accent in de smaak.
Wat zijn MOINK Balls?
Van oorsprong zijn MOINK Balls Italiaanse diepvries gehaktballetjes omwikkeld met bacon. En ja, je schrijft MOINK dus met hoofdletters! 🙂 De naam komt van de dierengeluiden van de gebruikte soorten vlees. “Moo” van de koe, dus het gehakt. Bacon van het varken, dus “OINK”. Mooi toch?!
Grondlegger van de MOINK Balls in Nederland is Noskos. Dankzij hem bestaat de “Noskos rule”, zodat we in Nederland zelf de gehaktballen mogen draaien. Voor meer informatie kun je kijken op de website van BBQ NL
onderstaand recept is geschikt voor 4 personen.
- 600 gram rundergehakt
- 12 plakken bacon
- 15-20 gram Parmezaanse kaas
- Eigeel van 1 ei
- een snuf zeezout
- 1 eetlepel bruine suiker
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- een snuf gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel oregano
- 1 theelepel gedroogde tijm
- paneermeel
- een snuf zwarte peper
voor de BBQ saus
- een ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1 tomaat, ontveld en zonder vruchtvlees fijn gesneden
- 6 eetlepels ketchup
- 1 eetlepel Worcestershiresaus
- 2 eetlepels honing
- 1 eetlepel fijne mosterd
- 2 theelepels gerookt paprikapoeder
- 2 eetlepels bruine suiker
- 1 eetlepel azijn
- een snuf cayenne peper
- zwarte peper en zout
Voorbereiding MOINK Balls van de BBQ
Meng allereerst alle kruiden goed door elkaar en zorg dat er geen klontjes meer in zitten. Meng vervolgens de kruiden met het eigeel, de Parmezaanse kaas en het rundergehakt. Voeg naar eigen inzicht paneermeel toe, zodat de ballen niet te nat zijn. Maak er vervolgens 12 balletjes van gelijke grootte van.
Rol om elke MOINK Ball een plakje bacon en rijg ze vervolgens op een spiesje. Je kunt eventueel ook meerdere MOINK Balls op een groter spiesje doen. Als je houten prikkers gebruikt, week ze dan eerst even in water, zodat ze niet verbranden op de barbecue.
Zet de MOINK Balls ongeveer een half uurtje in de koeling en begin met het maken van de barbecuesaus.
Bereiding BBQ saus
Zet een steelpannetje op het vuur en bak de ui en knoflook glazig in een scheutje olijfolie. Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe (behalve peper en zout). Roer alles goed door elkaar en laat een kwartiertje rustig pruttelen. Zorg er wel voor dat je het regelmatig door roert. Breng naar wens op smaak met (zwarte) peper en zout.
Zet de barbecuesaus apart voor later gebruik. Tijd om de MOINK BALLS van de BBQ te bereiden!
Bereiding MOINK Balls van de BBQ
Zorg er allereerst voor dat de barbecue goed op temperatuur is. Ideaal gezien gaar je de MOINK Balls op indirecte hitte bij een temperatuur van 110 graden. Gaar de MOINK Balls voor ongeveer een half uur. Bestrijk ze dan met wat barbecuesaus en grill ze vervolgens nog even 10 tot 15 minuten.
Je kunt de MOINK Balls nog even instrijken met de zelfgemaakte barbecuesaus of deze er apart bij serveren.
Eet smakelijk!
Meer BBQ inspiratie?
Op zoek naar nog meer lekkere barbecue gerechten? Bekijk dan regelmatig mijn overzicht via: overzicht BBQ recepten. Deze zal komend seizoen steeds worden uitgebreid met meer fijne gerechten voor de barbecue liefhebber.
MOINK Balls van de BBQ gemaakt?
Dit recept voor MOINK Balls van de BBQ gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Ik kende deze MOINK ballen nog niet. Duidelijke uitleg. En het lijkt me erg lekker voor op de BBQ. Thanx voor de tip!
Cynthia onlangs geplaatst…Maandoverzicht april: Mijn bruidsjurk, nieuwe baan en digitale detox
Leuk om te lezen Cynthia 🙂
Mijn mannen zullen dit heerlijk vinden. En wat een goed uitgebreid artikel. Zal hem ook aan manlief laten lezen want ja de bbq is zijn ding ????
Ze zien er werkelijk verrukkelijk uit. Ze lijken me heerlijk hartig!
Dit klinkt echt erg lekker, hoewel ik zelf niet echt een goeie kok ben dus zelf maken zou alvast een uitdaging zijn! 🙂
Julie onlangs geplaatst…Julie | Maskerreview – Action Bubble Mask
Ohhh dit ga ik sowieso een keer maken!!
Laura | I scream beauty onlangs geplaatst…Photo Diary #15 Cupcakes, de babykamer & nieuw haar!
Oh dit lijkt me erg lekker! Dit recept ga ik even opslaan.
Klinkt heerlijk!
Heel tof. Gaaf ook hoe ze op die naam zijn gekomen.
Is ook prima weertje om te BBQen nu! Nice
Vind ik ook! Ik mag vanmiddag mooi de voeten ergens anders onder tafel schuiven, ook wel eens fijn 🙂
Oh, klinkt goed! Binnenkort maar weer een bbq organiseren en wat van dit soort receptjes uitproberen!