Laatst ging ik weer aan de slag met een nieuw stuk vlees wat ik nog nooit gemaakt had. Ik maakte een oerhammetje van de BBQ. Hiervoor gebruikte ik mijn pellet barbecue, maar de low & slow bereiding kan je op elke barbcue uitvoeren. Zolang je de bereiding maar via indirecte hitte doet. De manier van bereiden zal je misschien bekend voorkomen, want we gebruiken de 3-2-1 methode, die je kunt herkennen van de 3-2-1- spareribs methode. Voor Oerhammetjes heb je niet zoveel tijd nodig, maar de manier van bereiding komt wel overeen.
Oerhammetjes of Pig Wings?
Een oerhammetje is de kuit of schenkel van een varken. Bij sommige slagers/webshops worden ze ook wel spaakhammetjes genoemd. De Amerikaanse benaming is Pig Wings, omdat het wel iets weg heeft van een grote kippenvleugel. Omdat het werkvlees is, kun je het vlees het beste low & slow bereiden. Op deze manier heb je een heerlijk mals stukje vlees.
Ingrediënten Oerhammetjes van de BBQ
- één of meerdere oerhammetjes
- mosterd (of eventueel olijfolie)
- BBQ rub
- BBQ saus
- roomboter
- pakje appelsap
- honing
- bruine suiker
Oerhammetjes bereiden op de BBQ
Zorg ervoor dat je het vlies wat aan een kant van het oerhammetje zit, verwijderd hebt. Dan blijft de BBQ rub beter plakken op het vlees. Smeer de oerhammetjes in met mosterd en strooi er daarna royaal de BBQ rub overheen. Wees niet bang, je proeft de mosterd niet terug. Olijfolie kun je eventueel ook hiervoor gebruiken.
Zoals gezegd gebruikte ik voor dit recept mijn pellet barbecue, maar een andere barbecue met indirecte hitte werkt natuurlijk ook prima. Een temperaatuur van 110-130 graden is prima. Ik heb de temperatuur ingesteld op 110 graden en heb de oerhammetjes de eerste fase zo’n 2 uur op de pellet bbq gelegd. Haal daarna de oerhammetjes van de barbecue en pak ze samen met een klontje boter, wat honing, bruine suiker en scheutje appelsap stevig in aluminiumfolie.
Leg de pakketjes terug op de barbecue en laat het zo’n 1,5 uur ingepakt garen. Prik na deze tijd met een satéprikker in het vlees. Gaat het er makkelijk in, dan zijn ze klaar voor de laatste stap. Voel je toch nog wat weerstand, dan laat je ze gerust nog een half uurtje garen.
We zijn er bijna! Pak de oerhammetjes uit, maar bewaar wat van het vocht. Verwarm een flinke scheut BBQ saus in een pannetje en giet er wat van het achtergehouden vocht bij. Leg de oerhammetjes terug op de barbecue en bestrijk ze met de BBQ saus. Nu laat je het vlees nog 30-45 minuten garen op de barbecue en bestrijk het regelmatig met een laagje BBQ saus.
Dan is het tijd om van dit heerlijke stukje vlees te gaan genieten. Eet smakelijk!
Meer recepten voor de Pellet BBQ?
De komende periode zal ik meer recepten toevoegen die gemaakt worden op de Pellet BBQ, bekijk het overzicht via: Pellet BBQ recepten.
Oerhammetjes of Pigwings gemaakt?
Heb je dit recept voor pigwing of oerhammetjes van de Pellet BBQ gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!