Gisteren ging ik op uitnodiging met Helen naar Amsterdam om aanwezig te zijn bij de onthulling van het nieuwe Duvel Art Glass. Dit jaar is Morrison Schiffmacher (inderdaad, de dochter van…) gevraagd om een nieuw tof ontwerp te maken voor het iconische Duvelglas. Vele kunstenaars en artiesten gingen haar al voor, in deze traditie die sinds 2007 opgebouwd is. Tattoo artiest Morrison heeft zich laten inspireren door het verhaal dat er bij 1 op de 1000 flessen naast een engeltje ook een Duivel te zien is. We waren dus erg benieuwd naar het eindresultaat.

NDSM Café Amsterdam

Op naar Amsterdam! Aangezien we toch vakantie hebben, besloten we er maar een dagje Amsterdam van te maken. Eerst de stad in om een terrasje te pakken, voordat we richting de NDSM werf gingen. In het nog te openen NDSM café werden we hartelijk ontvangen, waarbij een lekker Duveltje natuurlijk niet kon ontbreken. Al snel was het moment van de onthulling daar. Henk Schiffmacher mocht de muurschildering onthullen. Hij vertelde trots te zijn over hoe zijn dochter het ontwerpproces had aangepakt. Het doek ging naar beneden en daar was dan het ontwerp voor het eerst officieel te zien. Wat mij betreft erg mooi geworden en duidelijk dat de Engel en Duivel (of Duvel) gecombineerd zijn. Tijd om het nieuwe glas te heffen en nog even lekker na te borrelen, waarbij de Belgische friet met stoofvlees niet kon ontbreken. Toen het tijd werd om weer naar huis te gaan,  kregen we nog 1 van de 150 gesigneerde glazen mee naar huis + een Duvel giftpack.

Duvel Art Glass - Morrison Schiffmacher  Onthulling Duvel glas door Henk Schiffmacher Morrison en Henk Schiffmacher

Duvel Art Glass - Morrison Schiffmacher Limited edition gesigneerd glas Morrison Schiffmacher Collectors item gesigneerd Duvel Glass

 

Morrison Schiffmacher vereeuwigd op Duvel Glas

Duvel wil met de iconische Duvel Collection een podium bieden aan artiesten en kunstenaars die een perfecte match zijn met het merk. De keus voor Morrison was snel gemaakt. Morrison staat, net als Duvel, voor een combinatie van passie, goede smaak, ambacht en perfectie. En leuk detail, allebei een familiebedrijf. Morrison is in het voetspoor van haar vader Henk Schiffmacher getreden. Als baby zat ze al bij haar vader op schoot terwijl hij tatoeëerde. Duvel bestaat al sinds 1871 en vandaag de dag waakt de 4e generatie van de familie Moortgat over het Belgische bier.

“Het Duvel glas is zo kenmerkend en iconisch, ik vond het een eer dat ik gevraagd werd om een design te bedenken,” aldus Morrison. “Ik ben fan van Vlaamse kunstenaars en van de stad Antwerpen en ben direct in de geschiedenis van Duvel en het glas gedoken. Ik werd gegrepen door het verhaal over het duveltje en het engeltje op het etiket. Sowieso hou ik van dat soort tegenstellingen. Ik zag een zeeman of een matroos voor me, die een tatoeage met tegenstellingen laat zetten (de duivel en de engel) en vervolgens geniet van een glas bier in de kroeg en een goed gesprek heeft. Mijn ontwerp laat niet het contrast, maar juist het samenspel tussen goed en kwaad zien, de verbondenheid tussen de duivel en engel. Een metafoor voor het leven, en dus ook voor een avond in de kroeg.”

 

Over het Duvel Art Glass

Het collector’s item art glass, is tijdelijk verkrijgbaar vanaf half augustus bij vrijwel alle grote supermarkten en slijterijen. Het glas is verpakt in een gift pack met vier flesjes Duvel en een art glas. De adviesprijs voor het giftpack is € 6,99.

De Belgische brouwerij Duvel Moortgat heeft altijd al bijzondere interesse gehad in hedendaagse kunst, design en architectuur. Zo wordt er regelmatig samengewerkt met musea voor hedendaagse kunst zoals SMAK, WIELS en internationale evenementen zoals de biënnales van Venetië en Lyon. Michel Moortgat (CEO Duvel Moortgat) heeft veel interesse in hedendaagse beeldende kunst, zoals blijkt uit zijn posities in de raden van bestuur van: het Wiels Centrum voor Hedendaagse Kunst (Brussel) en het President Heritage Fund van de Koning Boudewijnstichting (Brussel).

Na een aantal succesvolle samenwerkingen voor internationale beurzen en evenementen ontstond de eerste samenwerking tussen Michel Moortgat en Arne Quinze in 2007. Arne Quinze interpreteerde de Duvel fles & glas en het resultaat was een hoogst originele gelimiteerde serie. De Duvel-collectie was geboren.

 

Wat vind jij van het glas?

Laat het me weten in de comments of op FacebookInstagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen! Volg ook mijn bieravonturen via Untappd

Voor meer biernieuws kun je mijn bierpagina bekijken.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

CommentLuv badge