Hoewel ik vroeger salades nog wel eens laatdunkend als “groenvoer” bestempelde, vind ik ze tegenwoordig heerlijk als bijgerecht in allerlei uitvoeringen. Maar sinds een tijdje zetten we ook regelmatig een maaltijdsalade op tafel. Vaak komen we dan toch uit bij een Oosterse Maaltijdsalade. Laatst maakte ik deze Oosterse Maaltijdsalade met bavette en daar geef ik je graag het recept van. Bij salades kijk ik ook meestal gewoon naar wat ik nog in huis heb. Als er bijvoorbeeld nog een halve paprika ligt, dan gaat ie gewoon lekker de salade in.
Ik heb de bavette op de barbecue bereid voor een lichte rooksmaak, maar natuurlijk kan het ook prima in een pan met wat olijfolie en klontje boter. Ik vermeld beide bereidingen in dit recept.
Grasgevoerd Iers rundvlees
De bavette die ik voor dit recept gebruikte is afkomstig van het Ierse Hereford ras. Ik ontving dit vlees in het kader van een toffe samenwerking met Irish Beef / Bord Bia. De komende periode hoop ik je te inspireren met lekkere recepten en daarnaast meer te vertellen over de smaak en veelzijdigheid van Iers rundvlees. Iers rundvlees is uniek dankzij de extensieve wijze waarop het vee gehouden wordt. Op uitgestrekte weides grazen de dieren gemiddeld 220 dagen van het jaar buiten. Zowel smaak als malsheid van rundvlees wordt deels bepaald door het ras, maar belangrijker is goede voeding en beweging. Omdat de Ierse runderen zoals gezegd veel buiten lopen eten ze daar lekker vers gras. Deze combinatie zorgt voor mals vlees met een heerlijke smaak. Lees hier verder over deze samenwerking en Iers rundvlees.
Onderstaand recept is geschikt voor 2 personen
Ingrediënten Oosterse maaltijdsalade met bavette
- 200 gram bavette
- ca. 5 groene asperges
- 150 gram (soba) noedels
- 150 gram gemengde salade
- 1 rode ui
- 1 rode peper
- 5 geschrapte snackwortelen
- handje cashewnoten
- eetlepel sesamzaadjes
- sesamolie
voor de dressing
- 2 à 3 el olijfolie
- 1 el sesamolie
- 2 el sojasaus
- 2 tl rijsazijn
- scheutje vissaus
- scheutje limoen- of citroensap
Voorbereiding Oosterse maaltijdsalade
Kook allereerst de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking, spoel ze na het koken even af in een vergiet met koud water. Leg ze terug in de pan en giet er een scheutje sesamolie over en hussel even door elkaar. Hierdoor plakken de noedels niet zo aan elkaar.
Blancheer de groene asperges tot ze beetgaar zijn en spoel ze even af onder koud water. Dep ze vervolgens even droog en snijd de asperges in stukken. Snijd dan de ui in halve ringen en de wortel in plakjes. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd het vervolgens in dunne ringetjes. Rooster de cashewnoten, eventueel met wat zout, in een droge pan.
Maak de dressing door de ingrediënten in een kommetje goed met elkaar te mengen. Zet alles dan even weg voor later gebruik, het is nu tijd om de bavette te bakken.
Bavette bakken
Zorg er allereerst voor dat de bavette rustig op kamertemperatuur heeft kunnen komen. Bestrooi het dan royaal met zwarte peper en grof zeezout. De meeste stukken bavette zijn niet dikker dan 2 tot 3 centimeter en kunnen daardoor het beste op directe hitte gebakken worden.
Ik heb de bavette op de BBQ klaargemaakt, maar een pan kan natuurlijk ook prima. Zorg voor een temperatuur van zo’n 200 graden. Grill de bavette op de barbecue voor 2 à 3 minuten per kant. De ideale kerntemperatuur is 52 graden, dan is het vlees mooi medium rare qua garing. Laat het vlees daarna 5 tot 10 minuten rusten onder aluminiumfolie, maar druk het folie niet aan.
Natuurlijk kun je de bavette ook in een koekenpan bakken. Gebruik dan een scheut olijfolie i.c.m. met een klont boter en bak de bavette op hoog vuur aan, tot het mooi bruin van kleur is en de gewenste garing bereikt is. Dit zal ook zo’n 2 to 3 minuten per kant zijn.
Als de bavette aan het rusten is, kun je de salade verder klaarmaken, zodat je de bavette er als laatste op kunt leggen.
Opdienen maaltijdsalade
Doe de gemixte sla, ui, wortel, asperges en noedels in een grote kom of schaal en schenk de dressing erover. Hussel alles dan voorzichtig door elkaar. Snijd de bavette als laatst in mooie dunne plakjes en leg het over de Oosterse Salade. Strooi er ter garnering de cashewnoten, sesamzaadjes en rode peper over.
Eet smakelijk!
Oosterse maaltijdsalade met bavette gemaakt?
Heb je dit recept voor Oosterse maaltijdsalade met bavette gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Meer salade recepten?
Op zoek naar meer salade recepten? Er staan er ondertussen aardig wat op de website, zie: salade recepten.
Ik heb nooit oosters eten gekookt denk ik. Ziet er lekker en gezond uit! Bavette kende ik overigens ook niet. Het recept is duidelijk beschreven! Ik ben ook een erge fan van bbq