Voor Princes Foods challenge van deze maand moest ik iets maken in het thema “visburgers”. Aangezien ik al eerder een makreelburger had gemaakt, wilde ik deze keer een tonijnburger maken, met een beetje verrassende twist. Daarom koos ik ervoor om een Oosterse tonijnburger te maken met toppings van gegrilde lente ui, ingelegde radijs en wortel en taugé. Als saus een lekkere tomaat-paprika mayonaise om het af te maken. De tomaat-paprika mayonaise maak je zelf. Dat lijkt spannend, maar valt reuze mee! Eindresultaat is een heerlijk broodje, maar dan net even anders…. toch?!
Met onderstaand recept kun je 2 broodjes tonijnburger maken.
Ingrediënten Oosterse tonijnburger
- 1 blikje tonijn (160 gram)
- 2 burger broodjes (ik gebruikte groentebroodjes)
- een bosje lente ui (3 a 4 per persoon)
- paar radijsjes
- 2 a 3 wortelen
- klein bakje taugé
- 1 teen geperste knoflook
- 1 flinke theelepel vers geraspte gember
- handje peterselie
- sambal
- paneermeel
- natuurazijn
- water
- suiker
- citroensap
- 1 blaadje laurier
- zout en peper
voor de mayonaise
- 1 tomaat
- 1 paprika
- 2 eierdooiers
- 3 eetlepels witte wijnazijn
- 1 eetlepel Franse mosterd
- 1 eetlepel honing
- citroensap
- zout
- 250 ml zonnebloemolie
Voorbereiding: Oosterse Tonijnburger
Laat een blikje tonijn goed uitlekken en doe het vervolgens in een kom. Snijd de onderkant van een lente ui af samen met de groene blaadjes (deze gebruiken we straks als garnering). Snijd de lente ui daarna fijn en voeg het samen met een teen geperste knoflook, gember en een theelepel sambal, toe aan de tonijn. Snijd een handje peterselie fijn en voeg het toe aan het mengsel. Voeg een snuf zout en peper toe en roer alles goed door elkaar. Voeg naar wens paneermeel toe, zodat het mengsel niet te nat is.
Verdeel het mengsel in tweeën en vorm er vervolgens (evt. met een hamburgerpers) 2 tonijnburgers van. Leg het voor een half uur afgedekt in de koeling. Dan worden de tonijnburgers wat steviger. Ondertussen kun je de ingelegde groente en mayonaise maken. Nu is het ook tijd om de lente ui te grillen.
Voorbereiding: Ingelegde radijs en wortel
Zet allereerst een pannetje op het vuur en doe hier een flinke scheut azijn en water in. Voeg daarna een halve eetlepel suiker, een laurierblaadje en een scheutje citroensap toe. Roer door elkaar en laat even verwarmen.
Was dan de radijs en wortel even goed schoon. De wortel kun je eventueel ook even schrappen. Gebruik vervolgens een mandoline om zo dun mogelijke wortelslierten te snijden. Snijd daarna ook de radijs in flinterdunne plakjes. Leg de radijs en wortel vervolgens in het pannetje en zet het vuur uit. Het is de bedoeling dat de groente net onder staat. Zet weg voor later gebruik.
Voorbereiding: gegrilde lente ui
Zet een grillpan op het vuur en laat goed heet worden. Snijd de onderkant en het grootste gedeelte van de bladeren van de lente ui af. Wentel de lente ui in wat olijfolie en bestrooi met zwarte peper. Bak de lente ui vervolgens op matig vuur, totdat ze zacht worden en mooie grillstrepen hebben. Onder het bakken van de lente ui kun je beginnen met de paprika-tomaat mayonaise.
Voorbereiding: Paprika-tomaat mayonaise
Verwijder het vruchtvlees van de tomaat en snijd de tomaat daarna in kleine blokjes. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd deze vervolgens ook in kleine blokjes.
Doe 2 eierdooiers in een maatbeker, samen met de witte wijnazijn en mosterd. Mix het met de staafmixer even goed door elkaar. Voeg daarna de tomaat, paprika, honing en een scheut citroensap toe. Breng op smaak met zout en peper. Zet de staafmixer aan en pureer het tot een mooie gladde saus.
Laat de staafmixer draaien en giet dan voorzichtig en langzaamaan de zonnebloemolie erbij. Doe dit tot je een mooie lobbige mayonaise hebt. Je kunt dus iets meer of minder olie nodig hebben.
Bereiding Tonijnburger
Zet een koekenpan op het vuur en laat heet worden. Voeg een scheut olijfolie toe en bak de tonijnburgers vervolgens zo’n 3 minuten per kant, totdat ze mooi bruin en wat krokant zijn. Tijd om de broodjes te bouwen! Leg allereerst een paar van de gegrilde lente ui op het brood. Daarop leg je vervolgens de Oosterse tonijnburger op de lente ui. Schik dan de ingelegde radijsjes erop en daarna de wortellinten en een handje taugé. Om het af te maken lepel je er wat van de tomaat-paprika mayonaise over en eventueel nog wat fijngesneden lente ui.
Oosterse tonijnburger gemaakt?
Heb je dit recept voor Oosterse tonijnburger met paprika-tomaat mayonaise gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Meer vis recepten?
Op zoek naar meer recepten waarin vis centraal staat? Bekijk dan het overzicht: Recepten met vis
Dit lijkt mij een erg lekker broodje. Normaliter eet ik geen brood maar bij een burger hoort het gewoon erbij, toch?! Of zou je iets anders erbij kunnen maken?
je zou ook een maistortilla of portobello als ‘broodje’ kunnen gebruiken.
Wat ziet dat er heerlijk uit zeg! Toen ik tonijnburger las dacht ik dat ik die vanmiddag wel zou kunnen maken, totdat ik alle ingredienten zag. Dat zijn er meer dan ik had verwacht, haha!
Liefs,
Elles
Elles onlangs geplaatst…Wat vind ik van mijn opleiding?
klintk erg lekker alleen zou ik het zonder broodje moeten eten want eet geen kh 😉
kan wellicht ook met een maistortilla of portobella, zal ook vast smaken? 🙂