We gaan weer richting te lente, dus ik dacht tijd voor een lekker gerechtje wat bij de lente past. Ik geef je vandaag een recept voor Pasta met zalm en beurre blanc. Daarbij pak ik wat lekkere groene groente zoals groene asperge en diepvries doperwten. Als saus maak ik een beurre blanc, een klassieker welke goed past bij vis. Deze saus is niet moeilijk om te maken en door het gebruik van citroenschil, citroensap en crème fraîche smaakt het niet te zwaar. Dit gerecht voor pasta met zalm is mijn recept voor de Princes Foods challenge van deze maand.
Geen fan van zalm?
Aangezien vrouwlief niet van zalm houdt, heb ik ook een versie met kabeljauw gemaakt. Daar past de beurre blanc namelijk ook prima bij. De kabeljauw bak je dan even apart in een pannetje en leg je op het gerecht. Dat kan heel simpel door de kabeljauw eerst te wentelen in melk en daarna door de bloem te halen. Daarna bak je de kabeljauw voor enkele minuten aan elke zijde in wat boter. Breng na het bakken op smaak met zout en peper.
Onderstaand recept is geschikt voor 2 personen
Ingrediënten Pasta met zalm en beurre blanc
- zalm (in dit geval uit blik)
- pasta (in dit geval tagliatelle)
- groene asperges
- diepvries doperwten
- zalm eitjes (optioneel)
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook (geperst)
- peper en zout
voor de beurre blanc
- 1 sjalotje, gesnipperd
- 1 blaadje laurier
- takje tijm
- takje rozemarijn
- 5 peperkorrels
- 50 ml droge witte wijn
- een halve citroen
- 2 eetlepels crème fraîche
- 50 gram roomboter
- zout en (witte) peper
Bereiding pasta met zalm en groente
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking totdat de pasta al dente is. Giet de pasta af en laat even uitlekken in een vergiet. Als de pasta aan het koken is kun je de groene asperges bereiden en de zalm voorbereiden.
Snijd de harde onderkanten van de groene asperges en kook de groene asperges tot ze beetgaar zijn. Dit duurt ongeveer 4 minuten. Schep ze uit de pan, spoel ze af onder koud water en laat even uitlekken. Je kunt ze beter niet afgieten, want dan heb je kans dat ze breken.
Laat de zalm uitlekken boven een vergiet en verwijder daarna de huid en de graatjes. Snijd of pluk de zalm in stukjes en zet klaar voor later gebruik.
Zet een pan op het vuur met een scheutje olijfolie en fruit de gesnipperde ui tot ze glazig zijn. Voeg dan de geperste knoflook toe en bak het even mee. Doe dan ook de doperwten in de pan en bak het enkele minuten op matig vuur. Voeg de groene asperges en zalm toe en verwarm het geheel nog even.
Schep dan de pasta op het bord en schep de groente en zalm erop. Schenk dan de beurre blanc over het gerecht en maak het af met een toefje zalmeitjes.
Eet smakelijk!
Bereiding Beurre Blanc
Zet allereerst een steelpannetje op het vuur en voeg vervolgens de wijn toe met de sjalot, laurier, tijm en peperkorrels. Breng het geheel aan de kook en laat inkoken tot je ongeveer een derde over hebt. Schenk de saus dan door een zeef en doe het terug in de pan. Voeg daarna de crème fraîche toe en roer alles goed door elkaar. Rasp de schil en het sap van ongeveer een halve citroen door de saus.
Verdeel de koude boter in klontjes en roer ze stuk voor stuk door de saus. Zorg ervoor dat de saus niet meer aan de kook komt. Breng naar wens op smaak met zout en witte peper. Je kunt de saus op een klein vuur en eventueel een sudderplaatje laten staan als je bezig bent met de rest van het gerecht.
Pasta met zalm en beurre blanc gemaakt?
Heb je dit recept pasta met zalm en beurre blanc gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Meer Italiaanse recepten?
Zoek je meer Italiaanse recepten? Bekijk dan het overzicht: Italiaanse recepten.
Hmm ziet er heerlijk uit! Ga ik eens proberen 🙂
Thanks Maaike, laat me gerust weten hoe het gesmaakt heeft 🙂