Picanha spies met Pico de Gallo - Thomas CulinairLaatst kocht ik wat mooie stukken vlees om lekker mee aan de slag te gaan, waaronder picanha. Ik besloot om de picanha te verdelen in 2 stukken. Een voor later gebruik en een deel om een picanha spies met Pico de Gallo mee te maken. Deze manier van bereiden had ik nog niet eerder gedaan, maar het viel erg goed in de smaak. In Brazilië wordt picanha meestal op deze wijze klaargemaakt. Picanha is een mooi stuk vlees wat (mits goed bereid) lekker mals is met een mooi uitgebakken randje vet eraan. Zo’n stuk vlees heeft op zich niet veel nodig behalve peper en zout, maar ik vind het altijd wel lekker om er toch ‘iets’ naast te serveren. Ik heb er Pico de Gallo bij geserveerd.

Wat is Pico de Gallo?

Pico de Gallo is een saus afkomstig uit de Mexicaanse keuken, de ingrediënten hebben dezelfde kleur als de Mexicaanse vlag. De saus bestaat hoofdzakelijk uit tomaten, ui, jalapeño en koriander. Aangezien wij hier vallen onder team “zeepsop” eten wij geen koriander. Ik heb dit vervangen door platte peterselie. Het smaakt lekker bij vlees en vis, maar ook bij taco’s of nachos.

 

Ingrediënten Picanha spies met Pico de Gallo

  • 1 picanha
  • 3 rijpe tomaten
  • 1 ui
  • een bosje peterselie (of koriander)
  • 1 teen knoflook, geperst
  • een halve jalapeño (circa een eetlepel als je plakjes uit pot gebruikt)
  • citroen- of limoensap

Voorbereiding Pico de Gallo

Natuurlijk maak je de Pico de Gallo van te voren, zodat je later alleen nog op het vlees hoeft te concentreren. Snijd hiervoor allereerst de tomaten met zaadlijsten fijn en doe ze in een schaaltje. Voeg een gesnipperde ui, geperste knoflook en fijngesneden jalapeño toe. Snijd ook een bosje peterselie fijn en voeg toe in het schaaltje. Roer alles goed door elkaar en breng verder op smaak met peper, zout en een scheutje citroensap.

Voorbereiding Picanha spies

Afhankelijk van jouw gekochte soort vlees kun je eventuele wat harde stukken vet wegsnijden. Het mooiste is als de vetlaag bijna overal gelijk is.

Kijk goed hoe de draad van het vlees loopt.Snijd vervolgens haaks op de draad (een deel van) de picanha in plakken van zo’n 2-3 centimeter dikte. Houd voor de lengte zo’n 15 centimeter aan. Bij het langere gedeelte van de picanha snijd je de plakken dan in 2 delen. Bestrooi alle picanha steaks royaal met grof zeezout en zwarte peper. Rijg ze vervolgens tenminste eenmaal door de vetlaag aan een spies. Afhankelijk van wat voor soort spiesen je gebruikt, kun je ervoor kiezen om 2 spiesen te gebruiken. Hierdoor kun je de picanha steaks makkelijker keren op de BBQ.

Zorg ervoor dat de barbecue flink opgestookt is en een direct en indirect gedeelte heeft.

Bereiding Picanha spies op de BBQ

Grill de picanha steaks op directe hitte voor enkele minuten per kant. Pas op met de eventuele vlammen die ontstaan door het smelten van het vet. Schuif de picanha eventueel even naar de indirecte zone als het met teveel geweld gaat. Gaar de picanha tot een kerntemperatuur van circa 55 graden, dan zijn ze medium rare. Wil je meer richting medium, dan kun je 60 graden aanhouden. Haal de picanha spiesen van de BBQ en laat ze enkele minuten rusten.

Serveer de Pico de Gallo bij de picanha en geniet ervan. Eet smakelijk!

Picanha BBQ met Pico de Gallo - Thomas Culinair

 

Picanha spiesen met Pico de Gallo gemaakt?

Heb je dit recept voor picanha met Pico de Gallo gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op FacebookInstagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!

Meer BBQ inspiratie?

Op zoek naar meer recepten voor de BBQ? Er staan er ondertussen aardig wat op de website, zie: BBQ recepten.

 

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

CommentLuv badge