Een feestje voor het oog en de mond, dit recept voor Pompoenrisotto met tonijn. Wij zijn gek op risotto, maar toch eten we het niet eens zo vaak. Het is echt van dat typische comfort food om lekker van te genieten als het buiten zo kil is. Door pompoen te gebruiken past het perfect bij de herfst en de combinatie met tonijn is verrassend lekker! Risotto heeft soms een imago dat het moeilijk te maken is. Maar zelf risotto maken is echt niet moeilijk. Natuurlijk heeft het even wat tijd nodig en moet je het in de gaten houden, maar probeer het eens. Het is de moeite helemaal waard!
Dit gerecht maakte ik in het kader van mijn Princes Ambassadeurschap. Princes vis in blik is enorm veelzijdig; je kan met elk ingrediënt een lekker gerecht maken. Maar veel mensen komen niet verder dan een salade niçoise, ansjovis op een pizza of een zalm pasta. Princes vangt haar vis volgens hoge standaarden en werkt alleen samen met partners die zich inzetten om dit meest verantwoorde manier te doen. Op de meeste producten van Princes vind je het MSC keurmerk. Producten met het Marine Stewardship Council (MSC) keurmerk zijn afkomstig van MSC-gecertificeerde visserijen en deze visproducten kunnen daarom gekenmerkt worden als duurzaam gevangen. Je kunt er hier meer over lezen.
onderstaand recept is geschikt voor 2 personen.
Ingrediënten Pompoenrisotto met tonijn
- 150 gram risottorijst
- ongeveer 200-300 gram pompoen, schoongemaakt en in blokjes gesneden
- circa 0.5 liter warme bouillon
- 1 blikje tonijnmoten
- paar blaadjes salie
- handje pompoenpitten (even geroosterd in een droge pan met snufje zout)
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, geperst
- olijfolie
- peper en zout
Voorbereiding pompoen
Als je het jezelf makkelijk wilt maken, kun je natuurlijk ook wat pompoenblokjes uit de supermarkt koken met wat knoflook en salie. Dit kun je dan later pureren. Ik heb zelf gewoon een hele flespompoen gebruikt.
Zet allereerst de oven aan en laat voorverwarmen op 200 graden. Schil de pompoen, verwijder de zaadjes en snijd het in blokjes. Leg de pompoenblokjes in een ovenschaal en pers er een teentje knoflook over uit. Snijd een paar blaadjes salie fijn en voeg het met de knoflook toe aan de ovenschaal. Schenk er vervolgens wat olijfolie over, breng op smaak met wat peper en zout en hussel alles goed door elkaar. Zet de pompoen dan in de oven een bak voor zo’n 30 minuten. Je kunt nu alvast beginnen met het maken van de risotto en na een half uur verder gaan met onderstaande handeling.
Haal wat blokjes pompoen uit de ovenschaal voor de garnering. Pureer daarna de pompoen met een staafmixer tot een mooie gladde structuur. Voeg indien nodig wat bouillon toe als de pompoenpuree wat droog is
Risotto maken
Gebruik een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui en knoflook aan in wat olijfolie. Voeg daarna de risottorijst toe en bak het mee totdat de rijst wat glazig wordt. Voeg dan een scheut warme bouillon toe en schep het door elkaar. Zodra de bouillon bijna is opgenomen door de risottorijst voeg je de volgende scheut warme bouillon toe. Op deze manier maak je de bouillon op en heb je zo’n 30 minuten nodig. De risotto moet mooi zacht zijn.
Vlak voor het einde voeg je de pompoenpuree en tonijn toe (hou iets achterwege ter garnering) toe en schep je het goed door elkaar. Breng vervolgens verder naar wens op smaak met peper en zout. Verdeel dan de pompoenrisotto over twee kommen en leg ter garnering wat pompoenblokjes, salie, pompoenpitten en wat stukjes tonijn op het gerecht.
Eet smakelijk!
Pompoenrisotto met tonijn gemaakt?
Heb je dit recept voor pompoenrisotto met tonijn gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Meer comfort food recepten?
Op zoek naar meer inspiratie voor comfort food? Er staan er ondertussen aardig wat op de website, zie: Comfort Food recepten.