Het is weer tijd voor een nieuw bier spijs recept in de serie die ik maak in samenwerking met Hoppiness speciaalbieren uit Zutphen. Dit keer het recept voor een heerlijke herfstige pompoensalade met geitenkaas, tomaat, komkommer, gekarameliseerde rode ui en geroosterde pecannoten. Afgemaakt met een frisse mandarijndressing. De pompoen wordt met kruiden geroosterd in de oven, zodat het lekker wat zachter wordt. De wat sterkere smaak van geitenkaas, gekarameliseerde ui, de bite van pecan en de frisse dressing maakt het een mooi samenspel van smaken en texturen.
Welk bier drinken we erbij?
Voor dit bier spijs recept heb ik gekozen om de Rimor Mercator Tripel te drinken. Dit bovengistende bier heeft een alcoholpercentage van 8.4%. De Mercator Tripel is op voorhand misschien een bijzondere keuze. Bij een salade denk je in eerste instantie toch vaak aan wat lichter bier, zoals blond of wit. Maar deze Tripel heeft wat kruidig smaakje en een hint van mandarijn. Een mooi bruggetje dus naar de dressing van de salade en de kruidig geroosterde pompoen. Ook de wat sterkere smaak van geitenkaas kan het bier goed hebben.
onderstaand recept is geschikt voor 2 personen
Ingrediënten herfst pompoensalade met geitenkaas
- halve pompoen
- Slamelange (ik heb die met biet van AH gebruikt, want biet gaat weer goed samen met geitenkaas)
- circa 100 gram geitenkaas
- 1 rode ui
- handje snoeptomaten
- halve komkommer
- 2 handjes pecanoten
- balsamico azijn
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel kurkuma
Voor de mandarijndressing
- 2 eetlepels mandarijnsap (ongeveer 1 mandarijn)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel azijn
- peper en zout
Zo maak je de de pompoensalade met geitenkaas
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil allereerst de pompoen, schep met een lepel de pitten en draden eruit en snijd de pompoen daarna in blokjes. Leg de pompoenblokjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi met kaneel, kurkuma en peper en zout. Schenk er wat olijfolie over en hussel kort door elkaar. Rooster de pompoen vervolgens voor 20 minuten in de oven. Schep het tussendoor een keertje om.
- Snijd de rode ui in halve ringen en karameliseer het op laag vuur in een pannetje met een scheutje olijfolie en balsamicoazijn. Naar wens kun je er nog een theelepel basterdsuiker over strooien, zodat het iets zoeter van smaak wordt.
- Rooster de pecannoten in een droge pan, totdat ze wat krokant zijn. Zet apart voor later gebruik.
- Maak de dressing door de ingredienten goed te mixen en naar wens op smaak te brengen met peper en zout.
- Snijd de snoeptomaatjes door de helft en snijd de komkommer in halve plakjes.
Leg wat van de slamelange op een bord en voeg daarna de geroosterde pompoenblokjes, tomaat en komkommer, rode ui en pecannoten toe. Verkruimel de geitenkaas over de pompoensalade en maak het af door de mandarijndressing erover te lepelen.
Schenk de Mercator Tripel in en geniet van deze bier spijs combinatie! Eet smakelijk.
Over Hoppiness Speciaalbieren Zutphen
Bij speciaalbierwinkel Hoppiness houden ze wel van een goed glas bier! Deze liefhebberij willen ze dan ook niet alleen voor zichzelf houden, maar delen ze ook graag met de rest van het land. Het assortiment bestaat uit ruim 600 bieren uit binnen- en buitenland. Je kan er lokale bieren vinden (Zutphen en omstreken), bieren uit de rest van Nederland en natuurlijk bieren vanuit andere landen zoals Spanje, Portugal, Polen, Engeland, de Verenigde Staten en ga nog maar even zo door.
Een Stout op Bourbon barrels, een Tripel op Gin vaten of een Porter op een Rode Wijn vat? Kies uit tientallen vatgerijpte bieren. India Pale Ale, drink jij de klassieke, bittere variant of ga jij voor de Double, Triple of misschien zelfs wel de Quadrupel IPA? De populairste bierstijl van dit moment vind je bij Hoppiness! Naast al dat speciaalbier geweld kun je bij Hoppiness ook regelmatig terecht voor een bierproeverij en uit ervaring kan ik zeggen dat dat ook een aanrader is! Ga eens langs in de winkel of bezoek de website!
Meer info? zie www.hoppiness.nl
Meer bier spijs gerechten in deze serie:
- Grapefruit carpaccio met burrata – BALI IPA van Prizm Brewing
- Ceviche van kabeljauw – Sion Enkel Blond
- hertenbiefstuk met pompoen – Mooie madam dubbel van Maalust
- Makkelijk apfelstrudel lepeltoetje – Strudel stout Pohjala
Wat is jouw favoriete bier spijs combinatie?
Laat het me weten in de comments of op Facebook of Instagram. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen! Volg ook mijn bieravonturen via Untappd
Meer recepten met bier?
Bekijk het overzicht via recepten met bier.