Passend bij het seizoen volgt hier weer een recept met pompoen. Dit keer heb ik Marokkaanse pompoensoep gemaakt, zeer eenvoudig om te maken en heerlijk comfort food om lekker bij op te warmen! Om het een Marokkaanse twist te geven heb ik er komijn, kaneel en harissa bij gebruikt. Je kunt de soep als lunch eten of als hoofdgerecht. Ik eet er dan wat geroosterd brood met knoflook bij, dan heb je een prima vullende maaltijd, als je twee borden neemt. Voor wat extra vulling en bite heb ik er gebakken spekblokjes in gedaan.
Het recept is geschikt voor vier personen.
Ingrediënten Marokkaanse pompoensoep
- 1 pompoen
- 1 winterpeen
- 2 uien
- 3 tenen knoflook
- theelepel kaneel
- 2 theelepels komijnpoeder
- 1 theelepel harissa
- 2 groentebouillonblokjes
- 1 liter water
- olijfolie
- scheut yoghurt of crème fraîche
- 4 boterhammen
- peper en zout
Bereidingswijze Marokkaanse pompoensoep
Zet allereerst een grote soeppan op het vuur. Snipper de ui en pers de knoflooktenen. Doe een scheut olijfolie in de pan en voeg vervolgens de ui, knoflook, kaneel, komijn en harissa toe. Fruit voor enkele minuten, schil ondertussen de pompoen en verwijder de zaadjes. Schaaf de wortel en snijd de wortel en pompoen daarna in stukken.
Voeg de wortel en pompoen toe in de pan en bak voor zo’n 5 minuten en schep het regelmatig om.
Voeg een liter water toe samen met twee bouillonblokjes. Roer vervolgens alles goed door en laat een half uur garen, tot de pompoen en wortel zacht zijn. Zorg ervoor dat de wortel en pompoen net onder staan. Als het nodig is kun je wat extra water toevoegen.
Bak de spekblokjes tot ze lekker krokant en donker gekleurd zijn. Schep ze vanuit de pan even op een keukenpapiertje, zodat het overtollige vet opgenomen kan worden.
Pureer de pompoensoep vervolgens met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper.
Bereidingswijze knoflookbroodjes
Pers een teen knoflook boven een kommetje en voeg daarna een flinke scheut olijfolie toe. Voeg een snufje peper en zout toe en roer goed door. Laat de smaken even intrekken.
Zet een grillpan op het vuur en laat goed heet worden. Bestrijk de broodjes met de knoflookolie en bak ze aan beide zijden krokant en bruin. Snijd ze na het bakken in repen en serveer ze bij de pompoensoep.
Pompoensoep opdienen
Schep de pompoensoep in een soepbord of soepkom. Sprenkel er daarna wat yoghurt in ronde bewegingen over heen. Strooi vervolgens een eetlepel met spekblokjes in het midden en leg er ter garnering een blaadje peterselie op. Leg als laatste de toast op het rand van het bord.
Eet smakelijk!
Meer recepten met soep?
Op zoek naar meer inspiratie voor lekkere soepen? Bekijk dan ook eens het overzicht van mijn soep recepten.
Marokkaanse pompoensoep gemaakt?
Heb jij dit recept voor Marokkaanse pompoensoep gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!