Tijd voor een volgende BBQ klassieker op de website: Pork Belly Burnt Ends. Heerlijk gerookte blokjes buikspek met barbecuesaus. De bereiding is vergelijkbaar met de low & slow 3-2-1- methode voor spareribs, dus je moet er wel even de tijd voor nemen. Toch is de bereiding wel makkelijk en wordt het wachten beloond met een heerlijke BBQ snack!
Van oorsprong worden Burnt Ends gemaakt van het vette deel van de brisket, maar er zijn inmiddels meerdere varianten erop. Naast Burnt Ends van buikspek zie je tegenwoordig ook de ‘frikandel burnt ends’ regelmatig voorbij komen.
Kies voor de BBQ rub En BBQ saus gewoon iets wat je lekker vind en goed bij varkensvlees past. Ik gebruikte een zelfgemaakte rub van paprikapoeder, gerookt paprikapoeder, uienpoeder, knoflookpoeder, komijnpoeder, cayenne, bruine suiker, zout en zwarte peper.
Ingrediënten Pork Belly Burnt Ends
- Buikspek zonder zwoerd (ongeveer 1.5 kilo)
- BBQ rub
- BBQ saus
- 4 eetlepels bruine suiker
- 4 eetlepels roomboter
- honing
Voorbereiding Pork Belly Burnt Ends
Dep het vlees droog en verwijder eventuele loszittende delen en grote, stevige stukken vet. Snijd het buikspek daarna in repen van ongeveer 4 centimeter breed en daarna in blokjes van 4×4 centimeter. Bestrooi vervolgens de blokjes buikspek met je favoriete BBQ rub en zorg ervoor dat alle kanten goed bedekt zijn.
Zorg ervoor dat je BBQ is voorbereid voor indirecte bereiding en een temperatuur heeft van 110-130 graden. Voeg naar wens eventueel wat rookhout toe.
Bereiding Pork Belly Burnt Ends op de BBQ
Leg de blokjes buikspek op het rooster van je barbecue. Als je een apart rooster hebt wat op je BBQ past kun je die gebruiken, dan haal je ze eenvoudiger van de barbecue. Als de blokjes 2 uur op de BBQ hebben gelegen kijk je hoe ze eruit zien. Zijn ze mooi bruin en de randjes iets krokant? Dan mogen ze eraf, zo niet, dan laat je ze nog een half uurtje liggen.
Haal vervolgens de blokjes van de barbecue en doe ze in een schaal geschikt voor de BBQ en bestrooi ze met de bruine suiker en boter. Schenk er daarna nog wat honing over en dek de schaal vervolgens af met aluminiumfolie. Zet de schaal terug op de barbecue en laat het zo’n 2 uur verder garen.
Na deze 2 uur haal je het folie van de schaal en schep je de burnt ends over in een aparte schaal. Je kunt er ook voor kiezen om het vrijgekomen bakvocht uit de schaal te laten lopen en gewoon dezelfde schaal te gebruiken. Schenk nu de barbecuesaus over de burnt ends en zorg ervoor dat alle kanten bedekt zijn, door het voorzichtig om te scheppen. Zet ze daarna onafgedekt terug op de barbecue voor ongeveer een kwartier.
En dan is jouw Pork Belly Burnt Ends klaar, tijd om te genieten. Eet smakelijk!
Burnt Ends van buikspek op de BBQ gemaakt?
Heb je dit recept voor Burnt Ends van buikspek op de BBQ gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Meer BBQ inspiratie?
Op zoek naar meer recepten voor de BBQ? Er staan er ondertussen aardig wat op de website, zie: BBQ recepten.