Pork Belly met aardappel fondant, biet, meiraap, wortel en posteleinIn de Albert Heijn zag ik Pork Belly liggen, dat leek me wel een mooie uitdaging om wat mee te maken. Ik heb er (mini) bieten, meiraap, wortel, postelein en aardappel fondant bijgemaakt. Ik ben erg tevreden met de smaak, maar ook zeker met de opmaak. Blijft toch lastig om een mooie compositie te maken en hier dan ook nog een leuke foto van te maken. Qua techniek is dit gerecht voor iedereen goed te doen, het is niet moeilijk en kost weinig (bereidings)tijd.

Het recept is geschikt voor twee personen.

Ingrediënten Pork belly

 • Pork belly (reeds gekruid van Albert Heijn)
 • 2 mini bieten
 • 2 mini meirapen
 • 3 tot 4 aardappelen
 • halve liter bouillon
 • 1 theelepel tijm
 • 2 bospeen
 • handje postelein
 • Peper en zout
 • 2 theelepels citroensap
 • 2 theelepels mosterd
 • olijfolie

 

Bereidingswijze Pork Belly.

Ik heb de pork Belly in de oven klaargemaakt, maar het kan ook op de barbecue.  Het moet zo’n 100 minuten in de oven, dus je hebt ondertussen genoeg tijd om de andere componenten klaar te maken. Zet de oven op 140 graden en leg de pork belly in een oven schaal. Zet in de oven en laat zo’n 100 minuten garen. De korst moet mooi bruin van kleur zijn.

Snijd de pork belly in mooie stukken als het klaar is, zodat je het leuk op kunt dienen.

Bereidingswijze aardappel fondant

Je kunt gerust de hoeveelheid aardappelen aanpassen, dat maakt voor de hoeveelheid van de rest van de ingrediënten niet zo veel uit. Schil de aardappelen en snijd met behulp van een kookring mooie ‘torentjes’ uit de aardappels. Je kunt ze natuurlijk ook tourneren, wat een mooi woord is voor het ovaal maken van de aardappelen. Het idee is dat de aardappel fondant van gelijke grootte is.

Blancheer de aardappelen ongeveer 2 á 3 minuten in kokend water. Giet ze af en laat goed uitlekken.

Smelt een klontje boter in de pan en bak de aardappelen aan elke zijde mooi bruin. Schenk dan de bouillon bij de aardappels en voeg de tijm, zout en peper toe. Laat het geheel ongeveer een half uur koken en voeg water bij als de bouillon bijna verdampt is.

Haal de aardappel fondant uit de pan en zet even op een keukenpapiertje zodat je het ‘droog’ kunt opdienen.

 

Bereidingswijze groenten

Maak de meiraap, bieten en wortel schoon en blancheer eerst de meiraap en de wortel tot ze beetgaar zijn. Doe de bietjes als laatst, want hier komt nogal wat kleur vanaf. Voor de opmaak is het leuk om wat van het kookvocht van de biet apart te houden. Laat de groenten wat afkoelen en maak de dressing om de groenten wat extra smaak mee te geven.

 

Bereidingswijze dressing

Meng het citroensap met mosterd, peper en zout (naar smaak) tot een glad geheel. Schenk er dan olijfolie bij en roer het tot een mooie emulsie. Breng op smaak met peper en zout. Haal de afgekoelde groente even kort door de dressing en laat het wat uitlekken. Het moet niet overheersend aanwezig zijn.

 

Opmaak

Trek met een kwastje een mooie streep bietensap over het bord. Zet er 3 stukken pork belly op. Zet er dan wat aardappel fondant tussen en leg er wat groente naast. Maak het geheel af door er wat postelein over te strooien.

Afhankelijk van de grootte van de bord kun je de overgebleven groente er natuurlijk apart bij serveren.

Eet smakelijk!

Op zoek naar meer leuke hoofdgerechten? Kijk dan even bij mijn overzicht hoofdgerechten.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

CommentLuv badge