Het barbecue seizoen zit er weer op (hoewel de echte die hard gewoon lekker door gaat met grillen), tijd om weer eens met de slowcooker aan de slag te gaan. Ik maakte een nieuw recept voor pulled chicken uit de slowcooker met Mexicaanse kruiden. Ik bereidde het voor de gasten op de verjaardag van Nina samen met wat andere gerechten. Van de pulled chicken die overbleef heb ik daarna pulled chicken nachos gemaakt. Heerlijk met guacamole, jalapeño, crème fraîche en natuurlijk flink wat cheddar. Hier zijn we gek op nachos en vinden het leuk om te variëren met de ingrediënten. Zo eten we het wel eens met gehakt, kip of zonder vlees. De basis van nachos met wat lekkere dips en flink wat kaas blijft natuurlijk wel overeind 🙂
Dit is dus eigenlijk een 2-in-1 recept. De basis is de pulled chicken uit de slowcooker en daarna kun je er dus verschillende dingen mee doen. Lekker op een broodje met wat coleslaw en van wat er overblijft kun je bijvoorbeeld deze pulled chicken nachos maken.
Ingrediënten pulled chicken
- 1,5 kilo kippendij (zo’n 10 porties)
- 3 tomaten
- tomatenpuree
- 1 grote ui, gesnipperd
- 1 paprika, in blokjes gesneden
- 2 tenen knoflook, geperst
- komijn
- koriander
- kaneel
- paprika
- gerookte paprika
- zout en zwarte peper
voor de pulled chicken nachos
- Pulled chicken
- 1 zak tortilla chips
- kaas
- cheddar kaas
- crème fraîche
- 1 avocado
- halve ui
- 1 tomaat
- komijnpoeder
- chipotle tabasco
- citroensap
- 1 teen knoflook
- lente ui
- jalapeño
Pulled Chicken uit de slowcooker
Zet de slowcooker op 90 graden (meestal stand high) en laat even opwarmen. Bak ondertussen in een koekenpan de kippendij even rondom aan, zodat het wat bruin van kleur wordt. Zet de kippendijen daarna even apart.
Bak vervolgens de ui glazig en bak ook de knoflook en paprika even mee. Snijd de tomaten in blokjes en voeg het samen met een flinke eetlepel tomatenpuree toe aan de pan.
Schep er een halve eetlepel van elk van de kruiden bij: komijnpoeder, korianderpoeder, paprikapoeder, gerookt paprikapoeder en een flinke snuf kaneel. Breng op smaak met peper en zout en roer alles goed door elkaar.
Leg de kippendijen in de slowcooker en schenk het mengsel erover. Doe er wat water bij en roer het een beetje door elkaar. Het is de bedoeling dat de kippendijen net onder het vocht staan.
Laat de kippendijen zo’n 2 uur garen. Proef tussendoor eens de saus en voeg naar wens wat kruiden toe, als het wat vlak van smaak is. Haal de kippendijen uit de slowcooker en trek het vlees met 2 vorken uit elkaar. Laat het kookvocht wat inkoken zodat een wat dikkere saus overblijft. Geen tijd? Je kunt eventueel ook wat bloem met koud water mengen om de saus te binden.
Doe de pulled chicken in een schaal en voeg naar wens een hoeveelheid saus bij. Ik vind het lekker als de pulled chicken niet al te nat is.
Guacamole
Snipper een ui en doe het vervolgens in een kom. Snijd de tomaat in vier parten en verwijder de zaadjes. Snijd de tomaat vervolgens in blokjes en voeg toe in de kom. Pers hier dan ook een teen knoflook boven uit. Daarna lepel je de avocado uit en doe je het in de kom. Prak de avocado en mix het door de rest. Breng het daarna op smaak met een scheut Chipotle Tabasco, komijn en peper en zout. Voeg ook wat citroensap toe. Dat geeft een lekkere frisse smaak, maar zorgt er ook voor dat de avocado niet bruin wordt.
Pulled chicken nachos
Pak een ovenschaal of bakplaat en leg er als eerste een laag nacho chips op. Schep er daarna een laag pulled chicken op en strooi er wat kaas (cheddar en normale) over. Hierna weer een laag chips met daarover weer wat kaas. Je kunt meerdere lagen bouwen, afhankelijk van de gewenste hoeveelheid. Het is lekker als de bovenste laag met chips in ieder geval het nodige aan kaas bevat.
Zet de schaal in de oven en verwarm zo’n 10 minuten op 200 graden.
Als de kaas mooi gesmolten is haal je de pulled chicken nachos uit de oven. Schep er wat crème fraîche en guacamole op. Als je het lekker vind strooi je er nog wat plakjes jalapeño en fijn gesneden lente ui over.
Eet smakelijk!
Pulled chicken Nachos gemaakt?
Heb jij dit recept voor een pulled chicken nachos gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Meer slowcooker recepten?
Op zoek naar nog meer lekkere recepten voor de slowcooker? Bekijk dan het overzicht via: overzicht slowcooker recepten.
Beste Thomas,
Bij het recept ‘Pulled chicken nachos’ komt in de ingrediëntenlijst deze items voor:
1 avocado
halve ui
1 tomaat
komijnpoeder
tabasco chipotle
citroensap
maar niet waar en wanneer zij worden gebruikt .
Of zie ik iets over het hoofd?
Hallo Gerard, Dat zijn de ingrediënten die voor de guacamole gebruikt worden. Zie je deze niet staan? Ik voeg het stukje even hier toe:
Guacamole
Snipper een ui en doe het vervolgens in een kom. Snijd de tomaat in vier parten en verwijder de zaadjes. Snijd de tomaat vervolgens in blokjes en voeg toe in de kom. Pers hier dan ook een teen knoflook boven uit. Daarna lepel je de avocado uit en doe je het in de kom. Prak de avocado en mix het door de rest. Breng het daarna op smaak met een scheut Chipotle Tabasco, komijn en peper en zout. Voeg ook wat citroensap toe. Dat geeft een lekkere frisse smaak, maar zorgt er ook voor dat de avocado niet bruin wordt.
Dank Thomas voor je antwoord, ik had het inderdaad over het hoofd gezien.
Excuses, maar nogmaals dank je het voor mij ontbrekende stukje nog even hebt weergegeven.
Klasse 👍
Dat wist ik niet dat je pulled chicken in een slowcooker kan maken – leuke tip 🙂