Met dit lekkere zonnige weer is het weer tijd voor raapstelen stamppot! Ik ben gek op raapstelen en maak het dan ook regelmatig als ze weer verkrijgbaar zijn. Mijn ouders verbouwen ze zelf nog wel eens, dus ik eet ze regelmatig in het seizoen. Deze keer heb ik er een lekker zonnig gerecht mee gemaakt door een raapstelen stamppot te combineren met lamshaas, helemaal passend in het seizoen 🙂 Ik heb er ook nog een eenvoudige rode wijnsaus bij geserveerd.
Je kunt variëren met de ingrediënten, je kunt er eventueel blokjes kaas bij doen of spekblokjes in plaats van salami. Voor mij zijn er geen regels voor een stamppot, ik kijk gewoon wat voor extra’s ik in huis heb om er door te doen.
Onderstaand recept is geschikt voor twee personen.
Ingrediënten raapstelen stamppot met lamshaas
- 2 lamshaasjes
- 2 bosjes raapstelen
- 3 middelgrote aardappelen
- handje champignons
- halve paprika
- stukje salami of cervelaatworst
- 1 ui
- een handje pijnboompitten.
- melk
- olijfolie
- peper en zout
Voor de rode wijnsaus
- een half gesnipperde ui
- 1 teentje geperste knoflook
- enkele takjes tijm
- een glas rode wijn
- enkele klontjes boter
Bereidingswijze raapstelen stamppot
Zet een pan met kokend water op het vuur. Schil de aardappelen, snijd ze in kleinere stukken en spoel ze even af met water. Voeg de aardappelen toe aan het kokende water en kook ze gaar in ongeveer 20 minuten. De aardappelen moet goed gaar zijn, zodat ze eenvoudig gestampt kunnen worden.
Bak de pijnboompitten even aan in een droge pan, totdat ze een mooie bruine kleur krijgen. Zet ze daarna apart.
Snijd de salami in blokjes of partjes en bak uit in een pannetje. Haal de gebakken salami uit de pan en laat even uitlekken op keukenpapier. Verwijder overtollige olie uit de pan.
Snijd de ui in ringen en bak even aan in de achtergebleven olie van de salami. Was de champignons en snijd ze in plakken en bak ze mee bij de uien. De paprika snijden we vervolgens in blokjes en bakken we even kort mee met de champignons. Zet het mengsel apart.
Snijd de wortels van de raapstelen, snijd de raapstelen grof en spoel indien nodig goed af met water, omdat er soms nog zand aan kan zitten.
Als de aardappelen gaar zijn, giet je ze af en stamp je ze fijn met een stamper of vork. Schenk een wat melk op de aardappelen om een zachte puree te krijgen en breng alvast op smaak met wat peper en zout.
Voeg de salami, ui, champignons en paprika toe aan de aardappelen en roer even om. Voeg dan de raapstelen toe en meng alles goed door elkaar, tot een smeuïge stamppot raapstelen ontstaat. Je kunt naar wens nog wat melk toevoegen als het wat te droog is. Breng het geheel naar wens nog even op smaak met zout en peper.
Bereidingswijze lamshaas
Zorg er allereerst voor dat de lamshaas goed op kamertemperatuur is gekomen. Zet dan een koekenpan op het vuur en laat goed heet worden.
Dep de lamshaasjes droog met keukenpapier. Doe vervolgens een scheut olijfolie in de pan, eventueel gecombineerd met een klontje boter. Dit hoeft niet per se, maar geeft vaak wel een wat mooiere kleur aan het vlees en smaakt beter.
Leg de lamshaasjes in de pan en bak het vlees op hoog vuur aan aan elke zijde. Zet het vuur lager en laat het vervolgens nog even garen. Haal de lamshaasjes uit de pan en breng ze op smaak met peper en zout. Laat de lamshaasjes vervolgens even rusten onder aluminiumfolie. Ondertussen maken we de rode wijnsaus met het braadvet als basis.
Bereidingswijze rode wijnsaus
Voeg de ui, knoflook en tijm toe aan het braadvet van de lamshaas en bak even tot de uien glazig zijn. Blus het dan af met een glas rode wijn en laat het even inkoken. Proef de saus en breng naar wens op smaak met peper en zout. Zet het vuur laag en voeg enkele klontjes boter toe. playmodel.ch Roer het goed door, zodat de boter goed opgenomen wordt. Serveer de rode wijnsaus apart bij het gerecht in een leuke juskom.
Opdienen raapstelen Stamppot met lamshaas
Pak een kookring en plaats deze op het bord. Schep de raapstelen stamppot in de kookring en druk een beetje aan. verwijder de kookring en leg eventueel wat losse raapsteelbladeren rondom het gerecht.
Snijd de lamshaas in schuine (dikke) plakken en leg ze per 3 of 5 op je bord. Strooi er nog wat pijnboompitten over en serveer de jus er apart bij.
Eet smakelijk!
Oooh dit klinkt heerlijk! Ik ben dol op raapstelen. Misschien beetje te ingewikkeld en decadent voor doordeweeks met de kids. Maar dit kinkt echt heel goed.
Ja, met de lamshaas is het wel een beetje luxe natuurlijk haha. Maarrrrr met een ander stukkie vlees kan het ook best doordeweeks, toch 🙂
Yum-mie! ik eet ook zo vaak mogelijk raapstelen. Zo lekkerrrr!
Sandra onlangs geplaatst…Reactie op Snelle vissoep uit de voorraadkast door Bianca
Nog nooit van gehoord, maar het klinkt al heerlijk! Rode wijnsaus heb ik wel eens gehad en dat vond ik heerlijk! Goed om even te onthouden!
Daniëlle Springer onlangs geplaatst…6x NYX Soft Matte Lip Creams Review
Ik heb nog nooit raapstelen op , maar ga het eens proberen. Ziet er in ieder geval erg lekker uit!
Xenia onlangs geplaatst…Weekoverzicht #21
Ziet er heerlijk uit! Ik ben niet echt een kook wonder maar kan het altijd eens proberen natuurlijk! Yumm
Zelf eet ik geen vlees maar dit ziet er wel heel lekker uit! Ik ga het zeker doorvegen aan de rest van de familie dat ze het eens kunnen uitproberen!
ziet er lekker uit! ik zou dan de aardappel vervangen door bloemkool en er bloemkoolpuree van maken (ik eet 4 dagen koolhydraatarm)
Raapstelen; dat heb ik nog nooit gegeten of klaargemaakt. Hmm dat ga ik zeker eens proberen 🙂
ik hou van nieuwe recepten uit proberen, hier thuis gaat dat nog niet echt, maar dit ga ik zeker maken als ik een keertje de kans krijg, zij nog hier thuis bij me ouders zij als ik op mezelf woon, want het klinkt en ziet er echt heerlijk uit
Ziet er lekker uit! Mhh, lamsvlees, krijg het water al in de mond!
Hmm het klinkt niet helemaal als iets voor mij (Ik eet alleen wit vlees, i.v.m. de hernia van mijn vader die hierdoor geen rood vlees mag eten. Ik ben niet anders gewend nu, haha), maar ik kan me voorstellen dat dit voor veel mensen heel erg lekker is!
Irina onlangs geplaatst…June Goals
Koken is natuurlijk ook een beetje creatief denken 😉 Je kunt als alternatief natuurlijk ook kip- of kalkoenfilet gebruiken.