Japanse noedelsoep - RamenAfgelopen weekend weer eens wat nieuws geprobeerd en een Ramen recept gemaakt. Het is eenvoudig te bereiden en ook nog eens voedzaam en gezond. Ik ben fan!

Wat is ramen?

Ramen is van oorsprong een Japanse maaltijdsoep in vele variaties. Er zitten naast groenten vaak vlees, vis of zeevruchten in. Ramen zijn gezond, voedzaam en licht verteerbaar. In Japan eet men ze als ontbijt, lunch, diner of snack. De basis van Ramen is de bouillon en noedels. Het gerecht wordt daarna afgemaakt met verse groenten en vlees, vis of zeevruchten. Je kunt dus eindeloos variëren met de ingrediënten.

Ik heb zelf alle verschillende toppings op tafel gezet, zodat iedereen z’n eigen kom met Ramen kon samenstellen.

Met onderstaande ingrediënten hebben vier personen twee porties Ramen kunnen eten.

 

Ingrediënten Ramen recept

  • 200 gram Ramen noedels
  • 24 gamba’s (schoongemaakt)
  • 8 hard gekookte eieren
  • een paksoi
  • 2 bosuitjes
  • bakje taugé
  • een bakje paddenstoelenmix
  • halve rode peper

voor de bouillon

  • 2 liter bouillon (ik heb visbouillon gebruikt)
  • 2 tenen knoflook
  • een halve rode peper
  • 2 centimeter verse gember
  • 5 gram kombu
  • een scheutje vissaus
  • 2 eetlepels sojasaus

Ramen recept noedelsoep - Thomas Culinair

Bereidingswijze Ramen – Japanse noedelsoep

De smaakmaker van dit Ramen recept is de bouillon. Doe als eerste de kombu in een kom en overgiet met kokend water. Laat ongeveer een uur weken, knijp uit en snijd in reepjes.

Breng twee liter water aan de kook en voeg dan twee blokjes bouillon toe. Ik heb gekozen voor visbouillon, dat past goed bij de gamba’s.

Schil de gember en snijd hem dan net als de knoflook en rode peper in stukken en doe het met de gesneden kombu in de pan.

Voeg dan een scheutje vissaus en twee eetlepels sojasaus toe. Laat de bouillon minimaal een half uur rustig trekken.

 

Bereidingswijze Ramen noedels en toppings

Kook de Japanse noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. In mijn geval moesten ze vier minuten gekookt worden. Spoel ze daarna af en zet ze apart.

Snijd de hard gekookte eieren door de helft en de paksoi in dunne reepjes. Afhankelijk van welk soort paddenstoel je gebruikt, snijd je deze in stukken of plakjes.

Snijd met een mes een decoratief sterretje in de bovenkant van de kastanjechampignons en verwijder het onderste stukje van de steel. Maak de overige paddenstoelen en gamba’s schoon als dat nodig is. Kook de champignons, sugar snaps en gamba’s even kort mee in de bouillon, zodat ze net wat garing krijgen. Ze garen later verder tijdens het opdienen.

Snijd de bosui en rode peper in schuine plakjes en zet apart. Doe een flinke hand taugé in een kommetje en zet het met de overige toppings op tafel. Zorg ervoor dat de bouillon goed heet is! Je kunt een rechaud gebruiken om de bouillon warm te houden.

 

Opdienen van het Ramen recept

Verdeel de helft van de Ramen noedels op de kommetjes. Leg een of twee halve eieren en twee gamba’s op de noedels. Strooi er wat paksoi, taugé, paddenstoelen, bosui en rode peper over. Giet dan de gloeiend hete bouillon over het gerecht en geniet!

Eet smakelijk!

Meer inspiratie?

Kijk dan ook eens naar mijn andere Aziatische recepten.

Dit Ramen recept gemaakt?

Heb jij dit Ramen recept gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op FacebookInstagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Vind ik leuk om te lezen!

Overzicht
recipe image
Naam
Recept Japanse Noedelsoep - Ramen
Auteur
Datum
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Beoordeling
3.51star1star1star1stargray Based on 10 Review(s)

13 reacties

  1. Wat een leuk idee om gewoon wat ingrediënten op tafel te zetten. Zo wordt het gezellig shared-dining. Ramen zijn heerlijk, heb ze vaak in Azië gegeten!

    • je zou natuurlijk zelf de bouillon kunnen trekken, dan kun je het maken met de spullen die geschikt zijn voor je.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

CommentLuv badge