Afgelopen weekend weer eens wat nieuws geprobeerd en een Ramen recept gemaakt. Het is een eenvoudig te bereiden soep en ook nog eens voedzaam en gezond. Ik ben fan!
Wat is ramen?
Ramen is van oorsprong een Japanse maaltijdsoep in vele variaties. Er zitten naast groenten vaak vlees, vis of zeevruchten in. Ramen zijn gezond, voedzaam en licht verteerbaar. In Japan eet men ze als ontbijt, lunch, diner of snack. De basis van Ramen is de bouillon en noedels. Het gerecht wordt daarna afgemaakt met verse groenten en vlees, vis of zeevruchten. Je kunt dus eindeloos variëren met de ingrediënten.
Ik heb zelf alle verschillende toppings op tafel gezet, zodat iedereen z’n eigen kom met Ramen kon samenstellen.
Met onderstaande ingrediënten hebben vier personen twee porties Ramen kunnen eten.
Ingrediënten Ramen recept
- 200 gram Ramen noedels
- 24 gamba’s (schoongemaakt)
- 8 hard gekookte eieren
- een paksoi
- 2 bosuitjes
- bakje taugé
- een bakje paddenstoelenmix
- halve rode peper
voor de bouillon
- 2 liter bouillon (ik heb visbouillon gebruikt)
- 2 tenen knoflook
- een halve rode peper
- 2 centimeter verse gember
- 5 gram kombu
- een scheutje vissaus
- 2 eetlepels sojasaus
Bereidingswijze Ramen – Japanse noedelsoep
De smaakmaker van elk Ramen recept is de bouillon. Doe als eerste de kombu in een kom en overgiet met kokend water. Laat ongeveer een uur weken, knijp uit en snijd in reepjes.
Breng twee liter water aan de kook en voeg dan twee blokjes bouillon toe. Ik heb gekozen voor visbouillon, dat past goed bij de gamba’s.
Schil de gember en snijd hem dan net als de knoflook en rode peper in stukken en doe het met de gesneden kombu in de pan.
Voeg dan een scheutje vissaus en twee eetlepels sojasaus toe. Laat de bouillon minimaal een half uur rustig trekken.
Bereidingswijze Ramen noedels en toppings
Kook de Japanse noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. In mijn geval moesten ze vier minuten gekookt worden. Spoel ze daarna af en zet ze apart.
Snijd de hard gekookte eieren door de helft en de paksoi in dunne reepjes. Afhankelijk van welk soort paddenstoel je gebruikt, snijd je deze in stukken of plakjes.
Snijd met een mes een decoratief sterretje in de bovenkant van de kastanjechampignons en verwijder het onderste stukje van de steel. Maak de overige paddenstoelen en gamba’s schoon als dat nodig is. Kook de champignons, sugar snaps en gamba’s even kort mee in de bouillon, zodat ze net wat garing krijgen. Ze garen later verder tijdens het opdienen.
Snijd de bosui en rode peper in schuine plakjes en zet apart. Doe een flinke hand taugé in een kommetje en zet het met de overige toppings op tafel. Zorg ervoor dat de bouillon goed heet is! Je kunt een rechaud gebruiken om de bouillon warm te houden.
Opdienen van het Ramen recept
Verdeel de helft van de Ramen noedels op de kommetjes. Leg een of twee halve eieren en twee gamba’s op de noedels. Strooi er wat paksoi, taugé, paddenstoelen, bosui en rode peper over. Giet dan de gloeiend hete bouillon over het gerecht en geniet!
Eet smakelijk!
Meer inspiratie?
Kijk dan ook eens naar mijn andere Aziatische recepten.
Dit Ramen recept gemaakt?
Heb jij dit Ramen recept gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Vind ik leuk om te lezen!
Graag op uw mailinglist plaatsen, leuke site!
Txs en groet,
ben gek op ramen noodles! Bedankt voor je recept ga het snel eens maken:)
Mariëlle | Me-licious onlangs geplaatst…DIY Foto Frame
Ik ben dol op noodles, maar ik eet eigenlijk altijd de meest pauperige versie, haha. Leuk idee om alles op tafel te zetten en iedereen het zelf aan te laten kleden! Wij doen dat met wraps altijd, maar met dit kan het natuurlijk ook!
Claudia onlangs geplaatst…Hotspot: Restaurant LaMucca in Madrid
Wat een leuk idee om gewoon wat ingrediënten op tafel te zetten. Zo wordt het gezellig shared-dining. Ramen zijn heerlijk, heb ze vaak in Azië gegeten!
Wat een fijn recept! Ben zelf nog niet thuis in de keuken maar ga het meteen delen hier binnen het gezin.
Kan dit helaas niet maken. In de bouillon zitten smaakversterkers, waar ik zeer allergisch voor ben.
je zou natuurlijk zelf de bouillon kunnen trekken, dan kun je het maken met de spullen die geschikt zijn voor je.
Dit ziet er heerlijk uit. Handig dat iedereen zelf zijn kommetje samen kan stellen!
Dat ziet er idd super lekker uit. Zal ik eens proberen.
De kindjes vroegen hier laatst om. Binnenkort dus ook maar eens maken en dit recept is een mooi begin.
Leuk Linda, ben benieuwd naar jouw versie, het zal ze vast smaken!
Hmmm dit lijkt me heerlijk! Ik ben gek op de Japanse eet stijl dus lijkt me lekker om dit een keertje zelf thuis te maken 🙂 Dankjewel voor het recept! Liefs, Merel
Merel onlangs geplaatst…VEGETARISCHE PADDENSTOELENBURGER
Nou, dan zal het je vast bevallen! 🙂
Ik ga gelijk even een kijkje nemen op jouw blog!