Recensie Basisboek Aziatisch Koken - Jody Vassallo en Emily EzekielAfgelopen maand werd een nieuw (vertaald) Aziatisch kookboek gelanceerd: Basisboek Aziatisch, door Jody Vassallo en Emily Ezekiel. In het ruim 500 bladzijden tellende kookboek vind je maar liefst 300 recepten. De recepten zijn afkomstig uit de Chinese, Japanse, Koreaanse en Thaise keuken. Bekende gerechten zoals dumplings, laksa, curry, verschillende sushi, loempia’s, Pad Thai en Udon Soep komen voorbij, maar er komen zeker ook veel onbekende gerechten voorbij. Al kan dat dat natuurlijk ook aan mijn beperkte kennis van de Aziatische keuken liggen 🙂 De voor mij onbekende recepten voor Japanse Yakiudon en Koreaanse Bossam staan direct op mijn lijstje om binnenkort te maken.

Ingrediënten en kookgerei per keuken

Het boek is ingedeeld in de verschillende keukens. Aan het begin van elke keuken wordt eerst aandacht besteed aan veel gebruikte ingrediënten per keuken en bijzonder kookgerei. Dit gelijk met een foto erbij, zodat je weet waar je naar op zoek bent in bijvoorbeeld de Toko als je inkopen gaat doen. Zo had ik nog nooit gehoord van Caphao (ook wel antroewa genoemd), erwt aubergines, umeboshi en jujube. Ik vind het altijd leuk om nieuwe ingrediënten te leren kennen. Er is nog een hele wereld om te ontdekken!

Zelf sushi maken

Zelf sushi maken is toch altijd wel een dingetje. Ik blijf het eigenlijk maar uitstellen, omdat ik er tegenop zie om de sushi te rollen. En aangezien ik wat perfectionistisch ben, neem ik geen genoegen met ‘slap’ gerolde sushi haha. In het boek worden verschillende sushi recepten gegeven voor Maki, Urumaki, Nigiri en Onigiri. Het moet er toch eens echt van komen om hiermee aan de slag te gaan!

 

Stap voor stap foto’s

Een groot pluspunt van dit Aziatisch kookboek vind ik dat bij elk gerecht stap voor stap foto’s getoond worden. Zo zie je precies of je het recept op de juiste manier volgt. Maar ook de indeling in drie stappen werkt prettig. Elk recept is overzichtelijk geschreven, zodat je het snel en gemakkelijk kunt volgen. Bij de instructies staat vermeld welke moeilijkheidsgraad het gerecht heeft en hoeveel voorbereiding- en bereidingstijd je kwijt bent. Elk recept wordt in drie stappen uitgelegd, bijvoorbeeld frituren, stomen en afmaken of snijden, bakken, afmaken. Dit zorgt voor veel overzicht.

Naast instructies bij de diverse recepten komen ook diverse vouwtechnieken van het deeg voor bijvoorbeeld loempia’s en dim sum aan bod.

Basisboek Aziatisch: een aanwinst in de kookboekenkast?

Ik vind het echt een aanwinst in mijn goed gevulde kookboekenkast en wil hier echt mee aan de slag. Met dit boek kan ik mijn vaardigheden voor de genoemde keukens echt verbeteren. Als je kijkt naar de prijs kwaliteit verhouding, dan kan ik niet anders dan dit boek een hele vette aanrader noemen! Voor die 14,95 haal je echt een mooi boek in huis wat je er ‘even snel’ bij kunt pakken. Voor de wat meer ervaren kok van Aziatische gerechten zal dit wel echt een basisboek zijn.

Recensie Basisboek Aziatisch Koken - Jody Vassallo en Emily Ezekiel

Basisboek Aziatisch

Auteur: Jody Vassalo en Emily Ezekiel
Uitgeverij: Good Cook BV
Taal: Nederlands
Aantal bladzijdes: 528
ISBN13: 9789461431936
Datum van uitgave: juli 2018
Prijs: € 14,95

Basisboek Aziatisch is verkrijgbaar bij de boekhandel of via Bol.com. Via de link kun je ook een inkijkexemplaar openen.

Noot: De uitgeverij Good Cook stuurde een recensie exemplaar van Basisboek Aziatisch naar me op. De beschouwing van het boek is mijn eigen mening.

 

Honger gekregen?

Zin in Aziatisch eten en op zoek naar een lekker recept? Bekijk dan mijn overzicht Aziatische recepten.

Hoe zit het met jouw kennis van de Aziatische keuken?

Heb jij zo’n basisboek niet nodig of past het ook prima in jouw kookboekenkast? Laat het me dan weten in de comments of op FacebookInstagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!

7 reacties

  1. Ik zou me meer moeten wagen aan Aziatisch, maar heb veel ingredienten nog niet vrees ik! Wel fijn dat het met foto’s uitgelegd wordt! Prima prijs ook voor zo’n mooi boek!

  2. ik vind aziatisch altijd zooo lekker he, maar buiten een wokje hier en daar mij nog nooit aan gewaagd
    dit lijkt mij dus echt wel een fijn om boek om er meer over te leren

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

CommentLuv badge