Voor Culinair Nederland was er geen ontkomen aan, Joris Bijdendijk lanceerde zijn eigen kookboek: Bijdendijk, een keuken voor de Lage Landen. Alsof het nog niet druk genoeg was eindigde hij op nummer 1 in de FlavorFlav Food Top-100 (bekijk de lijst hier) en behaalde hij de titel SVH Meesterkok. Een bijzondere maand dus!

De executive chef van Sterrenzaak Restaurant RIJKS  in Amsterdam heeft een missie, namelijk het creëren van een keuken voor de Lage Landen. Koken met de mooie ingrediënten uit Nederland of België. Met dit kookboek kun je echt heerlijk aan de slag! Het is geen boek met veel makkelijk en eenvoudige recepten, maar voor de wat geoefende hobbykok moet dat geen probleem opleveren. Daarnaast is de succesfactor van een gerecht afhankelijk van je productkeuze, de bereiding en smaak, aldus Bijdendijk.

Een keuken voor de Lage Landen is opgedeeld in drie hoofdstukken, te weten De Bron, De Leerschool en De Missie. Bij elk hoofdstuk vind je diverse recepten.

Recensie Een keuken voor de Lage Landen van Joris Bijdendijk - Thomas CulinairDe Bron

De bron verteld het verhaal over de jeugd van Joris. Zijn ouders hadden een boerderij in De Ardennen waar de weekenden werden doorgebracht. Ze verbouwden daar groenten en fruit en het water kwam door gebrek aan leidingen gewoon direct uit de bron. Hier werd de basis gelegd voor de waardering van goede producten, zoals forel direct uit de beek gevangen en daarna op het bord.

In het boek worden prachtige recepten gegeven zoals “Scheermessen in Amsterdamse boter” of de befaamde “Koolraap in zoutkorst”. En ook de Semifreddo van walnoot is een lust voor het oog! De kalfszwezerik met pistache in dit hoofdstuk is er eentje voor mijn “things to cook” lijstje. Daarnaast ga ik als spareribfanaat ook eens aan de slag met zijn “Varkensribbetjes met appelstroop”.

De Leerschool

De Leerschool gaat natuurlijk over de weg die Joris Bijdendijk heeft afgelegd in zijn carrière tot waar hij nu is. Van stagelopen tot een vaste baan bij Ron Blaauw naar een Frans avontuur bij de broers Pourcel en de eerste chefsbaan bij restaurant Bridges. Hier vind je bijzondere gerechten zoals “Langoustinestaart met currycreme en zalmeitjes” of het prachtig gekleurde gerecht “Morieljes met daslook”. De kleuren spatten van het boek!

Als niet echt zoetekauw, spreekt mij de “Cruesli met appel, macademia en hangopijs” of het “Tulbandje van passievrucht en kokos” erg aan. Dit zijn echt prachtige gerechtjes om op tafel te zetten. Sterrenwaardig koken in eigen huis, mooi toch?!

Recensie Een keuken voor de Lage Landen van Joris Bijdendijk - Thomas Culinair

De Missie

In dit hoofdstuk vind je de recepten die echt passen bij de eigen stijl van Joris Bijdendijk en welke gebaseerd zijn op de gerechten van Restaurant RIJKS. Daar werkt hij samen met een aantal koks die ook met hem werkten bij Bridges. Deze gerechten zijn bedoeld om te laten zien wat voor mooie producten in de Lage Landen verkrijgbaar zijn.

Recensie Een keuken voor de Lage Landen van Joris Bijdendijk - Thomas Culinair

Ik vind dit kookboek van Joris Bijdendijk, toch wel een held van me, echt de moeite waard. Je krijgt een inzicht in de denkwijze van een veelbelovende chefkok en je krijgt veel mooie recepten, gemaakt met “eigen” ingrediënten. De gerechten zijn goed aangepast, zodat je ze thuis kunt maken. Voor sommige gerechten is er wel wat meer techniek of bijzondere producten nodig, maar laat je vooral uitdagen!

Ook is een ingrediëntenkalender opgenomen, handig om te weten wanneer de verschillende ingrediënten in het seizoen zijn. Daarnaast kun je een aantal handige basisrecepten bekijken voor bijvoorbeeld vinaigrette en karamel. De instructies zijn duidelijk en natuurlijk zijn alle gerechten op prachtige wijze op de foto gezet.

 

BIJDENDIJK: Een keuken voor de Lage LandenRecensie Een keuken voor de Lage Landen van Joris Bijdendijk - Thomas Culinair

Auteur: Joris Bijdendijk
Uitgeverij: Nijgh en van Ditmar
Taal: Nederlands
Aantal bladzijdes: 399
Datum van uitgave: november 2017
Prijs: € 39,99

Bijdendijk: Een keuken voor de Lage Landen is verkrijgbaar bij de boekhandel of via Bol.com.

 

Noot: De uitgeverij Nijgh & van Ditmar stuurde een recensie exemplaar van Een keuken voor de Lage Landen naar me op. De beschouwing van het boek is mijn eigen mening.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

CommentLuv badge