Recensie Burgers & BBQ bites - Smokey GoodnessSinds kort is er weer een nieuwe telg in de Smokey Goodness familie bijgekomen: Burgers & BBQ bites. De naam verklapt natuurlijk al waar het om gaat. Dit maal geeft Jord Althuizen je heerlijke recepten voor diverse burgers en fijne snacks van de BBQ, gebaseerd op de BBQ lifestyle in Amerika. Ondertussen heb ik een mooie verzameling Smokey Goodness boeken in de kast staan, maar dit is weer een mooie aanvulling. De stijl van fotograferen spreekt me heel erg aan, lekker donker en stoere foto’s. Het brengt de recepten echt tot leven en dat is toch wat ik kan waarderen bij kookboeken.

Net als bij voorgaande BBQ boeken wordt er in het begin aandacht besteed aan diverse randzaken die een BBQ tot een succes maken. Denk aan tips om je BBQ skills verbeteren of wat lekkere sauzen en toppings die je bij verschillende BBQ gerechten kunt serveren. Ook krijg je wat inspiratie voor diverse shakes, maar natuurlijk kunnen de fijnste bieren (voor mij is een BBQ zonder bier, geen BBQ!) ook niet ontbreken.

Burgers & Buns

Na de introductie komen de eerste fijne burgerrecepten voorbij. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Breakfast Burger met Espresso BBQ saus? Ook de smashburger die in het nieuwe programma BBQ Street op 24Kitchen te zien was, komt voorbij. De meest opvallende uit dit gedeelte is toch wel The Elvis Burger. Een combinatie van ingrediënten die niet direct smakelijk lijken misschien, maar me toch wel erg nieuwsgierig maken. Bij deze knaller wordt de burger namelijk gecombineerd met banaan, pindakaas en bacon… ja, echt! De WTF burger spreek ook tot de verbeelding, hier stapelt Jord gewoon even een shortrib op het broodje alsof het niets is 🙂

Stix & Stuff en Tasty Taco’s

Naast hamburgers krijg je ook recepten voor lekkere spiezen en tasty taco’s. Zo zien de lamskebabs met flatbreads er heerlijk uit en net weer even een ander smakenpalet dan standaard. Bij de Peruaanse Pollo wordt een groene romige kruidensaus gemaakt, het ziet er allemaal weer heerlijk uit. In dit hoofdstuk vind je ook wat bekendere gerechten uit de BBQ wereld zoals Chicken Lollipops en Pork Belly Burnt Ends (zie ook mijn recept voor Burnt Ends), maar dan krijgen de recepten wel weer een originele twist. De Korean Beef Bulgogi taco’s verdienen een stip notering in mijn “to cook checklist” en de pork taquitos lijken me lekker om te maken als er weer wat Pulled Pork over is. Het blijft dan natuurlijk leuk om er net weer wat anders dan normaal van te maken.

Mijn creaties uit Burgers & BBQ bites

Zelf maakte ik al een variant op de Beer Can Burger, waarbij je zoals de naam doet vermoeden een blikje bier gebruikt om de burger te vormen. Vervolgens vul je hem met onder andere paddenstoelen en cheddar, dan heb je een beste burger voor je staan hoor, heerlijk! Officieel hoorde er blauwaderkaas bij, maar dat vind ik zelf niet lekker. Daarom gebruikte ik cheddar. Ook maakte ik de Little Smokies, eenvoudig gezegd wikkel je wat chipolata worstjes in ontbijtspek en bestrooi je ze daarna met een BBQ rub. Daarna gril je het op de BBQ en serveer je er een fijne BBQ dipsaus bij. Prima snackie hoor!

Beer Can Burger variatie - Burgers en BBQ Bites Little smokies - Jord Althuizen

Tijd voor bigger bites

Black Smoke style spareribs - Jord Althuizen

Zoals je dat gewend bent bij de boeken van Smokey Goodness komen er ook weer diverse recepten voorbij waar grotere stukken vlees bereid worden. Zo krijg je het Black Smoke Style spareribs menu, waarbij de ribs na de garing nog een fijne crumble van noten, spek en lente uit krijgen. Dit gerecht staat ook op de kaart bij het Black Smoke restaurant in Rotterdam. Aankomend Pinksterweekend wil ik dit recept zelf maken, de foto zal ik later nog even toevoegen als het goed gelukt is 🙂 Ook de klassiekers als Pulled Pork en Brisket komen nog even voorbij. Brisket staat daarbij ook nog op mijn lijstje om ‘ooit’ te maken, maar daar moet ik eens een mooi dagje voor uitzoeken.

Een aanrader?

Het zal je niet verbazen dat ik echt weer enthousiast ben over Burgers & BBQ Bites. Het is gewoon weer een tof boek geworden vol met toffe recepten en gave foto’s, helemaal in de stijl zoals je gewend bent in de Smokey Goodness boeken. De recepten worden duidelijk uitgelegd, natuurlijk zijn sommige ingrediënten wat lastiger te verkrijgen, maar daar draait de hobbyist zijn handen niet voor om lijkt me.

Smokey Goodness Burger & BBQ Bites kopen?

Je kunt het boek in diverse winkels kopen, maar ook online via bijvoorbeeld  bol.com

Prijs: € 22,50
Uitgever: Kosmos Uitgevers
Taal
: Nederlands
Bindwijze Hardcover
Verschijningsdatum 31 maart 2020
Druk: 1e druk
Aantal pagina’s: 256 pagina’s

 

Noot: De uitgeverij Kosmos Uitgevers stuurde een recensie exemplaar van Smookey Goodness Burger & BBQ Bites naar me op. De beschouwing van het boek is mijn eigen mening.

4 reacties

  1. Dit ziet er uit als een boek waar ik van zou genieten! Ik hou sowieso van kook boeken maar heb er nog niet zoveel voor de bbq! Ik ga deze eens gauw op mijn wishlist zetten. IK wil je ook even een complimentje geven voor de prachtige foto’s die je maakt.

    • Op de één of andere manier zie ik jouw reactie nu pas, bedankt voor het compliment! 🙂 En ja, het boek is wel een echter aanrader wat mij betreft.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

CommentLuv badge