Er is weer een nieuw BBQ boek uit de Smokey Goodness reeks verschenen: No Worries BBQ. Dit maal gaat Jord Althuizen op avontuur door Australië en geeft hij je allemaal toffe recepten geïnspireerd op de BBQ cultuur van de Aussies. Daarnaast krijg je een inkijkje in de belevenissen van deze Pyro-Culinaire avonturier. Er worden recepten met natuurlijk krokodil en kangoeroe gedeeld, maar ook fijne recepten voor de meer gangbare stukken vlees zoals spareribs of steak. Dit keer proberen ze het eenvoudig te houden met gerechten die redelijk snel klaar zijn en met goed verkrijgbare ingrediënten. Net als bij de voorgangers “Winter BBQ” en het “Bigger Better BBQ Boek” kreeg ik weer een exemplaar opgestuurd van de uitgever om te reviewen op mijn foodblog.
Drink, Scoop, Slather
Net als de voorgaande edities krijg je in dit BBQ boek niet alleen maar recepten voor op de barbecue, maar ook inspiratie voor onder andere cocktails, bier en wijn. Daarnaast vind je diverse side dishes en sauzen voorbij komen om de hoofdgerechten mee aan te kleden. Zelf maakte ik al de geroosterde paprika aioli, een lekkere volle saus met smaken van geroosterde paprika, knoflook en citroen. Ook wordt in het begin aandacht besteed aan een goede leverancier van vlees. Zorg voor de juiste slager en houd de “10 slagersgeboden” in je achterhoofd en je bent al een heel eind 😉
Snacks en Salades
Altijd een goed idee natuurlijk, een portie snacks van de BBQ. Je krijgt in dit hoofdstuk genoeg Aussie snacks voor je kiezen zoals “Zeeduivelsticks”, Bacon Bourbon Chicken Kebabs” en een “Meat Pie”. Na de snacks komen de “Buns & Stuff” aan de beurt om je te inspireren met diverse fijne broodjes waarbij de “Beef Tongue Taco’s” hoog op mijn to-cook lijstje komen te staan. Hier kom je ook de wat bekendere broodjes tegen zoals Sloppy Joes en burgers. Met een burger scoor je natuurlijk altijd punten bij je gasten, maar de “Surf & Turf Burger” met chorizo en gamba’s op een hamburger wil ik ook graag proberen. Ik denk wel dat je aan één broodje genoeg hebt en je zult je kaken aardig moeten rekken om er een hap van te nemen haha.
Je zou het misschien niet direct verwachten, maar in het No Worries BBQ boek krijg je ook recepten voor lekkere salades. Natuurlijk wel helemaal in de Smokey Goodness sfeer zoals de gegrilde perzik en burrata salade of de gegrilde paddenstoelen salade met zwarte peper dressing.
Aussie vlees!
Toch altijd wel het hoofdstuk waar ik het meest verlekkerd doorheen zit te bladeren. De heerlijke gerechten met een mooi stuk vlees van de barbecue. De “Leanne’s Austrasian Lamb Chops” hebben een bladwijzer gekregen. In dit gerecht maak je lamskoteletten met een Aziatische marinade van o.a. sojasaus. Je kunt je voorstellen dat ze heerlijk gekaramelliseerd van de grill komen. Natuurlijk mogen de echte Australische producten ook niet ontbreken. Via internet kun je prima aan bijvoorbeeld krokodilfilet komen (via Le Jean bijvoorbeeld) en daar maak je vervolgens de “Citrussy Crocfilets met Cowboy Butter Dip”. Binnenkort maar eens kijken of ik een mooi stukje krokodil kan bemachtigen. Geen goedkoop stukje vlees, maar het lijkt me de moeite wel waard. Kangoeroe lijkt wat makkelijker verkrijgbaar en is goed betaalbaar, daar maak je bijvoorbeeld de “Kangoeroe peppersteaks” mee.
Meer dan kangoeroe
Wie de keuken van Australië niet kent denkt misschien dat ze hele dagen kangoeroe, krokodil en struisvogel eten. Maar de Aussies eten meer dan dat en dat zie je ook terug in dit BBQ Boek. In Australië wordt bijvoorbeeld ook veel lam en vis gegeten. Tijdens het paasweekend maakte ik zelf de “Shrimps on the Barbie”. Een makkelijk gerecht waar je gamba’s even kort grilt op de barbecue.Daarbij serveer je echt een dijk van een saus met onder andere bourbon erin. Dit was een directe hit kan ik je vertellen. Die saus ga ik vaker maken, want die past ook vast prima bij andere fijne gerechten.
Big Bites en Sticky Fingers
Na alle toegankelijke recepten, moet er natuurlijk wel weer even uitgepakt worden met wat recepten die minder ‘easy going’ zijn in de typische “Smokey Goodness” stijl. Een hele krokodil van de grill? Ja hoor, waarom niet!
Nog ruimte voor een dessert? Met het hoofdstuk Sticky Fingers krijg je genoeg inspiratie om een lekker dessert op de BBQ te maken. Schuif wat pannetjes op de grill en maak heerlijke “Cherry chocolate Clafoutis” of verwen je gasten met een “Nutty Monkey Bread met Guiness-karamelsaus”.
Het boek staat weer boordevol toffe gerechten in de Aussie stijl en ik vind het echt weer een aanwinst voor je boekenkast. De inspiratie die krijgt is allemaal net weer even anders dan de meeste standaard boeken en het staat vol gave foto’s. Natuurlijk zijn sommige ingrediënten wat moeilijker te verkrijgen, maar dat maakt het ook speciaal. En als je dat niet wilt, dan verbrand je toch lekker een speklapje of een diepvriesburgertje op de grill 🙂
Smokey Goodness No Worries BBQ kopen?
Je kunt het boek in diverse winkels kopen, maar ook online via bijvoorbeeld bol.com
Prijs: € 29,99
Uitgever: Kosmos Uitgevers
Taal: Nederlands
Bindwijze Hardcover
Verschijningsdatum april 2019
Druk: 1e druk
Aantal pagina’s: 256 pagina’s