Smokey Goodness 3 - Jord AlthuizenJord Althuizen is natuurlijk geen onbekende in de BBQ wereld. De Carnivoresque avonturier heeft na de succesvolle voorgangers een nieuw BBQ boek gelanceerd: Smokey Goodness 3, Het bigger, better BBQ boek. De BBQ cultuur in Nederland ontwikkeld zich steeds verder door. Tegenwoordig geen kant-en-klare hamburgers, te droge worstjes en speklappen meer op de barbecue. Nee, liever gaan we voor vlees van goede kwaliteit en maken we echte recepten klaar. Dat is natuurlijk ook een stuk leuker dan een gemarineerd lapje vlees uit de verpakking te trekken en op de BBQ te gooien, om het na enkele minuten bijna verkoold op je bordje legt! 😉 #ditisnatuurlijkeenbeetjeoverdreven

Voor inspiratie voor dit barbecue boek ging Jord naar Zuid Afrika om te zien hoe de “braai” cultuur daar is. Braaien is echt anders dan het traditionele barbecuen in Nederland. Daar trekt men er gewoon een hele dag voor uit om lekker met vrienden en familie van te genieten. En als je toch lang bezig bent, kun je natuurlijk ook mooie uitgebreide recepten klaar maken op de braai. Natuurlijk is het al langer bekend dat

Braai babbels, fikken en bier!

De eerste hoofdstukken van het boek gaan over de mooie Zuid-Afrikaanse termen die je veel in het boek tegenkomt. Natuurlijk wordt er ook aandacht gegeven aan de verschillende technieken van “fikken” en mooie spullen die als echte braaier eigenlijk wel moet hebben. Ook worden er richtlijnen gegeven om verschillende wijnen en bieren met de gerechten te combineren. Van dat laatste wordt ik als bierliefhebber natuurlijk extra vrolijk!

Sauzen, chutneys, pickles en bykos

Voordat de recepten dan echt aan bod komen, krijg je eerst nog een mooie bak inspiratie met verschillende sauzen en chutneys die je bij de gerechten kunt serveren. Ook worden er een aantal recepten voor tafelzuren gegeven. Het zuur zorgt ervoor dat het dunne laagje vet op je smaakpapillen (door het eten van vlees) doorbroken wordt en je alles echt goed proeft. Bijgerechten worden in Afrika “Bykos” genoemd, zoals “Jalapeño cheddar corn muffins” en “roosterkoek”.

Tijd om door de uitgebreide bbq recepten te neuzen! De recepten staan logisch onderverdeeld in categorieën zoals onder andere “Peuselhappies, voorsmakies en snacks”, Nou gaan ons Braai”, “Die Vlees” en “Die Vis”.

 

Smokey Goodness 3 - Bloemkool van de BBQMijn favoriete BBQ recepten

Heb je even? Wat een bijbel vol toffe gerechten! Vele zijn wel een uitdaging, maar dat vind ik alleen maar mooi. Om het boek te testen heb ik afgelopen weekend de “Cape Malay Cauliflower” gemaakt. Als vleesliefhebber vind ik het wel uitdagend om met groente aan de slag te gaan (zo maakte ik laatst al prei van de bbq) en dit gerecht is zeker uitdagend. In het kort gezegd blancheer je een bloemkool en gaar je hem later op de barbecue. Daarbij maak je een heerlijke currysaus van o.a. venkel, mosterd, koriander, komijn en kokos. Echt een mooi gerecht om vaker op tafel te zetten als ik gasten heb. Het is namelijk ook goed voor te bereiden, altijd fijn!

De Tomahawk Steak “Smokin’ Diane Style wil ook echt maken binnenkort. Sowieso staat de Tomahawk Steak al hoog op mijn ‘to cook’ lijstje. Dit recept geeft een moderne twist aan de klassieker waarbij het vlees in de pan werd geflambeerd met brandy. Zo wordt de oude Diane weer een smoking hot lady, volgens Jord!

Mosselstokkies en Struisvogel

De gegrilde mosselstokkies met butterbaste wil ik ook eens als voorgerecht klaarmaken bij een barbecue. Hierbij stoof je mosselen eerst in onder andere wijn, om ze vervolgens met gerookt ontbijtspek te omwikkelen en op de barbecue te garen. Dat moet heerlijk zijn!

En ander mooi voorgerecht is “Grilled ostrich carpaccio Asian Style” om een BBQ avond mee af te trappen. Struisvogel is tegenwoordig steeds beter verkrijgbaar, dus daar hoef je niet heel veel moeite voor te doen als het goed is. En anders heb je weer een mooie reden om naar de groothandel te gaan. Wat de action is voor anderen, is de Hanos voor mij. Je gaat er heen voor enkele producten, maar komt altijd weer terug met een kar vol moois haha.

Goed we dwalen wat af… Ik kan eigenlijk wel doorgaan met wat ik allemaal wel niet wil maken, maar dan verklap ik misschien teveel heerlijke gerechten.

Als je zoekt naar inspiratie om wat uitdagende recepten voor de BBQ te maken, dan is Smookey Goodness 3, Het Bigger, better BBQ boek een hele dikke aanrader!

 

Smokey Goodness 3: Het bigger, better BBQ boek

Auteur: Jord Althuizen
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
Taal: Nederlands
Aantal bladzijdes: 224
ISBN: 9789021565255
Datum van uitgave: april 2018
Prijs: € 24,99

Smokey Goodness 3 is verkrijgbaar bij de boekhandel of via Bol.com.

 

Noot: De uitgeverij Kosmos Uitgevers stuurde een recensie exemplaar van Smokey Goodness 3 naar me op. De beschouwing van het boek is mijn eigen mening.

8 reacties

  1. Oh heerlijk, die steak lijkt me ook wel wat. Groente op de barbcue moet ik ook nog eens uitproberen, vergeet ik elke keer.

  2. Ik ben ook gek op barbecuen. De mosselen klinken heerlijk. Jammer dat ik geen tuin heb om lekker te kunnen barbecuen.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

CommentLuv badge