De meeste mensen zullen Griekse souvlaki wel kennen, simpel gezegd is het spies met gegrild vlees. Dit kan lams-, kip- of varkensvlees zijn. Ik maakte souvlaki van de BBQ en gebruikte hiervoor varkenshaas. Natuurlijk serveer je er wat tzatziki bij, die je zelf maakt! Een lekker gerecht dat je van te voren klaar kunt maken, zodat je het direct kunt grillen als de BBQ op temperatuur is.
Biertip: Desperados
Een lekker fris biertje, zoals Desperados (natuurlijk met een partje limoen erbij) vind ik lekker bij de barbecue. Maar probeer ook eens een biertje met wat meer hop bij dit soort kruidige gerechten. Bijvoorbeeld Mooie Nel van Jopen of Brand IPA.
Onderstaand recept is geschikt voor twee grote spiezen. Natuurlijk kun je het vlees ook verdelen in meerdere, kleinere spiezen.
Ingrediënten Souvlaki van de BBQ
- 2 varkenshaasjes
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1 theelepel oregano
- 1 theelepel tijm
- 1-2 theelepel (gerookt) paprikapoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel (gemalen) mosterdzaad
- 2-3 eetlepels olijfolie
- peper en zout
voor de tzatziki
- 2 tenen knoflook (gekookt en daarna fijn gesneden)
- 1 komkommer
- 350 gram Griekse (of Turkse) yoghurt
- een eetlepel olijfolie extra vierge
- een scheutje citroensap
- peper en zout
- optioneel: verse dille
Voorbereiding Souvlaki
Snijd allereerst de varkenshaas in mooie stukken. Dat gaat het makkelijkst om ze eerst in plakken te snijden en deze vervolgens weer in tweeën te snijden.
Meng vervolgens in een kommetje alle ingrediënten voor de marinade. Voeg de varkenshaas toe en schep alles voorzichtig door elkaar. Varkenshaas is wel zacht vlees, dus een beetje voorzichtigheid is aan te raden. Laat de marinade vervolgens minimaal een uur intrekken, hoe langer hoe beter natuurlijk.
Haal de stukken vlees daarna uit de marinade (bewaar de marinade om het vlees mee te kwasten) en rijg het vervolgens aan spiezen.
Bereiding Tzatziki
Dit is niet bepaald hogere wiskunde, het enige aparte is dat ik de knoflooktenen van te voren heb gekookt. Dan wordt de knoflooksmaak wat zachter, een aanrader! Geen zin in teveel gedoe? Dan gebruik je gewoon twee geperste tenen knoflook.
Verwijder de zaadlijsten van de komkommer en rasp de komkommer vervolgens. Gebruik hiervoor een wat grove rasp. Laat de geraspte komkommer uitlekken in een theedoek.
Voeg de komkommer samen met de Griekse yoghurt, knoflook en een scheutje citroensap in een kom en meng vervolgens goed door elkaar. Breng op smaak met de olijfolie en peper en zout.
Je kunt eventueel nog wat verse gesneden dille toevoegen.
Tijd om de souvlaki van de BBQ te maken!
Bereiding Souvlaki van de BBQ
Zorg er allereerst voor dat de barbecue goed heet is. Rond de 200 graden is prima. Leg de Souvlaki op de BBQ en grill het vlees rondom gaar. Ik vind het lekker als de varkenshaas maximaal medium van garing is. Het is dan voldoende om het vlees 4-5 minuten rondom te grillen op de barbecue.
Serveer de souvlaki van de BBQ met de zelfgemaakte tzatziki.
Kalí órexi, oftewel eet smakelijk!
Meer BBQ inspiratie?
Op zoek naar nog meer lekkere barbecue gerechten? Bekijk dan regelmatig mijn overzicht via: overzicht BBQ recepten. Deze zal komend seizoen steeds worden uitgebreid met meer fijne gerechten voor de barbecue liefhebber.
Souvlaki van de BBQ gemaakt?
Dit recept voor souvlaki van de BBQ gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Deze is vast ook heel lekker met kip. (Ik hou niet van varkensvlees) en homemade tzatziki is altijd een goed idee!
ja, dat kan ook prima hoor!
Ooh ja, ziet er heel aanlokkelijk uit! Deze spiesjes mogen hier ook eens op de barbecue komen 🙂
Ziet er goed uit! Ik eet zelf geen varkensvlees maar volgens mij kan ik dit met kip ook zo maken.
Dat kan zeker hoor! 🙂
Ik kende het nog niet, maar het ziet er goed uit zeg! 🙂
Lianne onlangs geplaatst…Dropkoekjes
Yummm dit ziet er echt heel goed uit zeg! Heerlijk met de tzatziki erbij.
Heerlijk, ik maak regelmatig tzatziki
Heerlijk! Ik ben dol op de Griekse keuken (ik ben altijd in voor een goede tzatziki).
Genieten!! ik heb gister een Griekse recept op de website gezet met gebakken feta, olijfolie, citroen en granaatappel
Oeh dat klinkt super goed
Melissa onlangs geplaatst…Lifestyle| Van Lelijk Eendje Naar Moestuintje.
Super lekker. Heerlijk om met die mooie dagen te doen.
Chaya onlangs geplaatst…Wat ze in het ziekenhuis doen tijdens een stil geboren bevalling
Wil ik wel eens proberen! Denk dat vooral mijn man dit heel lekker zal vinden!
Ohh wat lekker !! Ik ga het gelijk aan mijn vriend laten zien! Dat wil hij vast wel een keer maken deze zomer!
Niet leuk zo op de vroege ochtend 😉 nu heb ik direct trek gekregen, vooral omdat ik gek ben op Grieks eten…
Mijn man vind het zo leuk om nieuwe dingen te proberen voor op de bbq, dus ik ga dit even aan hem laten zien. Klinkt super.
Klinkt lekker!
lijkt me echt lekker om te proberen
lekker! ik ben gek op BBQ krijg meteen trek van al die lekkere gerechten
gr laura
Lekker zeg! Ik bewaar dit recept graag even voor later deze zomer ????
Nice, ben benieuwd naar het resultaat 😉
???????? Daar maak je deze Griekse-Fan heel blij mee, jummie!
leuk! 🙂
Dit wil ik wel eens uitproberen. Ben dól op Grieks eten én op Barbecuen. Dank!
Ingrid Ferwerda-Jacobs onlangs geplaatst…Google service verwijderen
dan is het een mooie combi haha 🙂
Lol! Ja, perféct!