Een Italiaanse klassieker, waar veel mensen vast wel eens van gehoord hebben. Ik had het nog nooit gegeten, dus een goede reden om zelf klaar te maken: Ossobuco uit de slowcooker. Als je geen slowcooker hebt, kun je het natuurlijk prima in een stoofpan maken, ik zal beide bereidingen even noemen in het recept. Het belangrijkste is dat het vlees de tijd krijgt om lekker mals te worden. Vaak wordt er risotto bij gegeten, maar pasta past er ook prima bij. Ik maakte de klassieke versie “Ossobuco alla Milanese met gremolata”.
Wat is Ossobuco?
Ossobuco is een stoofgerecht waarin kalfsschenkel de hoofdrol speelt. Het vindt zijn oorsprong in Milaan en wordt oorspronkelijk met witte wijn en gremolata (een mengsel van citroenrasp, knoflook en peterselie) gemaakt. Die versie wordt dan Ossobuco alla milanese genoemd. Je ziet ook veel recepten waarin tomaat gebruikt wordt, maar oorspronkelijk worden er geen tomaten gebruikt bij de Milanese Ossobuco. Dat is een gebruik wat vanuit Zuid-Italië zijn intrede schijnt te hebben gedaan. Ossobuco betekent vrij vertaald ‘bot met gat”, wat natuurlijk slaat op de schenkel die gebruikt wordt.
Onderstaand recept is geschikt voor 4 personen.
Ingredienten Ossobuco uit de slowcooker
- 4 kalfsschenkels
- 1 grote ui, gesnipperd, hoeft niet heel fijn
- 1 winterwortel, in blokjes gesneden
- 2 stengels bleekselderij, in blokjes
- 2 tenen knoflook, geperst
- een glas droge witte wijn (kamertemperatuur, niet koud)
- een glas runderfond
- 1 blaadje laurier
- takje rozemarijn
- bloem
- olijfolie
- roomboter
- peper en zout
Voor de gremolata
- rasp van 1 citroen
- handje platte peterselie
- 1 teen knoflook
- olijfolie
- peper en zout
Gremolata
Als de schenkels straks in de slowcooker liggen, kun je de gremolata maken. Snijd de peterselie erg fijn en doe het samen met het rasp van de citroen in een kommetje. Pers een teen knoflook en voeg het samen met een scheut olijfolie toe in het kommetje. Roer alles goed door elkaar en breng naar wens verder op smaak met peper en zout. Zet weg voor later gebruik.
Bereiding Ossobuco uit de slowcooker
Laat de slowcooker vast op temperatuur komen op de stand medium of zo’n 85-90 graden. Als je geen slowcooker hebt gebruikt je een braadpan en bereid je alles in dezelfde pan.
Snijd het vetrandje rondom de schenkels op een aantal plekken iets in. Dit voorkomt dat het vlees kromtrekt tijdens het bakken. Ik was dat dus vergeten… beetje jammer. Kruid vervolgens de schenkels rondom met peper en zout en haal ze daarna door de bloem. Verhit een scheut olijfolie met een flinke klont boter in een pan en braad de kalfsschenkels vervolgens rondom aan, totdat ze mooi bruin van kleur zijn. Schep de schenkels uit de pan en leg even apart op een bord.
Bak dan in het achtergebleven vocht de groente aan voor ongeveer 5 minuten op zacht vuur, totdat het zachter wordt. Giet vervolgens de wijn en runderfond bij de groente en roer door elkaar.
Leg de schenkels in de slowcooker en schenk daarna het groentemengsel uit de pan in de slowcooker. Als je een braadpan voor de bereiding gebruikt, voeg je dus de schenkels toe bij de groente. Voeg vervolgens nog de laurier en rozemarijn toe en laat de Ossobuco voor zo’n 2 tot 3 uur lekker stoven, totdat de schenkels lekker zacht zijn. Schep ze voorzichtig uit de pan en serveer ze met een deel van de groente. Je kunt de saus naar wens nog wat binden met bijvoorbeeld een maïzena papje.
Schep ook wat van de Gremolata op de Ossobuco. Verder smaakt risotto of een vorm van pasta er ook prima bij. Eet smakelijk!
Ossobuco recept uit de slowcooker gemaakt?
Heb je dit recept voor Ossobuco uit de slowcooker gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Meer recepten uit de slowcooker?
Op zoek naar meer slowcooker recepten? Ondertussen staan er behoorlijk wat op de site: slowcooker recepten.
Hoi Thomas,
Heb al vlees besteld bij de slager ga het vrijdag in de slowcooker maken.
Dat wordt zeker smullen
Hoi Marc, leuk om te lezen! Eet smakelijk alvast! 🙂
Beste Thomas,
Misschien is er iets verkeerd gegaan bij het versturen of ontvangen van het eerdere bericht dat ik heb gestuurd.
Ik wil je namelijk vragen of je er mee kan instemmen dat ik de slowcooker recepten mag overnemen in de receptenlijsten op mijn website: https://www.sjeef.nl/Recepten/Slowcooker/00slowcooker.php
Uiteraard zal ik dat, na instemming, doen met een bron vermelding die aanklikbaar is naar jouw website.
Ik verneem graag je reactie.
Vast bedankt voor de te nemen moeite.
Gerard Schaefers
Hallo Gerard,
Ik heb het bericht niet eerder gezien. Maar leuk dat je een recept op je site wilt plaatsen. Als je dat doet met naamsvermelding + linkje is dat helemaal prima! 🙂
fijne dag gewenst!
Dag Thomas,
Dank voor je instemming.
Hierbij het eerste resultaat:
https://www.sjeef.nl/Recepten/Slowcooker/ossobuco_milanese_gremolata.html
Graag hoor ik of er iets aangepast, verbeterd of wat dan ook moet worden.
Klinkt heerlijk! Dit weekend maar eens proberen. Afgelopen weekend spezzatino stoofpotje van rundvlees geprobeerd en ook aan te raden.
Ik mis eigenlijk wat ik met de gremolata moet doen?? Moet dit misschien bij de pasta of risotto? Verder een dankbaar recept voor een dankbaar apparaat, slowcooker, kan echt niet meer zonder!
Hallo Marga, bedankt voor je bericht. De Gremolata kun je er (zoals op de foto) lekker bij/op serveren. Maar in de tekst was dit misschien niet heel duidelijk, dat heb ik even aangepast.
Het is mij niet duidelijk op welke stand de slowcooker moet staan, high of low.
Ik vind 2 uur aan de korte kant, of is dat voor de braadpan en hoelang dan in de slowcooker?
Het is een leuk recept, wil het zeker proberen.
Hoi Marcel, bedankt voor je reactie. Ik zet de slowcooker zelf op medium of een temperatuur van 85-90 graden (staat ook bij bereiding beschreven). Dat kan per slowcooker verschillen. Als je alleen high of low hebt, kun je prima voor high gaan hoor. De tijd is natuurlijk ook afhankelijk van hoe dik de schenkels zijn. Ik zorg er in ieder geval altijd voor dat ik op tijd begin, zodat ik nog wat tijd over heb als ik nog niet helemaal tevreden ben qua garing. Ik had aan 2 uur voldoende en had lekker zachte schenkels. Hopelijk kun je hier verder mee en alvast veel succes als je het gaat proberen!
Is het deel van de bereiding met de gepelde tomaten een copy/paste foutje ?
Aangezien het niet in de ingrediënten lijst staat en in het voorwoord sprake is van het originele recept zonder tomaat ?
Het lijkt mij in ieder geval een heerlijk recept en ga het morgen eens proberen !
Maar ik twijfel nog over de tomaat… 🍅
wellicht een volgende keer om het verschil te proeven is ook een idee 😃
Bedankt voor de inspiratie in ieder geval 👍🏼
Hoi Mathijn, goed dat je het opgevallen is! De tomaat mag je buiten beschouwing laten (had al een concept van te voren getikt, maar koos later voor de klassieke bereiding) en heb ik ondertussen uit de tekst gehaald. Toch knap dat ik daar ondanks controle, toch overheen heb gelezen haha. Excuus voor de onduidelijkheid, hopelijk gaat het smaken morgen. Succes!
Ziet er lekker uit ik krijg meteen trek. Ik neem deze recept even over straks wel meteen even uitproberen als mijn slow cooker binnen is.
dat is een leuk recept om mee te proberen 🙂
Dat ziet er best lekker uit – ik heb een slowcooker staan, maar ik gebruik hem veel te weinig 🙂
ik gebruik hem ook niet wekelijks hoor, maar blijft een verrekte handig apparaat 🙂
Ik ben aan het experimenteren met mijn slow cooker, dus dit recept komt als geroepen!