Saté ajam, of kipsaté is een makkelijk gerecht om te maken, maar valt eigenlijk altijd goed in de smaak. De basis is natuurlijk een goede marinade, die de tijd moet krijgen om goed in het vlees te trekken. Een goed recept ontbrak nog op mijn foodblog, dus tijd om je een lekker recept te geven voor heerlijke saté van kippendij. Ik kies bij het maken van kipsaté het liefst voor kippendij, omdat dit vlees wat malser is en minder snel droog wordt tijdens het bakken. Natuurlijk kun je dit recept ook met kipfilet maken.
Je kunt de kipsaté zowel in de grillpan als op de barbecue bakken. Ik geef je beide manieren van bereiding.
Onderstaand recept is geschikt voor zo’n 15 saté stokjes. Het maakt natuurlijk wel uit of je een saté stokje bijna vol rijgt, of dat je er een stuk of 4 blokjes gemarineerde kip op doet. Kies naar eigen inzicht voor een goede verdeling.
Ingrediënten saté van kippendij
- ongeveer 600 gram kippendij (zonder bot)
- 15 saté stokjes
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 theelepel gemalen korianderzaad (ketoembar)
- 1 theelepel laos
- halve theelepel komijnzaad (djinten)
- 2 centimeter gember
- 1 theelepel sambal
- 2 theelepels bruine suiker
- 4 eetlepels ketjap
- citroen- of limoensap
Voorbereiding kipsaté
Laat allereerst de saté stokjes ongeveer een half uur weken in water, zodat ze niet verbranden tijdens het bakken op de barbecue of in de grillpan.
Snipper de ui en voeg het samen met 2 geperste tenen knoflook in een kommetje. Schil de gember en rasp het vervolgens boven de kom.Voeg daarna de overige ingrediënten voor de marinade toe en roer alles goed door elkaar.
Snijd de wat grotere en hardere stukken vet van de kippendij. Snijd het vervolgens in blokjes en doe het in een kom.
Meng alle ingrediënten van de marinade goed door elkaar en schenk over de blokjes kip. Schep vervolgens alles goed door elkaar en leg het gemarineerde kippenvlees in een diepvrieszak met zip-sluiting en laat het voor minimaal een uur marineren in de koelkast. Hoe langer, hoe beter! Hussel het af en toe even door elkaar.
Rijg als laatste alle stukken kippendij op de satéstokjes en leg ze klaar op een bord om te kunnen bakken. De marinade die overblijft kun je gebruiken om het vlees nog even extra mee in te smeren bij bereiding op de barbecue.
Bereiding saté van kippendijen op de BBQ
Verwarm de barbecue tot zo’n 200 graden en zorg ervoor dat je een gedeelte vrij houdt voor indirecte hitte. Dan kun je de saté stokjes die al (bijna) klaar zijn opzij schuiven, zodat je alles tegelijk kunt serveren.
Bak de kipsaté rondom mooi bruin en keer regelmatig. Heb je de marinade bewaard? Dan kun je het vlees tussendoor nog even bestrijken met wat extra marinade.
Bereiding kipsaté in de grillpan
Zet de grillpan op het vuur en laat goed heet worden. Zet het vuur hoog en leg de saté van kippendij in de grillpan en bak rondom goed bruin.
Lekker met wat gebakken uitjes en/of bosui erover, of een schep pindasaus. Eet smakelijk!
Saté van kippendij gemaakt?
Heb je dit recept voor saté van kippendij gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Meer Aziatische recepten?
Zoek je meer lekkere Aziatische recepten? Bekijk dan het overzicht: Aziatische recepten.
Ik gebruik altijd droge sherry in plaats van citroensap
Hey Thomas,
Bij de indo’s wordt meestal gekookt vanuit de hand haha. De ene keer smaakt het toch weer iets anders dan de andere keer. Heb nu ,voor de eerste keer in mijn leven, eens aan het recept gehouden dus afmeten. Heb nog nooit saté van kippendijen gemaakt, meestal maak ik het van schouderkarbonade. Saté was perfect en veel complimenten gekregen. Heb inmiddels jouw recept doorgegeven aan anderen. Bedankt!
Hoi Michel, wat leuk om te lezen! 🙂 Zelf gebruik ik ook vaak kruiden/specerijen op gevoel, maar voor het maken van recepten is dat niet altijd even handig haha 😉
Welke sambal kan je hier het beste voor gebruiken?
zelf gebruik ik meestal sambal Oelek. Voor iets minder pit kun je badjak of manis gebruiken. Net wat je lekker vindt.
Ik maak dit soort gerechten ook altijd met dijtjes. Verreweg het lekkerst
Ja, echt een betere keuze dan kipfilet.
Mmm dit klinkt en ziet er zo lekker uit. Wil ze ook eens een keertje maken
Ja zeker doen hoor, krijg je geen spijt van 🙂
heerlijk!! ik maak ze net zo alleen vervang ik de citroensap door rijstwijn 😀 Denk dat ik het weekend dit maar weer eens ga maken!!
Leuk dat ik je op een idee heb gebracht 🙂 Met rijstwijn is ook een goed idee!